logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Archer T4E, niskie prędkości sieci oraz słaby speedtest.

dawid.barracuda 01 Lis 2020 22:01 2190 18
  • #1 19014821
    dawid.barracuda
    Poziom 13  
    Ocena: 32
    Drodzy Koledzy,

wstawiłem sobie do peceta kartę sieciową i zainstalowałem sterowniki ze strony producenta: https://www.tp-link.com/pl/home-networking/pci-adapter/archer-t4e/

Zauważyłem, że dzieją się jednak dziwne rzeczy. Po kolei:
    1. Bezpośrednio po instalacji sterowników mam przyzwoitą prędkość sieci WLAN:
    Archer T4E, niskie prędkości sieci oraz słaby speedtest. Archer T4E, niskie prędkości sieci oraz słaby speedtest.

2. Po restarcie komputera/ponownym połączeniu do sieci mimo podłączenia do sieci 5g mam prędkości rzędu 54 mbps oraz we właściwościach widać, że nie ma połączenia po protokole 802.11ac.

3. Ktoś już opisywał podobny problem, jednak wykonanie instrukcji supportu nie przyniosło rezultatów (sic!): https://community.tp-link.com/us/home/forum/topic/94446

4. speedtest.pl pokazał jakiś żenujący wynik (powtarzany wielokrotnie):
    Archer T4E, niskie prędkości sieci oraz słaby speedtest.
    Wynik powtórzyłem na kablu i miałem niewiele lepszy rezultat.

5. Na swoim laptopie natomiast w tym samym czasie mam może trochę niższą prędkość WLAN, bo ok. 350 mbps ale za to speedtest pokazuje ok. 250 mbps, zarówno po wifi jak i po kablu. Po teście na kablu zgłupiałem, bo myślałem, że tylko WiFi głupieje.

6. Wykres z inSSIDer:

Specyfikacja peceta:
    - Płyta główna: https://pl.msi.com/Motherboard/MAG-B550-TOMAHAWK
    Nówka, kupiona i uruchomiona (wraz z całym pecetem) dwa dni temu.
    - Windows 10 Pro

Nie mam zielonego pojęcia o co może chodzić i nie wiem jak się zabrać za dalszą diagnostykę. Wszystkie wskazówki mile widziane i serdecznie za wszystkie dziękuję.

Pozdrawiam!
    Dawid.
  • #2 19014847
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 19014864
    dawid.barracuda
    Poziom 13  
    W linii prostej ok. 3.5m, pomiędzy ruterem a pecetem jest ścianka działowa o grubości ok. 23 cm.
    Laptop, o którym pisałem stoi dokładnie na tym samym biurku co pecet i NIGDY nie miałem żadnych problemów ze zrywaniem połączenia czy spowolnieniem internetu.
    Pecet stoi na biurku.
  • Pomocny post
    #4 19014871
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15475
    Przełącz się na 2,4GHz i sprawdź.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #5 19014875
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 19014939
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #7 19014958
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5396
    dawid.barracuda napisał:
    Archer T4E

Ta karta to badziewie - miałem ten model i po 3 dniach poszła do zwrotu (też problemy z zasięgiem, sama się przełączała choć na sztywno ustawiona siec itd).
    Zakupiłem ASUS PCE-AC55BT i nie wiem co to problemy - ale to dla W7 bo z niego korzystam.
    dawid.barracuda napisał:
    Windows 10 Pro

Kup Gigabyte GC-WBAX200 lub Gigabyte GC-WB1733D-I
  • #8 19015017
    dawid.barracuda
    Poziom 13  
    Jutro wstawię diagnostykę przy routerze ale powiedzcie mi jeszcze z czego może wynikać tak niska prędkość po kablu? Przełączyłem się z wi-fi na kabel, we właściwościach widzę połączenie 1 Gb/s, a w speedtescie raptem 150 mbps. Od dostawcy mam 300 mbps.
    Na laptopie speedtest po kablu pokazał ok. 250 mbps.
  • #9 19015024
    KOCUREK1970
    dawid.barracuda napisał:
    w speedtescie raptem 150 mbps. Od dostawcy mam 300 mbps.

Na początek to:
    https://pro.speedtest.pl/
    https://pro.speedtest.pl/pomiar_certyfikowany_i_niecertyfikowany
    Proszę wykonać certyfikowany pomiar i wstawić tutaj wynik/raport tego pomiaru.
  • #10 19016351
    dawid.barracuda
    Poziom 13  
    KOCUREK1970 napisał:
    dawid.barracuda napisał:
    w speedtescie raptem 150 mbps. Od dostawcy mam 300 mbps.

Na początek to:
    https://pro.speedtest.pl/
    https://pro.speedtest.pl/pomiar_certyfikowany_i_niecertyfikowany
    Proszę wykonać certyfikowany pomiar i wstawić tutaj wynik/raport tego pomiaru.

Założyłem sobie konto, wyłączyłem wszystkie znane mi urządzenia w sieci, komputer połączyłem po kablu. Od wifi odłączone wszystko. Aplikacja pokazuje:
    Co to może powodować? Da się jakoś z poziomu cmd wylistować wszystkie urządzenia w sieci lokalnej?

KOCUREK1970 napisał:
    dawid.barracuda napisał:
    Archer T4E

Ta karta to badziewie - miałem ten model i po 3 dniach poszła do zwrotu (też problemy z zasięgiem, sama się przełączała choć na sztywno ustawiona siec itd).
    Zakupiłem ASUS PCE-AC55BT i nie wiem co to problemy - ale to dla W7 bo z niego korzystam.
    dawid.barracuda napisał:
    Windows 10 Pro

Kup Gigabyte GC-WBAX200 lub Gigabyte GC-WB1733D-I

ASUS jest dostępny w popularnych sklepach ale GIGABYTów już nie widzę. Z ASUSem sa jakieś problemy ze sterownikami na Win10?
    GIGABYTE są dostępne na pewnym portalu aukcyjnym ale jestem wstrzemięźliwy z kupowaniem sprzętu w takich miejscach.

Pomiary wifi wstawię wieczorem jak obiecałem.
  • #11 19016359
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 19016445
    KOCUREK1970
    dawid.barracuda napisał:
    Co to może powodować? Da się jakoś z poziomu cmd wylistować wszystkie urządzenia w sieci lokalnej?

Czyli tylko Twój komputer i modem operatora. Jeśli masz tam jeszcze Swój router, to i jego musisz odłączyć.
    dawid.barracuda napisał:
    Z ASUSem sa jakieś problemy ze sterownikami na Win10?

Asus często na kartach sieciowych bazuje na chipsecie Intela - jak nie ma u Asusa sterowników, to są u Intela.
    Ja bym jednak kupił Gigabyte a nie Asusa z prostego powodu, układ radiowy ten sam a cena niższa.
    dawid.barracuda napisał:
    ASUS jest dostępny w popularnych sklepach ale GIGABYTów już nie widzę.

dawid.barracuda napisał:
    Gigabyte GC-WB1733D-I

To, np jest dostępne w Morele.
  • #13 19016467
    dawid.barracuda
    Poziom 13  
    Erbit napisał:
    dawid.barracuda napisał:
    ...
    ...

Przeskanuj sieć tym -> https://www.advanced-ip-scanner.com/pl/

Wyniki skanowania:
    To po drugim skanowaniu. Po pierwszym wyskoczył mi jeszcze iis ale to łatwo wyłączyć. Patrząc na adresy fizyczne to tylko zgadza się dla dockera. Nie wiem jak mam interpretować resztę rekordów.

KOCUREK1970 napisał:
    Czyli tylko Twój komputer i modem operatora. Jeśli masz tam jeszcze Swój router, to i jego musisz odłączyć.

Mam router ze switchem od dostawcy, do którego wchodzi koncentryk. Nic więcej nie mam.
  • #14 19016499
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #15 19016516
    KOCUREK1970
    dawid.barracuda napisał:
    Mam router ze switchem od dostawcy, do którego wchodzi koncentryk. Nic więcej nie mam.

Może masz aktywne jakieś dodatkowe darmowe wifi dla innych (każdy op kablowy to oferuje, domyślnie każdy klient ma to aktywne), ktoś się do tego loguje i już masz kogoś na plecach.
  • #16 19016518
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #17 19016725
    dawid.barracuda
    Poziom 13  
    TV i plejak są podłączone po kablu do switcha ale na czas testów je odłączyłem.
    Pod adresem 192.168.0.1 jest brama domyślna (dobrze piszę???), bo po wpisaniu adresu w przeglądarkę widzę ekran logowania do ustawień routera od dostawcy.
    Drukarkę mam bez wifi. 192.168.0.10 to też Samoa ergo to coś z routera dostawcy.

Adresy, które mnie dalej niepokoją to:
    172.18.167.86 - ale wygląda podobnie do adresu 172.18.160.1 czyli do tego mshome z nazwą mojego komputera - swoją drogą co to jest?
    192.168.0.29 - taką nazwę (bez nazwy komputera) mam w sufiksie DNS konkretnego połączenia we właściwościach

Ale najbardziej niepokoi mnie ostatni rekord:
    192.168.0.26. Tutaj nie wiadomo nic poza tym, że jest w mojej sieci.
  • Pomocny post
    #18 19016728
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #19 19060998
    dawid.barracuda
    Poziom 13  
    Panowie,
    nie udało mi się wykonać certyfikowanego pomiaru, bo nie byłem w stanie wyłączyć wszystkich użytkowników sieci mimo wielu prób. Zaryzykowałem i kupiłem za radą KOCUREK1970 kartę Gigabyte GC-WB1733D-I. Problemy z siecią zniknęły. Wykonuję speedtesty o różnych porach dnia i zawsze jestem w widełkach wynikających z umowy. Rekordowo dobiłem do ok. 550 Mbps przy 600 Mbps max.

Sama karta wydaje się (odpukać) bezproblemowa. Zasadniczo działa prawidłowo od razu po zainstalowaniu na płycie głównej, nawet nie musiałem instalować sterowników - windows 10 pro x64. Sieć na standardzie 802.11ac zestraja mi się najczęściej na pełnym pasmie 866 MHz chociaż zdarzają się spadki do ok 500. Jednak nie jest to permanentne i jakoś wybitnie mnie to nie boli. Jedynym minusem jest dla mnie estetyka - drażni mnie antenka na kablach stojąca na obudowie peceta, ale przynajmniej ma magnes w podstawie i nie spadnie od byle wstrząsu. Wolałbym antenkę jak w Archerze.
    BT również działa bezproblemowo - w ramach testu sparowałem swój telefon z systemem przez aplikację Twój Telefon.

Archer T4E został zwrócony.

Jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomoc i pozdrawiam,
    Dawid.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zainstalował kartę sieciową TP-Link Archer T4E w swoim komputerze, jednak po restarcie zauważył spadek prędkości sieci WLAN do 54 Mbps oraz brak połączenia w standardzie 802.11ac. Problemy z prędkością występowały zarówno na Wi-Fi, jak i po kablu, gdzie osiągnięto jedynie 150 Mbps przy umowie na 300 Mbps. Użytkownicy forum sugerowali sprawdzenie odległości od routera, zakłóceń w eterze oraz przetestowanie innej częstotliwości (2,4 GHz). Wskazano również na możliwość zakupu innej karty sieciowej, takiej jak ASUS PCE-AC55BT lub Gigabyte GC-WB1733D-I. Po zakupie karty Gigabyte, użytkownik zauważył znaczną poprawę prędkości, osiągając wyniki zgodne z umową.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA