logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować BIOS do pracy z SSD (AHCI) i HDD (IDE) - Seagate Barracuda

user444 17 Maj 2016 10:42 28518 6
REKLAMA
  • #1 15679868
    user444
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    Witam,
    proszę o informację w jaki sposób skonfigurować bios, aby oba dyski ze sobą współpracowały. Kupiłem dysk SSD na którym zainstalowałem system ze zmienioną już opcją na AHCI w biosie, natomiast stary dysk pracował w trybie IDE. Czy jeśli teraz go normalnie podłącze to coś się może stać? Czytałem, że Seagate Barracuda lubiał głupieć w trybie AHCI. Mam w biosie możliwość ustawienia portów 1-4 w trybie IDE a 5 i 6 w trybie AHCI, może w ten sposób podłączyć dyski czyli SSD do portu ustawionego na AHCI, a HDD na IDE?
    Chciałbym też zapytać o konfigurację systemu, obecnie powyłączałem rzeczy typu SuperFetch, indeksowanie itd aby nie obciążać nadmiernie ssd, czy będzie to miało wpływ na pracę HDD? Hdd będzie służył tylko jako magazyn danych.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 15679895
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2343
    Nic nie musisz przestawiać, zostaw wszystko na AHCI.
  • REKLAMA
  • #3 15680507
    Hackmsr
    Poziom 23  
    Ocena: 80
    Możesz je tak podłączyć. Nic nie trzeba raczej robić. Gdzie to czytałeś? Jaka konfiguracja sprzętowa? To, co się dzieje na SSD nie wpłynie na to, co się dzieje z HDD. Jeśli chcesz poznać jakość HDD sprawdz jego SMART. Temat raczej do zamknięcia.
  • #4 15680555
    user444
    Poziom 10  
    No ale jeśli wyłącze wstępne ładowanie do pamięci, indeksowanie itp itd w systemie zainstalowanym na SSD pod którym podpięty będzie także HDD to nic się nie stanie? Być może problemy o których czytałem były związane z pracą dysku HDD w trybie AHCI ale jako systemowego, na którym nie było sterowników. W takim razie podłączam normalnie i nie drążę już tematu, tylko zastanawiam się po co taka opcja w biosie że jedne porty da się pod IDE a inne pod AHCI w tym samym czasie.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 15680587
    Hackmsr
    Poziom 23  
    Ocena: 80
    Aby rzeczy, które wymagają np. IDE nie musiały pracować na AHCI. Nic się nie stanie. Wstępne ładowanie do pamięci chyba odnosi się do RAM, ale mogę się mylić. To może pomóc: Indeksowanie, jak to wpływa na System i dysk SSD/HDD? . Najlepiej poczytaj. Najlepiej wyłączyć na dysku systemowym (SSD), ale na magazynie danych (HDD) lepiej nie wyłączaj. Może to spowolnić np. wyszukiwanie plików.
  • #6 15681668
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2343
    Dokładnie, na SSD indeksowanie wyłącz. Co do wstępnego ładowania do pamięci to aż tyle nie zwiększy wydajności systemu na dysku SSD co na HDD, jak brakuje tobie pamięci RAM to wyłącz tą usługę.
  • REKLAMA
  • #7 15682224
    user444
    Poziom 10  
    Witam,
    podpiąłem Barracude wg rady czyli normalnie na ahci, dysk ładnie system wykrył i na razie wszystko hula. Na razie indeksowanie mam wyłączone, jeśli zauważę, że system bardzo długo szuka na hdd to wtedy włącze tylko na hdd a na ssd zostawie wyłączone.
    pozdrawiam i dzięki za pomoc

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pytał o konfigurację BIOS-u, aby umożliwić współpracę dysku SSD z systemem AHCI oraz dysku HDD w trybie IDE. Otrzymał potwierdzenie, że można podłączyć dyski w ten sposób, a zmiany w ustawieniach SSD nie wpłyną na działanie HDD. Wskazano, że wyłączenie funkcji takich jak indeksowanie na SSD jest korzystne, ale na HDD może spowolnić wyszukiwanie plików. Użytkownik podłączył dysk Seagate Barracuda w trybie AHCI, co zostało pozytywnie ocenione, a system wykrył dysk bez problemów.
REKLAMA