logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przeniesienie skrzynki z bezpiecznikami - proszę o radę

Raszu 22 Maj 2016 01:12 7956 3
REKLAMA
  • #1 15690842
    Raszu
    Poziom 2  
    Witajcie,

proszę Was o poradę. Kupiłem mieszkanie i jestem w trakcie aranżacji kuchni. Niestety tzw. "skrzynka" z bezpiecznikami usytuowana jest w miejscu, w którym bardzo przeszkadza w planowaniu zabudowy kuchennej.

U dewelopera usłyszałem, że nie można jej ruszyć, ponieważ przepisy prawa budowlanego (być może to jakaś nowelizacja) stanowią, iż ma ona być w takim miejscu i nie można jej przenosić, i że ewentualnie mogę coś kombinować na własną rękę po odbiorze mieszkania, ale będzie to nielegalne. Czy jest to prawdą? Czy być może skrzynkę taką można przenieść w inne miejsce, a jeśli tak, to czy jest to kłopotliwa sprawa?

Michał
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 15690853
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4285
    Przeniesienie rozdzielnicy jest bardzo kłopotliwe, gdyż przewody tam dochodzące trzeba posztukować, przedłużyć i jeszcze zagwarantować dostęp. W efekcie mamy dwie rozdzielnice zamiast jednej.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 15690967
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3482
    Raszu napisał:
    U dewelopera usłyszałem, że nie można jej ruszyć, ponieważ przepisy prawa budowlanego (być może to jakaś nowelizacja) stanowią, iż ma ona być w takim miejscu i nie można jej przenosić,
    Nie ma takiego prawa.
    Raszu napisał:
    i że ewentualnie mogę coś kombinować na własną rękę po odbiorze mieszkania, ale będzie to nielegalne. Czy jest to prawdą?

Będzie to legalne, po odbiorze mieszkania.
    Bo deweloper nie chce brać odpowiedzialności za twoją robotę.

Tak jak napisał Łukasz, jest to robota wymagająca fachowości.
    Jak się to dobrze zrobi to będzie dobrze działać.
  • #4 15691677
    Raszu
    Poziom 2  
    Dziękuję bardzo za odpowiedzi.
REKLAMA