Chciałem podpytać o wasze osiągi, jednocześnie dzieląc się swoimi.
Generalnie w sieci Gigabit Ethernet mam serwer Samby. Po kablu (Gigabit Ethernet) ciągnę z niego z prędkością ok. 125 MB/s.
Do sieci wpiąłem TP-Link Archer D9 AC 1900 robiący za bridge między kablem Gigabit Ethernet a Wifi.
Do laptopa z portem USB3.0 wpiąłem kartę Archer T4U. Boleśnie przekonałem się, że szumne, sumaryczne "Dual Band" jest bajką marketingową. Karta T4U potrafi pracować ALBO w paśmie 2.4 GHz, ALBO w pasmie 5 GHz. I podobno nie ma innych kart, potrafiących pracować w dwóch pasmach JEDNOCZEŚNIE.
Łączę się więc z (szybszym) pasmem 5 GHz.
Połączenie zestawia się na 867 Mb/s:
Ciągnę przykładowy plik po WiFi osiągając prędkość nie przekraczającą 44 MB/s:
44 MB/s to będzie jakieś 352 Mbit/s
Tym sposobem z szumnej nazwy 1900 zostało 352
A jakie są Wasze realne osiągi / rekordy i na jakim sprzęcie ?
Generalnie w sieci Gigabit Ethernet mam serwer Samby. Po kablu (Gigabit Ethernet) ciągnę z niego z prędkością ok. 125 MB/s.
Do sieci wpiąłem TP-Link Archer D9 AC 1900 robiący za bridge między kablem Gigabit Ethernet a Wifi.
Do laptopa z portem USB3.0 wpiąłem kartę Archer T4U. Boleśnie przekonałem się, że szumne, sumaryczne "Dual Band" jest bajką marketingową. Karta T4U potrafi pracować ALBO w paśmie 2.4 GHz, ALBO w pasmie 5 GHz. I podobno nie ma innych kart, potrafiących pracować w dwóch pasmach JEDNOCZEŚNIE.
Łączę się więc z (szybszym) pasmem 5 GHz.
Połączenie zestawia się na 867 Mb/s:
Ciągnę przykładowy plik po WiFi osiągając prędkość nie przekraczającą 44 MB/s:
44 MB/s to będzie jakieś 352 Mbit/s
Tym sposobem z szumnej nazwy 1900 zostało 352
A jakie są Wasze realne osiągi / rekordy i na jakim sprzęcie ?