logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie domofonu Wekta 2005r. w bloku - brak dźwięku na zewnątrz

Pawel897 06 Maj 2016 20:51 1770 5
  • #1 15655141
    Pawel897
    Poziom 2  
    Dodam że jest to w bloku czteropiętrowym w tej samej klatce, sąsiad mieszka 2 piętra wyżej i ma domofon inny niż reszta mieszkańców. Na obecnym połączeniu wszystko działa oprócz tego że nie słychać z mieszkania na zewnątrz, tutaj zdjęcie:

A tu jest mój który działa poprawnie inny model:

Może ktoś coś doradzić? Dodam że mam miernik uniwersalny, tylko jak to pomierzyć poszczególne przewody powinny mieć jakieś stałe napięcie czy coś? Jak to mierzyć np niebieski z zielonym czy jak? Proszę o pomoc.
  • Pomocny post
    #2 15657266
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2933
    Pierwszy unifon według mojego rozpoznania kolorów (słaba jakość zdjęcia) ma kolejno:
    niebieski - wywołanie (1)
    zielony - masa (2)
    brązowy - słuchawka (3)
    biały - mikrofon (4)
    żółty - zamek (5)
    Dodatkowo zrobiony jest mostek zacisku masy z drugim zaciskiem zamka (6)

Drugiego unifonu niestety nie znam. Jest to niby Wekta ale jakaś inna (dołożona płytka drukowana). Tam kolory kabelków są jeszcze słabiej rozpoznawalne. Na pewno niebieski jest na górze a dalej nie chcę "strzelać". Trudno zatem coś konkretniej doradzić. Poza tym numery przy zaciskach też słabo widoczne.
  • #3 15657322
    Pawel897
    Poziom 2  
    W pierwszym jest niebieski,zielony,szary,bialy,zolty,mostek z 6 na 2

Dodam ze na dole slychac jakies trzaski tylko dzis jeszcze sprawdzalem, to moze cos sluchawka walnieta?

w drugim niebieski,szary,bialy,zielony,zolty,brazowy niepodlaczony

wlasnie nie wiem co to za model na drugim obrazku i nie wiem czy ktos bedzie wiedzial co to jest w ogole nigdzie nic nie pisze zapytam jeszcze kogos z bloku. Jakbym wiedzial gdzie sluchawka mikrofon itp to co innego. oba unifony maja inne uklady
    w ogole sie roznia dlatego tego nie kumam wcale.

Moge sprobowac metoda prob i bledow tylko jak sie do tego zabrac np przykladac przewod do przyciskow po kolei i patrzec czy np dzwonek dziala i tak po kolei. Tylko nie wiem czy jakies przewody sa uzaleznione od siebie czy kazdy moze dzialac oddzielnie?

Jak moge zrobic wszystko tylko musze krok po kroku jak to polaczyc jak je rozroznic, czytalem juz tyle watkow i w ogole nic konkretnego ludzie nie pisza, jak to krok po kroku zrobic zebym na 100% mial pewnosc ze jak podepne i nie bedzie dzialac to cos innego widocznie zwalone
  • Pomocny post
    #4 15657821
    embros
    Poziom 24  
    Ocena: 53
    Witam!
    Najprawdopodobnie jest to LF3
    pozdrawiam
    Piotrek
  • Pomocny post
    #5 15657902
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2933
    Pawle, mając przed sobą unifon bez problemu można ustalić który zacisk za co odpowiada.
    embros napisał:

Najprawdopodobnie jest to LF3

LF3 z mojej praktyki wyglądał nieco inaczej, bo miał 6 zacisków w jednej pionowej kolumnie tak jak na poniższym zdjęciu i tu numeracja była jasna (od góry 1,2... do 6)
    W powyższym unifonie jest 5 zacisków i dodatkowy z boku (po lewej stronie). Jeżeli jest to mimo wszystko ten szósty zacisk, to podłączenie można zrobić wzorując się na typowym schemacie unifonu LF3.

I tak kolejno od góry:
    1 - wywołanie
    2 - słuchawka
    3 - mikrofon
    4 - masa
    5 - zamek
    6(7) - zamek

Na pierwszy rzut oka masz dobrze podłączone. Przyczyną niedziałania mikrofonu może być sam wadliwy mikrofon, urwany przy nim kabelek zasilający (w mikrotelefonie), przerwa w sznurze spiralnym, przerwa na płytce drukowanej lub przerwa w instalacji. To ostatnie można łatwo wykluczyć mierząc czy jest napięcie na tym kabelku (biały) względem masy (zielony).
REKLAMA