logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Regeneracja Vermona regent 1000h

marcino312 22 Maj 2016 06:36 2772 12
REKLAMA
  • #1 15690909
    marcino312
    Poziom 8  
    Tak jak a tytule posiadam taki zestaw i jestem zielony w tym dlatego tu pisze. Ile wynosiła by regeneracja wszystkiego. Mianowicie całe okablowanie wraz z końcówkami na kablach i wzmacniaczu. Głośniki są raczej dobrego. Grały mi miesiąc podczepiałem pod komórkę i jakoś grały do momentu gdy ze wzmacniacza dym leciał to już ich nie włączyłem ale nie wiem czy tak powinienem i właśnie te okablowanie w kiepskim stanie jest. Tak jak pisałem jestem zielony w tym dlatego tu pisze. Jakoś postaram odpowiedzieć na pytania jak macie
  • REKLAMA
  • #2 15690925
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2800
    marcino312 napisał:
    Ile wynosiła by regeneracja wszystkiego. Mianowicie całe okablowanie wraz z końcówkami na kablach i wzmacniaczu

Pytaj tego kto się tego podejmie. Wzmacniacz z tamtych lat nie ma przewodów w oplocie z bawełny - po co chcesz wymieniać.

marcino312 napisał:
    grały do momentu gdy ze wzmacniacza dym leciał

Ło, tu trzeba naprawy a nie bawić się w wymanę przewodzików. A dym mógł na przykład lecieć z transformatora - naprawa w takim przypadku kosztowna.

marcino312 napisał:
    właśnie te okablowanie w kiepskim stanie jest.

Co mu się stało?

marcino312 napisał:
    Jakoś postaram odpowiedzieć na pytania jak macie

Pokaż ostre i wyraźne zdjęcie wnętrza tej Vermonki.
  • #3 15690934
    marcino312
    Poziom 8  
    Mam zestaw dwa głośniki i ten wzmacniacz. Okablowanie to od tych głośnikówby się przydało wymienić.
  • #4 15690935
    jdubowski
    marcino312 napisał:
    Okablowanie to od tych głośnikówby się przydało wymienić.

To prosta praca, więc pewne nie policzą ci drogo. I zapewne chodzi ci o przewody łączące zestawy głośnikowe ze wzmacniaczem a nie o okablowanie wewnętrzne.

Gorzej że wzmacniacz trzeba naprawić po "sygnale dymnym"...
  • REKLAMA
  • #5 15691176
    marcino312
    Poziom 8  
    Regeneracja Vermona regent 1000h Regeneracja Vermona regent 1000h Regeneracja Vermona regent 1000h Regeneracja Vermona regent 1000h Regeneracja Vermona regent 1000h

lepszych zdjec nie dalo sie bo obudowa sklejona . Nie wiem czy cos dadza wam te zdjecia
  • REKLAMA
  • #6 15691872
    Sanjose
    Poziom 32  
    Ocena: 228
    Na trzecim zdjęciu widać spalone rezystory. Sporo do pieca dałeś, nie?
  • #7 15691931
    marcino312
    Poziom 8  
    Na komórce ustawialem najwięcej a na wzmacniaczu 1/3 mocy
  • #8 15692380
    jdubowski
    marcino312 napisał:
    Na komórce ustawialem najwięcej a na wzmacniaczu 1/3 mocy

Wzmacniacz wymaga diagnozy w kwestii uszkodzenia lub błednych regulacji (za duży prąd spoczynkowy).
    Okablowanie widoczne na zdjęciach nie wymaga wymiany.

Sanjose napisał:
    Sporo do pieca dałeś, nie?

Kolega pisał o problemach z oprzewodowaniem zestawów głośnikowych, może wzmacniacz pracował na zwarcie.
  • #9 15692823
    telecaster1951
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 818
    marcino312 napisał:
    Na komórce ustawialem najwięcej
    I myślę że to wystarczyło.
    Niech Kolega da zdjęcia zestawów głośnikowych. Od środka oczywiście.
  • REKLAMA
  • #10 15700017
    marcino312
    Poziom 8  
    Powiem wam że jak kupowałem to te głośniki były podczepione do starej wieży i grały bardzo dobrze. Albo kupie nowy wzmacniacz do tego albo od razu jakiś tani zestaw
  • #11 15700312
    jdubowski
    marcino312 napisał:
    Powiem wam że jak kupowałem to te głośniki były podczepione do starej wieży i grały bardzo dobrze.

To co w końcu z tym okablowaniem?

marcino312 napisał:
    Albo kupie nowy wzmacniacz do tego albo od razu jakiś tani zestaw

Jak to ma zastąpić Vermonę 1000h to tanie nie będzie.
  • #12 15700397
    marcino312
    Poziom 8  
    Okablowanie? Kiepski jest ich stan dlatego wolę na nowe wymienić. Jeśli chodzi o zestaw to nie musi być takiej samej mocy jak vermona
  • #13 15700442
    telecaster1951
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 818
    marcino312 napisał:
    Kiepski jest ich stan dlatego wolę na nowe wymienić.
    Co to znaczy że jest w kiepskim stanie?
    marcino312 napisał:
    Jeśli chodzi o zestaw to nie musi być takiej samej mocy jak vermona
    Jeżeli udało Ci się spalić Vermonę, to tani zestaw spalisz 10 razy szybciej. Pomijam już to, że ten wzmacniacz jest przeznaczony do nagłaśniania instrumentów a nie do muzyki.

Jak czytam ten temat, to jestem bardziej niż pewny że nie podołasz naprawie. Zanieś wzmacniacz o serwisu RTV a kolumny zostaw w spokoju.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada zestaw audio Vermona Regent 1000H i pyta o koszty regeneracji okablowania oraz wzmacniacza, który uległ uszkodzeniu po wydobywaniu się dymu. Odpowiedzi wskazują, że wzmacniacz wymaga diagnozy, a uszkodzenia mogą być poważne, w tym spalone rezystory. Wskazano, że okablowanie głośników może wymagać wymiany, ale nie wewnętrzne. Użytkownik rozważa zakup nowego wzmacniacza lub tańszego zestawu, jednak ostrzeżono go, że tani sprzęt może nie wytrzymać jego stylu użytkowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA