logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dell Latitude 3450 - Czarna plama (piksele) na ekranie laptopa Dell Latitude

duduszko 18 Maj 2016 19:42 3024 7
REKLAMA
  • #1 15683439
    duduszko
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam
    Mam problem z laptopem. Dziś zauważyłam że w prawym dolnym rogu widać czarną plamę. Załączam zdjęcia. Mam Dell Latitude 3450. Komputer nie miał żadnego kontaktu z wodą. Nie upadł mi ani nic z tych rzeczy. Moje pytanie jest takie, co to może być, od czego to się mogło stać oraz czy może obejmować to gwarancja?
    Załączniki:
    • Dell Latitude 3450 - Czarna plama (piksele) na ekranie laptopa Dell Latitude 20160518_192936.jpg (2 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Dell Latitude 3450 - Czarna plama (piksele) na ekranie laptopa Dell Latitude 20160518_192946.jpg (1.38 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 15683466
    Nandish
    Poziom 18  
    Ocena: 74
    Rozklejona matryca. Tak może się zrobić jeśli otwierasz ekran za lewą lub prawą krawędź (matryca podczas otwierania się wykrzywia) i mocowanie matrycy jest poluzowane. Wymiana niestety pozostaje (chyba, że wytrzymasz).
  • REKLAMA
  • #3 15683595
    duduszko
    Poziom 10  
    Dziękuję za odpowiedź. Możliwe że w ten sposób zamknęłam ekran i nawet o tym nie pomyślałam. A czy to rozklejenie może się pogłębiać? Aż tak bardzo mi to nie przeszkadza, żeby tylko nie szło dalej. Możliwe są jakieś 'domowe' sposoby na może dociśnięcie tej części matrycy? Czy lepiej nie dotykać? I ile może mniej więcej taka wymiana może kosztować?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 15683668
    Nandish
    Poziom 18  
    Otwieraj (zamykaj) delikatnie, łapiąc za środek klapy ekranu, by się nie wyginała na boki. Dobrze byłoby dokręcić śruby mocujące matryce z lewej i prawej w obudowie klapy (może to jednak powiększyć czarną plamę) Możesz też odrobinę poluźnić śruby zawiasów klapy, by lżej się otwierała.
  • REKLAMA
  • #5 15686235
    duduszko
    Poziom 10  
    Niestety dzisiaj plama zrobiła się czarniejsza :( Nie wiem co robić. Na pewno dzisiaj nic nie robiłam z nim, co mogłoby spowodować dalsze uszkodzenie. Otwierałam ostrożnie przez środek itp. :( Czy plama będzie dalej szła? Byłoby dobrze jakby mi to uznali jako jakąś wadę matrycy, myślicie że się uda?

Dell Latitude 3450 - Czarna plama (piksele) na ekranie laptopa Dell Latitude Dell Latitude 3450 - Czarna plama (piksele) na ekranie laptopa Dell Latitude
  • Pomocny post
    #6 15686272
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2778
    Usterka będzie się pogłębiać. Plama będzie coraz większa. Jedyna opcja naprawy to wymiana matrycy.
  • #7 15686342
    duduszko
    Poziom 10  
    :( A w jakiej cenie mniej więcej jest taka wymiana matrycy? Czy w ogóle próbować załatwić na to gwarancję czy dać sobie spokój? Komputer jest nowy, ma 4 miesiące.
  • #8 15687536
    Nandish
    Poziom 18  
    Oczywiście, ze na gwarancji. Jeśli jak piszesz nie uderzyłeś o coś, to jest wina producenta (źle skręcone, nie sztywne mocowanie matrycy). I muszę Ci powiedzieć, że masz szczęście, że w nowym lapku tak się stało. Dell dostaje tego "urazu po 3-4 latach :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z laptopem Dell Latitude 3450, polegający na pojawieniu się czarnej plamy w prawym dolnym rogu ekranu, mimo braku kontaktu z wodą i upadków. Odpowiedzi sugerują, że może to być spowodowane rozklejeniem matrycy, co może się pogłębiać. Zaleca się ostrożne otwieranie ekranu oraz sprawdzenie mocowania matrycy. Wymiana matrycy jest jedyną opcją naprawy, a użytkownik ma szansę na uznanie usterki w ramach gwarancji, ponieważ laptop jest nowy i nie był uszkodzony mechanicznie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA