logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Re: Realtek szumy - Realtek - szumy podczas nagrywania

pajtiglogow 17 Maj 2016 19:09 2430 15
REKLAMA
  • #1 15680934
    pajtiglogow
    Poziom 8  
    Witam, mam problem z realtek hd audio. Otóż, gdy daję jakość studyjną to mam masakryczne szumy, których nie mam jak usunąć ponieważ korzystam z OBS. Program do streamowania i nagrywania gier.
    W tym programie można ustawić od jakiego poziomu dźwięk ma się nagrywać ale nie da się zoptymalizaować bo żeby było wszystko pięknie i ładnie to musiałbym się drzeć do mikrofonu przy ustawionym poziomie głośności nagrywania na mimimum.
    Wszystko jest ok, gdy daje na opcje DVD, ale wtedy jakość dźwięku jest też masakryczna, ponieważ dźwięk nie jest czysty. Ma ktoś jakieś porady ?
    Kupno nowego mikrofonu nie wchodzi w grę, bo wydałem już sporo na zestaw komputerowy a tu taki klops... :(
    Karta - nvidia high definition audio. nie wiem jak sprawdzić jaki model itd ale może to pomoże
    Audio Adapter Kontroler zgodny ze standardem High Definition Audio [10DE-0FBA] [NoDB]
    Audio Adapter Kontroler zgodny ze standardem High Definition Audio [10DE-0FBA] [NoDB]

Mikro - Mikrofon Trust Starzz Microphone (50 zł )
  • REKLAMA
  • #2 15681176
    310artur
    Poziom 43  
    Ocena: 670
    pajtiglogow napisał:
    nvidia high definition audio

Na początek zdecyduj się jaką masz kartę i być może zainstaluj do niej sterownik. Ta cytowana to karta dająca cyfrowy dźwięk po HDMI i jest częścią karty graficznej. Realtek może być kartą dźwiękową zintegrowaną w płycie głównej (ale nie musi).

Podaj jaką masz płytę główną i jaki system tak na początek. Choć regulamin wymaga abyś podał pełną specyfikacje sprzętu. Screen z managera urządzeń też możesz dać rozwiń kartę gdzie masz nvidia high definition audio
  • #3 15681269
    pajtiglogow
    Poziom 8  
    Windows 7 professional 64 bit
    płyta : Płyta główna Gigabyte GA-B150M-D3H, B150, DDR4, SATA3, USB 3.0, mATX
  • #4 15681360
    310artur
    Poziom 43  
    Na początek to zainstaluj sterowniki ze strony producenta płyty głównej
    Microsoft Hot fix
    Intel Management Engine Interface
    Intel INF installation

Choć to raczej nie w tym problem.

Co do dźwięku. Otwórz panel reatlek zakładka mikrofon i pokaż screen. Sam mikrofon podepnij z tyłu nie do przedniego panelu.
  • #5 15683409
    pajtiglogow
    Poziom 8  
    Co to sterowników to mam problem by zainstalować, ponieważ wyskakuje błą struktury jądra 1.11, postaram się ogarnąć i zobaczyć o co chodzi.
    Re: Realtek szumy - Realtek - szumy podczas nagrywania
  • REKLAMA
  • #7 15684230
    pajtiglogow
    Poziom 8  
    Nie mogę właczyć tłumienia zakłóceń, gdy właczona jest opcja jakości studyjnej.
    Dostępna jest ona tylko przy pierwszych dwóch, gdzie gadam jakbym siedział za szybą.
    Tak czy inaczej mam nową wiadomość, teraz spróbowałem nagrać coś przy wyłączonym mikro, na OFF. Myślałem, że nie będzie nic słychać, natomiast gdy odtworzyłem to słychać szumy w nagraniu pomimo tego, że mikro było cały czas wyłaczone.
  • #8 15684327
    310artur
    Poziom 43  
    W tej karcie możesz mapować porty - spróbuj podpiąć mikrofon gdzie indziej z tyłu.
    http://www.realtek.com.tw/products/productsVi...px?Langid=1&PFid=28&Level=5&Conn=4&ProdID=284
    Tu masz opis tego układu ACL892 może do czegoś dojdziesz.

Poszukaj też w ustawieniach (w tym reatleku) powinna być opcja "oddzielenie wszystkich gniazd wejścia jako niezależnych urządzeń wejścia" i to wybierz - może coś to zmieni.
  • REKLAMA
  • #9 15685813
    pajtiglogow
    Poziom 8  
    Nic nie zmieniło, ma ktoś jeszcze jakieś pomysły ?
  • #10 15685945
    Hackmsr
    Poziom 23  
    Ocena: 80
    Sprawdź na innym mikrofonie, zobaczymy, gdzie leży problem.
  • #11 15685961
    310artur
    Poziom 43  
    Może mikrofon nie taki jak być powinien. Wiesz zintegrowana karta dźwiękowa to nie sprzęt studyjny to jest wszystko z myślą o słuchawkach do skypa robione. Sam mirofon jakieś preampu nie ma albo coś? Może jakieś zakłócenia masz w obudowie? Gniazdko z bolcem i bolec realnie uziemiony? Nie masz czasem jakiejś mocnej karty graficznej? One potrafią ostro siać.
  • #12 15685974
    Hackmsr
    Poziom 23  
    Ocena: 80
    Ten mikrofon ma kabel ekranowany, czy nie, bo nie wiem.
  • #13 15686352
    pajtiglogow
    Poziom 8  
    Na mikrofonie innym z zestawem słuchawkowym tak samo szumy są.
    Zestaw komputerowy jest nowy nie podejrzewam, by miał zakłócenia jakieś mikro tak samo.
    Graficzna karta to geforce960.

Najbardziej nie rozumiem tego, że nawet, gdy podpięte mikro ale włączone na OFF to na studyjnej też są szumy. Tutaj tkwi problem chyba, wątpie, by w mikrofonie.
  • REKLAMA
  • #14 15686395
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #15 15686427
    pajtiglogow
    Poziom 8  
    Na razie nie chciałbym nic kupować, bo wydałem sporo na zestaw. Myślałem, że nie będzie tego typu problemów i da rade jakoś rozwiązać tę sprawę bez kupowania dodatkowego sprzętu.
  • #16 15686602
    310artur
    Poziom 43  
    pajtiglogow napisał:
    Zestaw komputerowy jest nowy nie podejrzewam, by miał zakłócenia

Można wiedzieć co ma wiek do zakłóceń elektromagnetycznych? Tudzież nieuziemionej obudowy?
    Próbowałeś innych sterowników? Te które masz skąd brałeś? Jak ze strony producenta płyty to możesz spróbować tych:
    http://www.realtek.com.tw/downloads/downloads...=24&Level=4&Conn=3&DownTypeID=3&GetDown=false

Jak masz zintegrowaną kartę graficzną to spróbuj wyjąć na test kartę GTX960 i sprawdzić czy szumy znikną.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z szumami podczas nagrywania dźwięku przy użyciu mikrofonu Trust Starzz oraz karty dźwiękowej Realtek HD Audio w programie OBS. Przy ustawieniu jakości studyjnej występują znaczne zakłócenia, a przy opcji DVD jakość dźwięku jest niezadowalająca. Użytkownik korzysta z płyty głównej Gigabyte GA-B150M-D3H oraz systemu Windows 7 Professional 64-bit. W odpowiedziach sugerowane są różne rozwiązania, takie jak instalacja odpowiednich sterowników, podłączenie mikrofonu do innych portów, sprawdzenie ustawień tłumienia zakłóceń oraz testowanie z innym mikrofonem. Pojawia się również sugestia zakupu karty dźwiękowej SB Audigy jako alternatywy dla zintegrowanego dźwięku Realtek.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA