logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Urmet 1140/1, przewód 4-żyłowy, analogowa instalacja

pan_bazant 15 Maj 2016 19:41 1218 5
REKLAMA
  • #1 15675892
    pan_bazant
    Poziom 8  
    Cześć!

właśnie wymieniam domofon w mieszkaniu i natknąłem się na komplikacje.
    Pierwszym krokiem było wybranie unifonu pod względem wizualnym - padło na Urmet 1140/1.

Budowlańcy, którzy robili remont mieszkania zostawili mi 3 centymetrowy przewód wystający ze ściany. Przewód okazał się być 4-żyłowy. Złączyłem na żelowe szybkozłączki wszystko i zacząłem testować podłączenie domofonu.

Masa jest ok, słuchawka też, wywoływanie też działa.
    Problem zaczyna się z ostatnią żyłą - mikrofonem, który nie działa. Mikrofon podłączony do mikrofonu powoduje, że elektrozamek cały czas się załącza.
    Kiedy zwieram mikrofon z elektrozamkiem (jak wyczytałem w innych tematach), to wtedy słyszę, że sytuacja się powtarza: na dole cały czas pracuje elektrozamek. Kiedy podłączam mikrofon do elektrozamka, to wtedy zamek działa jak powinien (na przycisk, a nie cały czas), tylko mikrofonu rzecz jasna nie ma..
    Czy ktoś ma może jakieś pomysły? :-)

Załączam zdjęcie podłączenia starego domofonu, może to będzie jakaś wskazówka.

Dzięki!
    Załączniki:
    • Urmet 1140/1, przewód 4-żyłowy, analogowa instalacja DSC_0258.JPG (2.94 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 15675946
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2932
    Czy przełożyłeś identycznie ten niebieski kondensator?
  • REKLAMA
  • #3 15675950
    pan_bazant
    Poziom 8  
    próbowałem podłączać ten kondensator z czerwonym przewodem (słuchawką) i w jedyny wolny otwór w Urmecie, ale niestety nic to nie dało.
  • REKLAMA
  • #4 15676009
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ten kondensator występuje w instalacji gdzie otwieranie zamka zrealizowane jest po żyle słuchawkowej. Należy go przełożyć identycznie do nowego domofonu i oczywiście założyć mostek.

W starym miałeś następująco (od lewej):

MC - czarny (mikrofon)
    SŁ - minus kondensatora
    Masa - niebieski
    ZW - biały (wywołanie)
    Z - czerwony i plus kondensatora
    Z1 - mostek do masy

Jak widzisz pod 6 zacisków masz coś podłączone mimo, że w instalacji są tylko 4 żyły. Zrób analogicznie w nowym unifonie.
  • REKLAMA
  • #5 15676080
    pan_bazant
    Poziom 8  
    dzięki za odpowiedź.
    nie do końca rozumiem jednak jak stary schemat odpowiada nowemu. kolory przewodów też chyba się różnią - czarny w starym unifonie to był mikrofon, a tutaj jest to masa..
  • #6 15676264
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    pan_bazant napisał:
    kolory przewodów też chyba się różnią - czarny w starym unifonie to był mikrofon, a tutaj jest to masa..

Kolory przecież pozostają te same. W unifonach przecież nie ma kolorów, bo kolory są w instalacji, która wystaje ze ściany.
REKLAMA