logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować stację do napełniania freonem lodówek i klimatyzacji?

elektrodos 29 Cze 2005 10:56 11921 22
REKLAMA
  • #1 1615135
    elektrodos
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Pozdrawiam jak w temacie.
    Interesuje mnie jak zrobić taką stacje do napełniania freonem lodówek i ew. klimatyzacji, być może można ktoś podałby namiary na kogoś kto miałby ową sprzedania za niedrogie pieniądze?
  • REKLAMA
  • #2 1615428
    AAnnddrrzzeejj
    Poziom 18  
    Ocena: 71
    Witam.Ludzie z serwisów którzy to robią idąc do klienta mają butlę pod pachą z reduktorem z wężem zwykłym i końcówką zaciskową na rurkę
    przy agragacie ,piłę do metalu do obcinania zaprasowanej końcówki
    i kleszcze do zaciskania rurki po napełnieniu układu.Niektórzy przed napełnieniem lutują końcówki a niektórzy jak pisałem zaciskają rurki
    i koniec.
    Pozdrawiam.Andrzej.
  • #3 1615528
    samsu100
    Poziom 23  
    Ocena: 243
    Witam!
    Osobiście nie znam nikogo, kto by pracował w opisany powyżej sposób - szczególnie na stosowanym obecnie czynniku R600 jak i wcześniejszym R134a, ale mniejsza o to.
    Uważam, że stosowanie tzw stacji napełnień aktualnie nie ma sensu. Koniecznie potrzeba mieć pompę próżniową, rozdzielacz z manometrami, dokładną wagę (dokładność 1 gram) i trochę specjalizowanych drobiazgów jak obcinarkę krążkową, szczypce do zaciskania złączy typu locring.
    Do lutowania twardego rurek używa się najczęściej zgrzewarki oporowej.
    Nieźle też mieć wykrywacz przecieku czynników chłodniczych, skraplarkę, worki ewakuacyjne...

Niestety cała inwestycja to kilka tysięcy zł.

pozdr. Andrzej K.
  • #4 1616709
    franusz
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Witam.Kolega chce sprzedać stację do napełniania PSN201Jego numer tel.wyślę ci na pw jeśli jesteś zainteresowany.
  • #5 1625618
    elektrodos
    Poziom 11  
    poprosze o ten telefon
  • REKLAMA
  • #6 1763919
    ja9
    Poziom 15  
    Ocena: 24
    AAnnddrrzzeejj napisał:
    Witam.Ludzie z serwisów którzy to robią idąc do klienta mają butlę pod pachą z reduktorem z wężem zwykłym i końcówką zaciskową na rurkę
    i kleszcze do zaciskania rurki po napełnieniu układu.Niektórzy przed napełnieniem lutują końcówki a niektórzy jak pisałem zaciskają rurki
    i koniec.
    Pozdrawiam.Andrzej.

witam, jestem serwisantem urządzeń chłodniczych i jakoś nigdy nie zdarzyło mi się nosić reduktora "zwykłego węża " a tymbardzej piłki do metalu do obcinania rur. Człowieku ktoś kto obcina rury brzeszczotem mie powinien nawet oglądac lodówki!!!!!!!!!!!!!
    pozdr
  • #7 1763948
    zayzayer
    Specjalista AGD
    Ocena: 755
    AAnnddrrzzeejj napisał:
    i koniec.

"Serwisantów" jak przyjdą z takim sprzętem, to od razu wyp....... z chałupy.
  • #8 1764756
    piotrek_merc
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    ciekawe :) usmiałem sie nieźle
    butla pod pachą itp itd...
    moze masz jeszcze jakies ciewawe pomysły???
  • #9 1764916
    karol3
    Poziom 26  
    Ocena: 261
    Witam .
    W czasach kiedy królowały agregaty AZ-90 , AS-2G i podobne wynalazki , do skutecznego napełnienia wystarczyła druga sprężarka do wytworzenia podciśnienia , butla freonu , i trójnik z zaworami . Przydatny bywał alkohol( do chłodziarki , a nie do spożycia ) . Po zabiegu klient udawał zadowolonego , sprzęt naprawdę chłodził , a naprawiający był dumny z siebie . Ale to już odległa historia z łezką w oku . Młodsi serwisanci tych czasów już napewno nie pamiętają .
    Pozdrawiam .
  • REKLAMA
  • #10 1767993
    irek321
    Poziom 11  
    Może jestem nie doinformowany,ale freonu nie wolno używać chyba już z 10lat :) To jak w końcu z nim jest??
  • #11 1768328
    ja9
    Poziom 15  
    a jednak jest
    Załączniki:
    • 22.jpg (932.19 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 1768401
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 1768718
    ja9
    Poziom 15  
    tak ale kolega nie napisał że chodzi mu o r12
    R22 to też freon
  • REKLAMA
  • #14 1769721
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #15 1775519
    ja9
    Poziom 15  
    skryn napisał:
    Nazwa "FREON", dotyczy większości gazów- zamienników. To nie jest freon, tylko ma swoją nazwę, np R-134a, to TETROFLUORETAN...
    A R-600a. to ISOBUTAN... :|

niestety tak nie jest
    nazwa freon dotyczy chlorofluorowęglowodorów Przykłady: R11;R12;R22;R115;R502
    niektóre z nich zostały całkiem zakazane i niedostępne w sprzedaży inne dopiero są wycofywane tak jak w przypadku R22 który na być całkiem wycofany do 201X nie pamiętam dokładnie
    R134a istotnie nie jest freonem i istnieje wiele innych gazów które są czynnikami bezfeonowymi. Nazwa freon np. R407c jest zupełnie niesłuszna bo nie należy on do chlorofluorowęglowodorów tylko do hydrofluorowęglowodorów. Nazwa Freon to nazwa wymyślona przez koncern DuPont. kiedyś używano prawie wyłącznie freonów i tak już zostało że czynniki chłodnicze są potocznie nazywane freonami . Tak więc freon ciągle jest i narazie będzie w sprzedaży!!!!!!!!

//////////////a tak jak ktoś chce się wykazać co to jest R718:)
  • #16 1775692
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #17 1776034
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1609
    ja9 napisał:
    bo nie należy on do hydrofluorowęglowodorów tylko do hydrofluorowęglowodorów.

Sądzę że to pomyłka spowodowana szybkim pisaniem,ale warto sprostowac(dla tych którzy czytają)Pozdrawiam
  • #18 1776054
    ja9
    Poziom 15  
    no jasne w poście już zmieniłem troche te nazwy są zamotane
  • #19 1777294
    irek321
    Poziom 11  
    Ok fajnie,nawet rozumiem.A co to jest skrót CFC?? To chyba jakiś zakazany freon??
  • #20 1779532
    elektryk2000
    Specjalista urządzeń chłodniczych
    Ocena: 576
    irek321 napisał:
    Ok fajnie,nawet rozumiem.A co to jest skrót CFC?? To chyba jakiś zakazany freon??

Irku, zawsze tak liczysz na łatwiznę???
    Jaki problem "zapuścić" wyszukiwarkę? Dostęp do netu jak widzę masz :D

Jedno z pierwszych wyników od razu pojaśnia:
    "
    What About CFC's?

Chlorofluorocarbon refrigerants, or CFC's, were phased out of production on January 1, 1996. You're still able to use CFC's in your existing cooling equipment, but you are now subject to more stringent record-keeping and regulations against venting of refrigerants. And CFC's are becoming more scarce and costly."
  • #21 1782292
    misiekmisiek
    Poziom 17  
    Ocena: 55
    Aleście fajnie rozdmuchali temat stacji do napełniania pod moją nieobecność.
    Ale do tematu. Z tego co wiem to napełniać instalacje istniejące np R12 to można jeszcze długo należy go tylko mieć. Zakaz obowiązuje tylko nowych instalacji.
  • #22 1783568
    Klimafrost
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Mam takową może robić wszystko ma nawet wbudowaną zgrzewarke do lutowania srebrem technicznym prózniarke oraz wbudowaną butle na czynnik chlodniczy.Zainteresowanym zapodam fotki
    Urządzenie w pełni sprawne i sprawdzone .
    Pozdrawiam wszystkich :idea:
    Kontakt na e-mail lub skype : klimafrost
  • #23 1983318
    elektrodos
    Poziom 11  
    Witam po sporej nieobecności, ale koledzy chyba trochę odbiegli od tematu :|

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy i zakupu stacji do napełniania freonem lodówek i klimatyzacji. W praktyce serwisanci używają butli z reduktorem, węży i narzędzi do zaciskania lub lutowania końcówek rur, choć metody te bywają krytykowane jako nieprofesjonalne. Nowoczesne podejście wymaga stacji wyposażonej w pompę próżniową, rozdzielacz z manometrami, precyzyjną wagę (dokładność 1 g), obcinarkę krążkową, szczypce do zaciskania złączy typu locring oraz wykrywacz przecieków. Inwestycja w taki sprzęt to koszt kilku tysięcy złotych. Wspomniano także o konieczności stosowania odpowiednich czynników chłodniczych – freony (CFC) takie jak R12 są zakazane od około 10 lat, ale inne, np. R22, R134a, R600a, czy mieszanki jak R407c, są nadal używane. Nazwa "freon" odnosi się do chlorofluorowęglowodorów (CFC), które są stopniowo wycofywane. W dyskusji pojawiła się oferta sprzedaży stacji PSN201 z wbudowaną zgrzewarką do lutowania srebrem, próżniarką i butlą na czynnik chłodniczy. Historycznie stosowano proste metody z użyciem agregatów AZ-90, AS-2G i alkoholu do chłodzenia, jednak obecnie wymagania techniczne i normy są znacznie wyższe.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA