logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP ProBook 4525S - Skaczący obraz podczas uruchamiania komputera

lukpio3 06 Maj 2016 15:00 1242 5
REKLAMA
  • #1 15654373
    lukpio3
    Poziom 21  
    Ocena: 166
    Witajcie,
    W zeszłym tygodniu miałem problem z tym laptopem ponieważ padła mi matryca. O problemie pisałem w tym temacie: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3196901.html

Zakupiłem nową matrycę, wymieniłem lecz po wymianie mam jeszcze bardziej nasilone problemy które miałem jeszcze przed wymianą. A mianowicie przed wymianą podczas uruchamia komputera lekko skakał obraz na monitorze. Teraz jest to zdecydowanie bardziej nasilone. Karta graficzna??? Na monitorze zewnętrznym tego skakania nie ma, wszystko jest dobrze. W dodatku podczas normalnej pracy obraz zachowuje się ok, nic się nie dzieje. Tylko przy tym nieszczęsnym uruchamianiu. Boję się że zaraz kolejna matryca mi padnie. Muszę to jakoś wyeliminować. Poniżej załączam filmik.

• REKLAMA
  • #2 15654935
    Daniel Pietras
    Poziom 21  
    Ocena: 36
    Obciąż komputer tak żeby chodził na 100% najlepiej jakimś programem. Zobaczysz czy wtedy się pojawia taki problem, będzie wiadomo którędy iść.
  • REKLAMA
  • #3 15655943
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6804
    Podłacz płytę Live CD Linux zobacz efekt na matrycy.

• #4 15656365
    lukpio3
    Poziom 21  
    Dziękuję wszystkim za pomoc. Już odpowiadam na wszystkie pytania.

Póki co jeszcze niczym go nie obciążałem bo przyznam szczerze nawet zastanawiam się czym mógłbym to zrobić.

lisek, problem występuje wyłącznie gdy pojawi się to logo windows z napisem: trwa uruchamianie systemu. Na początku ani w późniejszej fazie (mam na myśli niebieski ekran z napisem Zapraszamy), problem nie występuje.

Co do testów na linuxie, zapuściłem dwa na LiveCD, Archlinuxa i Ubuntu. Zero problemów. Odpaliłem jeszcze narzędzie dyskowe GParted i OPHRack bo one też są na linuxie i też zero problemów. Nic nie skacze, żadnych pasków.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 15656372
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6804
    Definitywnie problem systemowy z Win7.

Albo recovery albo wgraj od nowa system
  • #6 15658405
    lukpio3
    Poziom 21  
    Zgadza się. Problemem był system operacyjny. Nie wiem, może dlatego że wgrana była wersja 32bit. Co prawda na procesorze 64bit, 32bit też powinien śmigać ale kto go tam wie. W każdym razie po reinstalacji problem zniknął. Dzięki za pomoc.
    HP ProBook 4525S - Skaczący obraz podczas uruchamiania komputera
REKLAMA