logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony xperia z1 - Wymiana digitizera polaryzacyjnego, dotyku.

rahszas 18 Maj 2016 16:13 5565 10
REKLAMA
  • #1 15682955
    rahszas
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam, wymieniam właśnie szybkę w telefonie Sony Xperia z1. Klejony na całej powierzchni klejem LOCA, telefon rozkręciłem, szybkę wyciąłem. Jednak gdy przed zamówieniem samego digitizera chciałem sprawdzić standardowo czy ekran jest w nienaruszonym stanie, po uruchomieniu telefonu LCD był kompletnie biały.

Wycięty dotyk jest lekko przyciemniony, i po nałożeniu na LCD obraz wyświetla się poprawnie, więc poza tym, że zostałem ztrollowany przez telefon to chciałbym się dowiedzieć, czy zamówione na wiadomym serwisie szybki z digitizerem są również takie, magicznie ukazujące obraz (polaryzacyjne)? Gdyż przeglądałem przedmioty sprzedających i nie są one ani przyciemniane ani nie mają żadnego opisu, ale podejrzewam, że to tylko zdjęcia poglądowe, jednak wolę się upewnić i ewentualnie opisać sytuację dla przyszłych wymieniaczy digitizerów w tym modelu.

Nigdzie nie mogłem znaleźć dokładnego opisu wymiany, więc w sumie takowy zamieszczę dla potomnych:

W tym modelu dotyk jest zintegrowany z szybką, i jest klejony do wyświetlacza na całej powierzchni. Aby wymienić wszystko poprawnie i zachować wodoszczelność telefonu należy zaopatrzyć się również w komplet czterech przystosowanych uszczelek, które skleją poszczególne elementy. Tip dla osób, które będą chciały to wymienić w domu, przy odklejaniu tylnej szyby (klapy), należy szczególnie uważać na szkiełko aparatu, gdyż nie jest ono z Gorilla Glass jak zwykle, tylko z plastyku i pod wpływem gorącego powietrza łatwo się powygina i będzie trzeba zamontować nowe. Najlepiej obkleić samo szkiełko kaptonem.

Sony xperia z1 - Wymiana digitizera polaryzacyjnego, dotyku. Sony xperia z1 - Wymiana digitizera polaryzacyjnego, dotyku. Sony xperia z1 - Wymiana digitizera polaryzacyjnego, dotyku.
  • REKLAMA
  • #2 15684244
    OlekMTG
    Poziom 34  
    Ocena: 194
    Po prostu nie odkleiłeś szkła od wyświetlacza tylko zdjąłeś szkło razem z polaryzatorem. Teraz to już wyższa szkoła jazdy :) - szukaj instrukcji jak wymienić polaryzator.
    Co do pytania o części - szybka z dotykiem oraz polaryzator to dwa osobne komponenty.
  • REKLAMA
  • #3 15685088
    grzebak40
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    OlekMTG napisał:
    Po prostu nie odkleiłeś szkła od wyświetlacza tylko zdjąłeś szkło razem z polaryzatorem. Teraz to już wyższa szkoła jazdy :) - szukaj instrukcji jak wymienić polaryzator.
    Co do pytania o części - szybka z dotykiem oraz polaryzator to dwa osobne komponenty.

Zgadza się, odkleiłeś jedno z drugim. Natomiast jeśli chodzi o nałożenie polaryzatora to nie jest bardzo skomplikowane - potrzebny wałek gumowy, brak drżenia ręki i idealnie wyczyszczony lcd. Polaryzatory nie są drogie, kilka złotych, kup kilka sztuk. Jak nie wyjdzie Ci na początku to zawsze możesz odkleić i dać nowy :wink:
    Aha, do naklejenia polaryzatora wyjmij lcd z ramki.
  • #4 15685520
    tele_sim
    Poziom 33  
    Ocena: 217
    A ja mam pytanie czy polaryzator można podgrzac i normlanie sciągać czy lepiej użyć ostrza nagrzanego?
  • REKLAMA
  • #5 15685608
    grzebak40
    Poziom 11  
    Ja osobiście używam rozgrzanego ostrza. Zmontowałem sobie prosty przyrząd z lutownicy 60W, zamiast grotu mam ostrze 10 cm. Bardzo dobrze się u mnie sprawdza.
  • #6 15685633
    tele_sim
    Poziom 33  
    Ocena: 217
    A od której strony najlepiej go zrywać chodzi mi w samsungach i iphonach.
  • #7 15685853
    grzebak40
    Poziom 11  
    W iphonach nie wiem, nie wymieniałem. W innych zaczynam przeważnie od strony taśmy - nie ryzykuję w ten sposób że ją przypadkiem uszkodzę. Przypuszczam że w iphonie też bym tak zrobił.
  • #8 15687029
    kudlaty1125
    Poziom 15  
    Ocena: 29
    Jak to mawiają, nie ma co płakać nad wylanym mlekiem (czy jakoś tak). Teraz poszukaj dobrej metody na ściągnięcie tego, jeśli zauważysz że nie idzie, to spróbuj parę innych, bo i tak będzie do wywalenia, a potem przysłuż się portalowi i wrzuć swoje wnioski i foty.
  • REKLAMA
  • #9 15789817
    jerzyWRO
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Proponuję coś takiego. Sony xperia z1 - Wymiana digitizera polaryzacyjnego, dotyku.

Kładziesz LCD ustawiasz HOT AIR na ok.110 stopni i rozdzielasz pięknie drutem molibdenowym.Cały czas tak rozdzielam dotyki i całkiem nieźle to idzie :)
  • #10 15789834
    grzebak40
    Poziom 11  
    110 stopni???
    Mam taką podstawkę, praktycznie sprawdz się tylko przy lutowaniu. Wybacz ale nie wyobrażam sobie jak ona ma utrzymać lcd tak żeby się nie ruszał podczas rozdzielania.
    Powiedz jeszcze że masz 100% skuteczności,,,
  • #11 15795970
    luk90
    Poziom 14  
    Ocena: 24
    Przedmówcy bardzo rzeczowo wyczerpali temat.

zapewne bedziesz ten ekran robił na loca
    Wyjmij podświetlanie bo całe zapaskudzisz locą.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik wymienia digitizer w telefonie Sony Xperia Z1, napotykając problem z białym ekranem LCD po demontażu. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że mogło dojść do odklejenia polaryzatora razem z szybą. Wskazują na potrzebę poszukiwania instrukcji dotyczących wymiany polaryzatora oraz podają metody jego aplikacji, takie jak użycie wałka gumowego i podgrzanego ostrza. Pojawiają się również pytania o techniki demontażu w innych modelach, takich jak Samsung i iPhone. Uczestnicy dzielą się doświadczeniami i radami, podkreślając znaczenie ostrożności przy pracy z LCD oraz użycia odpowiednich narzędzi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA