logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Vermona Regent 1000H – od czego zacząć renowację, szumy, trzaski, grzanie się

22luki_22 19 Lis 2007 12:02 2368 6
REKLAMA
  • #1 4497430
    22luki_22
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    witajcie chciałbym odnowić mój stary wzmacniacz który znalazłem na strychu i który przeleżał tam ponad 10lat jest to Vermona Regent 1000H o dziwo jak ją podłączyłem to działał ale słychać już lata tzn. lekkie szumy, trzaski walnięte potencjometry no i grzeje się jedna strona nie mam pojęcia od czego...! Pomóżcie mi go odnowić czekam na jakieś porady w tej kwestii... co i jak od czego zacząć...
  • REKLAMA
  • #2 4497571
    fuutro
    Poziom 43  
    Ocena: 837
    Sprzęt potrzebuje wyczyszczenia, kontroli połączeń, wymiany potencjometrów, być może elektrolitów, ewentualnej kontroli prądu spoczynkowego.
  • REKLAMA
  • #3 4497822
    22luki_22
    Poziom 11  
    czy potencjometrom nie wystarczy przeczyszczenie ? twoim zdaniem lepiej się w to nie bawić tylko wymienić ??? wydaje mi się że elektrolity to on ma raczej już suchutkie
  • REKLAMA
  • #4 4497844
    bslaw
    Poziom 18  
    Ocena: 67
    O ile są to potencjometry "typowe" (do zdobycia) - jest bez sensu bawić się w czyszczenie.
  • REKLAMA
  • #5 4497895
    22luki_22
    Poziom 11  
    jeśli możecie to powiedzcie gdzie mogę znalezć parametry tego wzmacniacza? oraz co można z niego wydusić w obecnych czasach może można coś udoskonalić
  • #7 4498519
    22luki_22
    Poziom 11  
    wielkie dzięki panowie!
    moje pytanie jest następujące dlaczego on mi się czasami wzbudza? i dlaczego w głośnikach słychać takie niby trzaski?

Podsumowanie tematu

✨ Wzmacniacz Vermona Regent 1000H po długim przechowywaniu wymaga kompleksowej renowacji obejmującej czyszczenie, kontrolę połączeń oraz wymianę potencjometrów, które ze względu na dostępność nowych egzemplarzy lepiej wymienić niż czyścić. Zalecana jest także wymiana elektrolitów, które prawdopodobnie są wyschnięte, oraz sprawdzenie i regulacja prądu spoczynkowego. Wzmacniacz wykazuje objawy takie jak szumy, trzaski w głośnikach oraz przegrzewanie się jednej strony, a także czasowe wzbudzanie się, co może wskazywać na problemy z układem wzmacniacza lub elementami pasywnymi. Parametry techniczne i dodatkowe informacje można znaleźć na forach elektronicznych, np. elektroda.pl i blues.com.pl.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA