logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wyłączniki schodowe - Po rozłączeniu nie umiem podłączyć wyłączników schodowych.

d3lta 12 Maj 2016 19:07 2430 8
  • #1 15668582
    d3lta
    Poziom 18  
    Ocena: 332
    Witam.

Wczoraj brat zdemontował wyłączniki schodowe na klatce schodowej w celu pomalowania ścian, dzisiaj miałem zamiar je podłączyć, niestety przewody są nie opisane, a rozgryzienie sześciu drucików mnie przerosło.
    Może ktoś się połapie i podpowie jak to połączyć?

Wyłączniki schodowe - Po rozłączeniu nie umiem podłączyć wyłączników schodowych.

Wszystkie przewody rozłączone, lampa zdemontowana, przewody dzwoniłem wskaźnikiem, induktorem korbkowym a na koniec akumulatorem 12V i żarówką 60W dlatego jestem 100% pewny co to tego że druty prawidłowo oznaczyłem na rysunku.

Jednego jestem pewien, przed wczoraj instalacyjka działała prawidłowo...

Rafał
  • #3 15668609
    Piotr2608

Poziom 41  
    Ocena: 4486
    Przesyłam schemat instalacji.
    Załączniki:
    • Wyłączniki schodowe - Po rozłączeniu nie umiem podłączyć wyłączników schodowych. schemat_wlacznik_schodowy_300813.jpg (10.63 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Konto firmowe:
    ZimTech Piotr Zimny
    Przy Bażantarni 13/31A, Warszawa, 02-793 | Tel.: 666-XXX-XXX (Pokaż) | Strona WWW: https://zimtech.com.pl
  • #4 15668616
    Krzysztof Reszka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1551
    d3lta napisał:
    Jednego jestem pewien, przed wczoraj instalacyjka działała prawidłowo..

Jeśli tak jak kolega rysuje jest , to nie działała prawidłowo .
    I nikt nie pomoże, bo tak nie wolno łączyć .
    Powinno być tak.
  • #5 15668624
    zdzichra
    Poziom 32  
    Ocena: 305
    Jesteś pewny oznaczeń L i N?
  • #6 15668631
    piotrek2914
    Poziom 17  
    Ocena: 91
    tak to powinno mniej więcej wyglądać. możesz mieć tylko fazę z neutralnym zamienioną. Sprawdź najpierw gdzie jest faza- najlepiej próbówką (wykręć wcześniej żarówkę).
  • #7 15668633
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 15668725
    d3lta
    Poziom 18  
    Ocena: 332
    Dzięki koledzy, jestem pewien moich oznaczeń, znam też doskonale zasadę działania schodowego, jednak na klatce dalej ciemno, gdzieś w instalacji zrobiło się zwarcie albo inny psikus, sęk w tym że wszystkie puszki pośredniczące są schowane głęboko pod tynkiem :cry:
  • #9 15668764
    Krzysztof Reszka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1551
    d3lta napisał:
    Dzięki koledzy, jestem pewien moich oznaczeń

W takim razie temat zamykamy . Autor uzyskał odpowiedzi .

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z ponownym podłączeniem wyłączników schodowych po ich demontażu. Przewody nie są opisane, co utrudnia identyfikację ich funkcji. Użytkownik potwierdza, że przed demontażem instalacja działała prawidłowo. W odpowiedziach użytkownicy sugerują sprawdzenie oznaczeń przewodów L i N, a także przedstawiają schematy poprawnego podłączenia. Wskazują na możliwość zamiany przewodów fazowych i neutralnych oraz sugerują, że problem może leżeć w zwarciu w ukrytych puszkach instalacyjnych.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA