logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy Windows 10 może się samoistnie zainstalować? Jak przerwać instalację?

xnaths12x 04 Maj 2016 16:57 3978 6
REKLAMA
  • #1 15649704
    xnaths12x
    Poziom 1  
    Dzień dobry,
    Włączyłam komputer i przeglądarkę. Musiałam jednak wyjść do papierniczego po blok techniczny. Nie wyłączałam komputera, bo do Pelikana mam kilka minut drogi. Gdy wróciłam, zobaczyłam na wyświetlaczu komunikat odnośnie tego, że komputer kopiuje pliki i system zmienia się na Windows 10. Należy dodać, że okienko odnośnie aktualizacji Windowsa wyświetlało mi się wcześniej wielokrotnie, a ja - cóż, cały czas je zamykałam.
    I moje pytanie brzmi: Czy windows 10 może się samoistnie zainstalować? Jeśli tak, czy można to jakoś przerwać, jednocześnie zachowując wcześniej zapisane pliki?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 15649748
    ziomus90210
    Poziom 35  
    Ocena: 559
    No taka polityka Microsoftu... A wiecie jak straszy posiadaczy XP???
  • #5 15649753
    DeskStar
    Poziom 17  
    Ocena: 16
    Tak, wiemy: wirusami, niepezpieczeństwem, niestabilnością komputera... Długo by wymieniać. :-)
  • #6 15649762
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1662
    ziomus90210 napisał:
    Samo to raczej się nie stało albo Ty albo ktoś kliknął co trzeba...

Nie musiało tak być. U mnie też namolnie pojawia się okienko z komunikatem namawiający do aktualizacji z 8.1 do 10 i takie komunikaty zamykam. Ale raz pojawiło się okienko z komunikatem, że za kilka minut nastąpi aktualizacja do 10 i były dwie opcje do wyboru: odłóż na godzinę i nie planuj - wybrałem - nie planuj i zamknąłem okno. Prawdopodobnie gdyby mnie wtedy nie było przy kompie, to już byłbym uszczęśliwiony 10, albo miałbym kłopoty podobne jak przy aktualizacji z 8 na 8.1, z którymi ja sobie nie umiałem poradzić, a w serwisie gdzie kupiłem lapka tydzień się gimnastykowali.
  • REKLAMA
  • #7 15649827
    leotdipl
    Poziom 23  
    Ocena: 152
    xnaths12x napisał:
    Dzień dobry,
    Włączyłam komputer i przeglądarkę. Musiałam jednak wyjść do papierniczego po blok techniczny. Nie wyłączałam komputera, bo do Pelikana mam kilka minut drogi. Gdy wróciłam, zobaczyłam na wyświetlaczu komunikat odnośnie tego, że komputer kopiuje pliki i system zmienia się na Windows 10. Należy dodać, że okienko odnośnie aktualizacji Windowsa wyświetlało mi się wcześniej wielokrotnie, a ja - cóż, cały czas je zamykałam.
    I moje pytanie brzmi: Czy windows 10 może się samoistnie zainstalować? Jeśli tak, czy można to jakoś przerwać, jednocześnie zachowując wcześniej zapisane pliki?

cześć,

w dowolnym momencie można przerwać. System sam się odbuduje (usunie tymczasowe pliki instalacji).

Lekiem na ten problem jest odinstalowanie łaty KB3150513 - fotka poniżej.
    Trzeba wejść do Panel sterowania --> Programy --> Programy i funkcje --> Zainstalowane aktualizacje ...
    ... odszukać łatę KB3150513 --> zaznaczyć ją --> a na koniec u góry nacisnąć Odinstaluj.

System nie będzie już więcej proponować instalacji Windows 10 -- pod warunkiem -- że ustawimy sobie:
    "Pobierz (lub Wyszukaj) aktualizacje, ale pozwól mi wybrać, czy je pobrać i zainstalować".

uwaga:
    Należy pamiętać o odznaczeniu łaty KB3150513 za każdym razem (!),
    kiedy Windows zaproponuje nam listę aktualizacji Win 7 !

Czy Windows 10 może się samoistnie zainstalować? Jak przerwać instalację?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zauważył, że komputer rozpoczął samodzielną instalację systemu Windows 10 po dłuższym pozostawieniu go włączonego. W dyskusji podano, że Windows 10 nie powinien instalować się samodzielnie bez interakcji użytkownika, a możliwe, że ktoś przypadkowo potwierdził aktualizację. Użytkownicy podzielili się informacjami o możliwości przerwania instalacji w dowolnym momencie, co pozwala na usunięcie tymczasowych plików instalacyjnych. Zasugerowano również odinstalowanie aktualizacji KB3150513, aby zapobiec dalszym propozycjom aktualizacji do Windows 10. Użytkownicy powinni ustawić opcję, która pozwala na wybór, czy aktualizacje mają być pobierane i instalowane.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA