Witam Posiadam auto Octavia 1.6 benz gaz. Silnik 75kw. Ostatnio zaobserwowalem nastepujaca dolegliwosc. Po rozgrzaniu auta i typowej jezdzie w trasie temp utrzymuje sie na 90 st. Problem gdy zwolnie i dodam gazu albo ostrzej przegazuje wskazowka idzie na 110-115 i po chwili wraca. Im dluzej tym wahania dluzsze. Czesto gdy skrecam redujkuje biegi nasila sie. Ostatnio w korku doszlo do 120 i na postoju juz nie wracalo tak szybko. W aucie wymienilem nowy termostat z obudowa, caly ten krociec z wszystkimi czujnikami,nowy plyn. Dodam ze na starym to samo. Nie zaobserwowalem jakis wyciekow, ubytkow plynow. Dodam ze od pewnego czasu ma takie falowanie na jalowym jakby przepustnica ale ja czyscilem i wymienialem peknieta odme. Nieraz tez ciezej pali. To samo na gazie. Czy te wahania temp to awaria pompy a te falowania nie maja nic wspolnego, czy slabej jakosci termostat, niby mam jeszcze jeden, czy to co podejrzewam uszczelka pod glowica. Prosze o jakies podpowiedzi. Dodam jeszcze ze do 90 st moge zbiorniczek wyrownawczy otworzyc a po juz jednym wzroscie jak otworze korek zaczyna podnosic sie plyn. Ktos informowl mnie o walnietym korku zbiorniczka ale na lekko poluzowanym to samo. Bede wdzieczny za kazde info.