logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Canon Pixma MX885 - Błąd B200, czyszczenie głowicy, drukarka nie włącza się

lcpgm 14 Maj 2016 16:17 2241 3
REKLAMA
  • #1 15672946
    lcpgm
    Poziom 1  
    Cześć, dziś rano dostałem używaną drukarkę Canon Pixma MX885. Drukarka włącza się normalnie, ale po chwili wyskakuje błąd B200. Poszukałem trochę na forach, przeczytałem, że to wina głowicy i, albo muszę włączyć drukarkę z otwartą klapą, oraz zamknąć ją, gdy głowica będzie szła w lewo, lub całkowicie umyć głowicę. Najpierw wypróbowałem pierwszy sposób - zadziałał, lecz błąd pojawił się ponownie, przy próbie wydrukowania pliku. Postanowiłem wyczyścić głowicę, płukałem ją do czasu, gdy nie było już tłuszu (oczywiście nie polewałem styków). Dałem jej trochę wyschnąć, pomogłem zimną suszarką i po paru godzinach wsadziłem do drukarki. Wyskoczył znów ten sam błąd, więc minąłem go pierwszym sposobem, oraz spróbowałem wydrukować dokument. Drukarka zaczęła piszczeć, że nie ma papieru (czego nie robiła z brudną głowicą). Gdy poszedłem po niego, drukarka wyłączyła się. Nie reaguje ona na żadne próby włączenia. Próbowałem hard resetu, zmieniałem kable, niestety bez skutecznie. Pomyszkowałem po forach i w większości piszą, że mogła się wyłączyć przez to, że tłusz jest nie orginalny. Chcąc to sprawdzić (nie wiem czy jest orginalny, czy nie), chciałem wysunąć ręcznię głowicę, na środek, oraz wyjąć z niej tłusz. Niestety ku mojemu zaskoczeniu, głowica ani drgnie. Wygląda to jakby drukarka ją zablokowała (wcześniej przesuwałem ją ręcznie bez problemu.). Z góry wielkie dzięki za pomoc!
  • REKLAMA
  • #2 15673260
    leeart

Poziom 35  
    Ocena: 434
    Wiesz, że gdzieś dzwoni ale nie wiesz w którym kościele.
    Błąd B200 -elektryczne uszkodzenie głowicy ewentualnie płyty głównej - czyszczenie, resetowanie i inne sztuczki nic nie dadzą.
    Drukarka nie reaguje na żadne próby włączenia, bo zabezpieczyła się płyta główna od dalszych zniszczeń. Tusz nic tu niema do rzeczy. Aby uruchomić drukarkę należy zdjąć skaner i górną obudowę skanera. Wyjąć głowicę, złożyć drukarkę i odczekać 10 min. Podłączyć kabel zasilania włączyć drukarkę i nie wkładać uszkodzonej głowicy.
    Konto firmowe:
    LEE-CAN SERWIS
    PLAC CZERWCA 1976R NR 2 LOK 06, Warszawa, 02-495 | Tel.: 502XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: serwisdrukarki.pl
  • REKLAMA
  • #3 15673675
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 15675689
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
REKLAMA