logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

System Lokring przy naprawach domowego chłodnictwa, a lutowanie

bubu64 04 Maj 2016 17:34 5895 7
REKLAMA
  • #1 15649785
    bubu64
    Poziom 22  
    Ocena: 282
    Witam:)
    Mam pytanie do starych wyjadaczy, czy przy naprawach domowego sprzętu chłodniczego, system Lorking w zupełności wystarczy, czy też trzeba mieć jeszcze sprzęt do lutowania?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 15649823
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 15649890
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 15834952
    jasiekgargamel
    Poziom 12  
    Ocena: 47
    Taki sprzęt do naprawy domowych lodówek jest w sam raz. Ja cały czas korzystam z podobnej zgrzewarki. Powodzenia
  • #6 15836437
    młody2066
    Poziom 20  
    Ocena: 393
    skryn napisał:
    Są oczywiście przypadki, gdzie Lokring jest niezbędny (połączenia aluminium - stal, bądź aluminium - miedź). Tego nie polutujesz.

Do połączenia miedzi z alu jest specjalny lut z topnikiem.Palnikiem trzeba to pospawać i działa.Ta sama sytuacja z aluminiową kapilarą,można ją przyspawać do odwadniacza.Ja stosuję i działa.
  • #7 15989134
    Qiu52
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Do tematu ja kiedyś podszedłem inaczej i tak naprawdę mam wszystkie wymienione narzędzia,
    podszedłem tak,
    " i kto to będzie dźwigał te palniki " po blokach i sklepach gdzie ciasno i trzeba gaśnicę oraz koc gaśniczy ciągnąć w razie czego , oczywiście ogień;
    jak to wygląda ?;
    do małych urządzeń chłodniczych złączki lokring, nawet ze względu r290 , a czasem spotykam ;
    oraz ta zgrzewarka z elektrodami węglowymi jest spoko,
    ale lubię zabrać urządzenie chłodnicze do siebie i na warsztacie idzie palnik w rękę,

kiedyś rozmawiałem z jednym przedstawicielem od narzędzi i mówił, że ma jednego serwisanta lodówek , który kupuje klej z loctite z serii 500 dokładnie nie pamiętam numeru, tej metody nie sprawdzałem.

i bym zapomniał na allegro jest dobry lut do połączeń kapilarnych (rurka w rurkę) miedz w aluminium alu8000-2

dobrze by było jak by starsi koledzy napisali więcej jakimi lutami pracują:
    firma, nazwa, zastosowanie

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ System Lokring jest wystarczający do napraw domowego chłodnictwa, jednak w niektórych przypadkach, takich jak połączenia aluminium z miedzią lub stalą, konieczne może być użycie lutowania. Użytkownicy polecają zgrzewarki oraz palniki do lutowania, a także specjalne luty z topnikiem do połączeń miedzi z aluminium. Wiele osób korzysta z narzędzi takich jak małe palniki "turboset" oraz zgrzewarki z elektrodami węglowymi. W dyskusji wspomniano również o kleju Loctite z serii 500 jako alternatywnej metody naprawy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA