logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk Maxtor D540x-4k - jak odzyskać dane i naprawić uszkodzone sektory?

Witold5 04 Lut 2006 20:57 3249 25
  • #1 2259696
    Witold5
    Poziom 32  
    Ocena: 727
    Jest to dysk 40GB pojemności,swego czasu był dyskiem głównym.Któregoś dnia (ponad rok temu)komputer nie dał się odpalić.Dałem go więc do naprawy.Powiedziano mi,że padł dysk-uszkodzone boty w sektorze systemowym.Dysk poszedł do szuflady.Wczoraj jednak włączyłem go jako dysk dodatkowy,odpalił,pokazał co ma w klastrach.Dziś rano wziąłem się więc za odzyskiwanie danych i ewentualne ratowanie dysku.Niestety dziś już nie odpalił.Czemu?Komputer też nie chciał się włączyć.Czemu?Odłączyłem dysk-wszystko jest ok.Podłączam go znowu nie chce odpalić.Pytanie moje,czy dysk jest walnięty(czemu wczoraj odpalił)czy da się go uratować.Jeżeli tak to jak to zrobić.Pozdrawiam.

Moderowany przez jankolo:

Ewidentną głupotę w nazwie dysku poprawiłem: Baxter=Maxtor

• #2 2261546
    Mireq
    Poziom 14  
    Ocena: 28
    Wyglada na to ze padla elektronika, a podejrzewam ze do takiego dysku bedzie bardzo trudno znalezc :(
  • #4 2262209
    Witold5
    Poziom 32  
    Dziękuję za podpowiedzi.Słyszałem że wyniesienie go na chwilę na mróz pomaga.Nawet tu na forum ktoś pisał,że pomogło i zdążył dane odzyskać.Jeżeli chodzi o ceny odzysku danych to wiem,że są wysokie,zaglądałem do firmy Maxtor na stronach internetu.Szkoda mi tego dysku,słychać że chodzi diodki migają (ta pod dyskiem też) zaskoczyć jednak nie chce.Pozdrawiam.
  • #5 2262432
    oleq_30
    Poziom 30  
    Ocena: 63
    sproboj oprogramowanie diagnostyczne ze strony producenta, ewentualnie hdd regenerator moze tylko jakis bad sector , ewentualnie hdd tools moze mu co pomoze
  • #6 2262887
    bubu321
    Poziom 24  
    Ocena: 11
    a mozesz podac parametry z naklejki dysku + opis na płytce elektroniki taki 5 znakowy.
  • #7 2263403
    Witold5
    Poziom 32  
    Oto fotka tego dysku:
    Załączniki:
    • Dysk Maxtor D540x-4k - jak odzyskać dane i naprawić uszkodzone sektory? DSC01971.jpg (80.8 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 2263524
    bubu321
    Poziom 24  
    nie znam tego dysku a i plików dla niego nie widzę.
    pliki sa dla dysków: d541X, d540-4d .
  • #9 2263609
    BIGOLSEN
    Poziom 31  
    Ocena: 45
    Nie widziałem tu dotąd odczytu SMART-a z tego dysku . Może niekoniecznie trzeba wgrywać firmware od nowa . Może wystarczy zrekalkulować translator i wyczyścić SMART . Czasem prosty zabieg wystarcza , aby dysk "powrócił" .
    Pozdrawiam .
  • #10 2263620
    Witold5
    Poziom 32  
    Nie bardzo znam się na tym.Prosiłbym o porady dla laika.Bo widzę iskierkę nadziei.Pozdrawiam.
  • #11 2263672
    bubu321
    Poziom 24  
    chyba nie ma takich prostych narzędzi do wyczyszczenia g-listy i zrekalkulowania transaltora
    a może sie mylę.
    log ze smarta byłby mile widziany.tylko ze kolega chyba pisał ze dysku nie może odpalić.
  • #12 2263717
    Witold5
    Poziom 32  
    Tak nie mogę go teraz odpalić.Komputer po podłączeniu tego dysku nie chce ruszyć,choć trzy dni temu "mielił,mielił" ale zaskoczył.Pozdrawiam.
  • #13 2264262
    BIGOLSEN
    Poziom 31  
    Ocena: 45
    Pisząc prosty zabieg , nie miałem na myśli czyszczenia SMART-a i rekalkulację translatora . Przepraszam , że niedokładnie sprecyzowałem odpowiedź . Natomiast proponuję abyś w biosie wyłączył sprawdzanie dysku . Wystartuj komputer z dyskietki np. Victorię v3.4 . Po odpaleniu programu wciśniesz P i wybierzesz szynę IDE , gdzie podpięty jest dysk . Obojętne czy to jest Primary , czy Secondary . Obojętne jest również , czy to jest Master , czy też Slave . Poprostu ustawisz tą , do której jest podpięty . Dalej wciśniesz F2 i będziesz widział , czy dysk się inicjuje . Jeśli się nie skalibruje , to faktycznie będzie kłopot . Przynajmniej będą jakieś komunikaty odczytu dysku . Jeśli się zainicjuje , to klawiszem F9 odczytasz SMART , a klawiszem F10 zapiszesz obraz logu na dyskietkę . Tylko dyskietka musi być odblokowana , aby można było na nią zapisywać . Na razie sprawdź te możliwości .
    Pozdrawiam .
  • #14 2275510
    Witold5
    Poziom 32  
    Dla mnie troszkę to wszystko zbyt profesjonalne.Co to jest "SMART,rekalkulacja translatora".Nie znam aię na tym.Pozdrawiam.
    P.S.
    Do "jankolo",to nie głupota jest w nazwie tylko zwykła pomyłka,przecież nawet na zdjęciu widać.Nie myli się tylko ten co nic nie robi.Pozdrawiam.
  • #15 2275571
    zetto76
    Poziom 11  
    Jak mam dać jakąś rade to ściągnij sobie programik HDD regenerator i włącz go sobie. Programik regeneruje uszkodzone sektory na dysku więc naprawia też boot sektor. Ja z doświadczenia wiem, że ten orgramik naprawia 90% uszkodzonych sektorów. A jak nie pomoże to ściągnij ze strony MAXTORA nadzędzie do naprawy dysków jest FREE.
  • #16 2277097
    bubu321
    Poziom 24  
    juz poprzednik napisał " jeśli dysk się zainicjuje"
    bo jemu się nie chcce uruchomić i tutaj jest problem, chyba że regenerator daje sobie z tym radę.
    a moze MRT.EXE ?
  • #18 2280003
    Witold5
    Poziom 32  
    Bios go nie widzi.Komputera nie można odpalić.Pozdrawiam.
  • #19 2280429
    zetto76
    Poziom 11  
    to prawdopodobnie padła elektronika więc lipa. Choć udawało mi się czasem po wyjęciu dysku i podłączeniu go pod innego kompa ruszyć taki dysk ale to nikłe szanse. Więc dysk na pułeczke i do lamusa :(
  • #20 2280946
    Witold5
    Poziom 32  
    Dziękuję za pomoc i cierpliwość.Zamykam temat.
  • #21 2281511
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6464
    Co znaczy "koputera nie można odpalić"? Jeśli padł SA to będzie "wisiał" na detekcji dysku.
  • #22 2281839
    Witold5
    Poziom 32  
    Tak jak pisałem 5 lutego,słychać że dyski się kręcą,diotki świecą ale jednostajnie,nie mrugają jak to jest przy wczytywaniu jakiegoś programu.Przepraszam-co to jest SA.Pozdrawiam.
  • #23 2282802
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6464
    Service Area - obszar dysku, dostępny jedynie dla firmware i przechowujący informacje o geometrii dysku, listę realokowanych sektorów i często fragment samego firmware.
  • #24 2289831
    zetto76
    Poziom 11  
    programy MAxtora czasem działają Spróbuj :)
    Warto
    linki były są free
  • #25 2947608
    michaelpan
    Poziom 11  
    Tutaj już trzebaby spróbowąc programami typu mrt tak jajk mój przedmówca wspominał...
  • #26 2949865
    Witold5
    Poziom 32  
    Narazie nie mam dysku,jest u znajomka w drugim końcu kraju.Obiecał,że go naprawi.Dostanę go dopiero za miesiąc lub dwa.Tymczasem temat zamykam.Jak temat się wyjaśni to poinformuję.Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Dysk Maxtor D540x-4k o pojemności 40GB przestał działać jako główny dysk systemowy z powodu uszkodzonych sektorów startowych (boot sektorów). Po pewnym czasie dysk uruchomił się jako dodatkowy, umożliwiając częściowy odczyt danych, jednak później całkowicie przestał być wykrywany przez BIOS, a komputer nie uruchamiał się przy jego podłączeniu. Problem najprawdopodobniej leży w uszkodzeniu elektroniki dysku, co jest trudne do naprawy i często wymaga kosztownego odzyskiwania danych. Zalecano użycie narzędzi diagnostycznych i naprawczych, takich jak HDD Regenerator, programy producenta Maxtor (np. MaxBlast), czy MRT.EXE, które mogą pomóc w naprawie uszkodzonych sektorów i boot sektora, o ile dysk jest wykrywany przez BIOS. W przypadku braku inicjalizacji dysku przez BIOS, możliwości samodzielnej naprawy są ograniczone. Wskazano także na konieczność odczytu SMART i ewentualnej rekalkulacji translatora, choć są to zaawansowane operacje. Próby chłodzenia dysku (np. wyniesienie na mróz) były wspominane jako tymczasowa metoda umożliwiająca odzyskanie danych. Ostatecznie, jeśli dysk nie jest wykrywany i powoduje zawieszanie się komputera, najprawdopodobniej doszło do awarii elektroniki i dysk nadaje się do wymiany lub profesjonalnego odzysku danych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA