logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zakup freonu do klimatyzacji samochodowej - gdzie i jak?

Doktor5 18 Lip 2007 18:49 5313 3
REKLAMA
  • #1 4092996
    Doktor5
    Poziom 19  
    Ocena: 20
    Witam !

Znalazłem schemat klimatyzacji w samochodzie jak by zastąpić kompresor ten od samochodu takim od lodówki to powinno działać.
    Mam pytanie odnośnie FREONU czy jest możliwość kupienia go w butli ??

Jak nie to jeszcze zostaje napełnienie całego układy w stacji samochodowej tak ja to sie robi z klimatyzacją w samochodzie.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4093562
    hur
    Poziom 15  
    Ocena: 35
    Wymiana kompresorów ( z samochodowego na od lodowki ) jest praktycznie niemożliwa .
    Gaz w najmniejszych ilościach 10- 11 litrów możesz kupić (350 -450 zł ) ,chyba że jest z rodzaju wycofanych (R-!2,R-22....) to jesteś bez szans .:!:
  • REKLAMA
  • #3 4094392
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1605
    Aby to zrobić musisz dysponować nie tylko freonem ale i sprzętem,który do tanich nie należy(nie podajesz czy to ma być jednorazowa robota,czy chcesz się tym zajmować) .Taniej wyjdzie ci wizyta u fachowca.Do tego trzeba jeszcze dodać wiedzę,bo sam sprzęt sprawy nie załatwi.
  • #4 4096228
    PIXOSTAT
    Poziom 24  
    Ocena: 132
    A czemu nie chcesz zostawić tego od samochodu i napędzać go silnikiem elektrycznym? Swoją drogą zamiana na sprężarkę od lodówki to moim zdaniem marny interes - raczej przymierzałbym się do takiego od większej (dużo) zamrażarki czy dużej lady chłodniczej... Czynniki chłodzące w mojej niedalekiej okolicy można jeszcze rok temu było kupić w Wieluniu (łódzkie) - ale dla Ciebie to raczej za daleko... Popytaj fachowców od lodówek w Twojej okolicy, ja mam np. takiego sąsiada, który na stałe ma w samochodzie serwisowym kilka różnych butli i aparaturę i z tego co wiem to wcale nie są strasznie drogie usługi.
REKLAMA