logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lenovo Y550 - Artefakty graficzne tylko w przeglądarce, brak w grach

Wysuszek 16 Maj 2016 17:55 906 2
REKLAMA
  • #1 15678231
    Wysuszek
    Poziom 14  
    Ocena: 14

Witam

Odkąd kupiłem tego laptopa minęły już 4 lata i już w pierwszych dniach jego użytkowania napotkałem na takie oto artefakty. Jak widać mam go nadal już 4 lata, grafika jest sprawna (codziennie gram w gry) i nie odlutowała się.

Te artefakty przytrafiają się tylko i wyłącznie na przeglądaniu stron internetowych tzn. jak widać na zdjęciach w przeglądarce internetowej. Jak widać artefakty pokazują się różnie, raz przy najechaniu na button na całym ekranie a innym razem po najechaniu na button w niewielkim polu wokół myszki. Aby usunąć artefakty muszę tylko przejechać myszką ponownie w miejsce w którym się pojawiły i znikają.

Natomiast nigdy nie przytrafiły mi się w grach co jest bardzo dziwne.

Ostatnio te artefakty nasiliły się więc poszukuję nowego laptopa i tu pytanie do Was, dlaczego te artefakty pokazują się tylko przy przeglądaniu stron internetowych a nie również w grach ?
  • REKLAMA
  • #2 15678461
    krys06
    Poziom 29  
    Ocena: 190
    Wysuszek napisał:
    Odkąd kupiłem tego laptopa minęły już 4 lata i już w pierwszych dniach jego użytkowania napotkałem na takie oto artefakty.

Podejrzane więc to wszystko, polecam lekturę: http://www.purepc.pl/notebooki/zepsuty_laptop...ta_graficzna_uwazaj_na_reballing_bga?page=0,1
    Różne cuda dzieją się w obecnym rozwoju, użytkowania sprzętu elektronicznego.
    Wysuszek napisał:
    Natomiast nigdy nie przytrafiły mi się w grach co jest bardzo dziwne.

Moim zdaniem, podczas zwykłej pracy na laptopie, układ graficzny tegoż to laptopa nie jest obciążany, a więc temperatura mostka jest niska, a co za tym idzie pojawiają się wspomniane artefakty. Natomiast podczas gry, układ grafiki jest z zasady "prądożerny"---> więc następuje częściowe zniwelowanie usterki opisanej przez Ciebie. Wyjaśnienia są w linku.
  • #3 15690642
    lev3
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Witam miałem podobne problemy z laptopami klientów i także myślałem że to jest wina Chipsetu grafiki ale jednak po próbach i resecie biosu BIOS'u było to samo . Przełom miałem jak kość pamięci włożyłem inną na próbę i się okazało że wadliwa była pamięć.
REKLAMA