logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Beretta Venus 16 IC - wyciek wody z okolic czujników, szukam serwisu w Krakowie

marcingaw3 09 Maj 2016 18:13 1725 8
REKLAMA
  • #1 15661324
    marcingaw3
    Poziom 8  
    Ocena: 6
    Witam,

Pod koniec okresu grzewczego zauważyłem nieznaczny ubytek wody, powiedzmy ok 0,5l tygodniowo.
    Po ściągnięciu osłony z pieca ukazały mi się dwa bądź nawet trzy małe wycieki z miejsc gdzie są czujniki.

Poniżej przedstawiam zdjęcia.
    Beretta Venus 16 IC - wyciek wody z okolic czujników, szukam serwisu w Krakowie Beretta Venus 16 IC - wyciek wody z okolic czujników, szukam serwisu w Krakowie Beretta Venus 16 IC - wyciek wody z okolic czujników, szukam serwisu w Krakowie

Chciałem zapytać o polecany serwis w okolicach Krakowa, bądź gdzie dostanę części do tego typu pieca aby je wymienić ?

Ewentualnie może ktoś w Was posiada instrukcje jak go rozebrać aby wyczyścić dysze itd...
  • REKLAMA
  • #2 15665295
    marcingaw3
    Poziom 8  
    Dziś odkręciłem śruby z miejsca wycieku i okazało się że uszkodzeniu uległa kieszeń sondy (tak przynajmniej nazwano te elementy w jednym ze sklepów)

Poniżej zdjęcia...
    Beretta Venus 16 IC - wyciek wody z okolic czujników, szukam serwisu w Krakowie Beretta Venus 16 IC - wyciek wody z okolic czujników, szukam serwisu w Krakowie

Teraz pytanie, bo dzwoniłem do producenta ale oni nie zajmują się sprzedażą części, tylko najchętniej nowych kmp urządzeń.

Czy ktoś podpowie mi gdzie dostanę te części ?
    Ew. może ktoś z Was ma dostęp do części tego producenta?
    Bardzo proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #3 15665333
    bro2004
    Poziom 30  
    Ocena: 637
    Części dostępne są tylko przez Autoryzowanych Serwisantów. Lista dostępna na stronie Beretty
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 15666341
    olejopalacz2
    Poziom 23  
    Ocena: 159
    Skocz do jakiegos tokarza i zrobi ci bez problemu
  • #6 15666435
    marcingaw3
    Poziom 8  
    Zastanawiam się czy nie zrobić od nowa, ale...

Dolutować miedzianą rurkę. W końcu ten materiał to też miedź, z tym że nie wiem czy powlekana czymś czy co? Nie znam się aż tak w tym temacie...
  • #7 15675433
    marcingaw3
    Poziom 8  
    Panowie, pytanie.

Obecnie ta rurka jest miedziana, a gdybym dotoczył całość z mosiądzu ?

Wymiary obecnej rurki to 22mm x 110mm

Myślałem aby zakupić pręt sześciokątny i przetoczyć go tak aby pasował idealnie.
    Kolega wyżej podsunął mi ten pomysł i sądzę że to będzie najlepsze i najtrwalsze rozwiązanie.

http://soctech.pl/prety-szesciokatne/2100-22x200-mm-pret-szesciokatny-mosiezny-cuzn39pb3.html

Co o tym sądzicie ?
  • #8 15675802
    olejopalacz2
    Poziom 23  
    Ocena: 159
    Bedzie ok! Mozesz tak robic
  • #9 16164958
    marcingaw3
    Poziom 8  
    Gniazdo dorobiłem u tokarza.
    Koszt +/- 40zł wraz z materiałem.

Niestety nowego jako osoba fizyczna nie mogę kupić, tylko firmy mogą kupić części. Polityka nieco bezsensu, ale cóż zrobić...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zauważył niewielki wyciek wody (około 0,5l tygodniowo) z pieca Beretta Venus 16 IC, szczególnie w okolicach czujników. Po demontażu osłony odkrył uszkodzenie kieszeni sondy. Poszukuje serwisu w Krakowie oraz części zamiennych. Otrzymał informacje, że części są dostępne tylko przez autoryzowanych serwisantów, a także wskazówki dotyczące samodzielnego wykonania części u tokarza. Użytkownicy sugerowali wykonanie nowej rurki z mosiądzu jako trwałego rozwiązania. Koszt dorobienia gniazda wyniósł około 40 zł, jednak zakupu nowych części mogą dokonywać jedynie firmy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA