logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kolumny aktywne do nagłośnienia wokalu w zespole za ok. 600 zł

simon1006 22 Maj 2016 17:10 1164 15
REKLAMA
  • #1 15691887
    simon1006
    Poziom 2  
    Witam. Ostatnio z zespołem mamy mały problem, mianowicie nie mamy czym nagłośnić wokalu. Zbieram kasę od dłuższego czasu i udało mi się jakimś cudem załatwić te 550zł. No i teraz chcę kupić coś przebiłoby się przez perkusję, oraz gitary. Najchętniej rozglądałbym się za jakimiś kolumnami aktywnymi. Nie zależy mi na świetnym brzmieniu, po prostu wokal ma być słyszalny (Zaznaczam, że mamy mikrofon oraz mikser). Z góry mówię iż więcej kasy mi się nie uda uzbierać i jak ktoś ma zamiar prawić mi mądrości o dołożeniu kilku stówek, może sobie odpuścić :) Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 15691936
    Szaman52
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Jaką moc mają piecyki od gitar? Czy perkusista jet muzykiem i stara się być w tle? Czy gracie w pomieszczeniach, czy w plenerach?. To jeszcze musisz dodać do swojej wypowiedzi, by można Ci pomóc skutecznie w zdobyciu odpowiedniego sprzętu. Na usprawiedliwienie swoich pytań, powiem Ci że grałem przeszło 40 lat w różnych warunkach. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 15692150
    simon1006
    Poziom 2  
    Mój piec to 100w lampy, ale nie rozkręcam go mocno, bas z tego co pamiętam to chyba 80w tranzystor. Perkusista nie naparza po bębnach jak dziki, stara się nie zagłuszać instrumentów. No i zapomniałem dodać, że kolumnę potrzebowałbym tylko i wyłącznie do sali prób, która nie jest szczególnie wielka. :)
  • #4 15693070
    Szaman52
    Poziom 14  
    To masz mały problem. Z wokalem jest taka zależność. Im mniejsze pomieszczenie i słaby wzmacniacz tym większy problem z sprzężeniami a za taką kwotę nic sensownego nie kupisz.
    Najlepiej do prób zakupić 3 pary słuchawek, włączyć wszystkie piece na linię do mixera i z wyjścia na słuchawki. Być może będzie trzeba dorobić wzmacniacze słuchawkowe, alo to już jest pryszcz. W necie znajdziesz pełno takich schematów. I dodatkowy plus - zostanie co najmniej połowa tej kwoty. Powodzenia
  • #5 15693145
    Marek Ulaszek
    Poziom 22  
    Ocena: 31
    Szaman52 napisał:
    Im mniejsze pomieszczenie i słaby wzmacniacz tym większy problem z sprzężeniami..

Szaman52 nie wiem z z czego to "wywróżyłeś" :D ale to stwierdzenie jest nieprawdziwe!
    Prawdą jest tylko to stwierdzenie, że założyciel tematu ma mało kasy na rozwiązanie problemu.
    Pomysł ze słuchawkami nie jest taki zły aczkolwiek ma swoje zalety i wady.
    Pytanie zasadnicze to jakie to pomieszczenie prób, czy pomieszczenie do prób jest jakoś przygotowane, dobrze wytłumione czy gołe sciany?
  • #6 15694622
    Szaman52
    Poziom 14  
    Marek Ulaszek
    Z doświadczenia Drogi Kolego.
    Na scenie spędziłem prawie 40 lat życia.Pozdrawiam
    PS. Mam na zbyciu końcówkę 2.5kW. Nie ma problemu, jeżeli chcesz sponsorować założyciela postu to się odezwij.
  • #7 15694701
    Marek Ulaszek
    Poziom 22  
    Ocena: 31
    Szaman52..aż przykro mi to czytać co napisałeś..
    i jeszcze używasz argumentu 40 letniego doświadczenia ?.. to już zupełnie nie Cię rozumiem..mi by było wstyd :cry:
    Więc może na przyszłość użyj bardziej merytorycznych argumentów?
    Chętnie podyskutuję, bez cienia złośliwości z mojej strony. Pozdro
  • REKLAMA
  • #8 15694815
    Szaman52
    Poziom 14  
    Nie wiem do czego zmierzasz? Chcesz podważyć moje doświadczenia na scenie? Powinniśmy pomóc założycielowi postu a nie dyskutować między sobą. 52 w moim nicku nic Tobie nie mówi? Więc nie pisz więcej do mnie więcej, tylko staraj się pomóc młodemu człowiekowi który poprosił o pomoc. Bo jak na razie podjąłeś dyskusję ze mną a żadnej odpowiedzi w temacie. Nie chciałem Simon1006 odpowiedzieć że za tą kwotę może sobie kupić tylko megafon. Chciałem pomóc w jakikolwiek sposób, a Ty próbujesz tu jakąś i nie na temat zadymę. Już nie pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #9 15694888
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9453
    40 lat doświadczenia.... no, może aż tyle nie mam, ale z tym co pisze Kol. Szaman52 i ja się zgodzić nie mogę.
    Wielkość pomieszczenia - owszem ma wpływ, ale tylko wtedy, gdy jest nieprzystosowane akustycznie (czyli to co pisze Kol. Marek Ulaszek ). Za młodzieńczych (bardzo) czasów grywałem w zespole szkolnym; sala miała może z 15 m2 i jakoś nic się nigdy (a sprzętu było sporo - kapela miała zacięcie rockowe) nie sprzęgało... Owsem jak wsadzisz mikrofon w kolumnę to nic nie pomoże i sprzęg wystąpić musi. Ale chyba (?) rozmawiamy o NORMALNYM zastosowaniu i użytkowaniu mikrofonów? Autor ma salę małą, ale i (z tego co pisze) dość rozgarniętych Kolegów w niej. Uważam, ze dobry mikrofon (a o takie dziś łatwiej na pewno, niż 40 lat temu) zupełnie spokojnie da sobie radę. Jedyne na co poleciłbym zwrócić uwagę; to wejście mikrofonowe kolumny (jeśli aktywna) lub miksera - musi (!) być dedykowane parametrami do podłączenia mikrofonu. Żadne wynalazki (widziałem...) typu regulacja czułości (GAIN) wejść od kilku mV do 0,775V to nieporozumienie i na takim wejściu nawet najlepszy mikrofon może się sprząc.
  • #10 15694975
    Szaman52
    Poziom 14  
    Bzdury Panowie piszecie. Kupcie sobie piecyk np. 5W i spróbójcie się przebić się z wokalem na odtwarzaczu które ma też 5W. Kończę tą dyskusję bo nic nie wnosi do tematu a tylko pobudza niepotrzebne emocje. Wiadomo to każdemu który kiedykolwiek stał na scenie że akustyka każdej sali jest inna. Ja badałem salę gdy jest pusta szumem różowym i zawsze nastawy trzeba było korygować gdy sala się napełniła. Po kilku godzinach i w zależności od pogody (wilgotność powietrza trzeba było korygować barwę instrumentów) Panowie skończcie tę dyskusję bo się ośmieszacie i nie wnosicie nic w stosunku do głównego postu.398216 Usunięty Zastanów się co piszesz. nawet superinfra ultra hiper cardioic nie ma takich właściwości by nie złapać dźwięków odbitych. To zależy od charakterystyki pomieszczenia. Dlatego mniejszy problem jest w plenerach gdzie ryzyko sprzężeń jest o wiele mniejsze bo nie ma od czego się odbić.Zaczynam żałować że odpowiedziałem w poście na temat "nagłośnienie wokalu do 600zł" z chęcią pomocy
  • #11 15695578
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Szaman52 napisał:
    Kończę tą dyskusję bo nic nie wnosi do tematu
    I bardzo dobrze Kolega robi. Wiele tu Kolega nie wniósł, a zamieszanie robi.
    Szaman52 napisał:
    Kupcie sobie piecyk np. 5W i spróbójcie się przebić się z wokalem na odtwarzaczu które ma też 5W.
    To na temat? Jakiś związek z tematem?
    Szaman52 napisał:
    Kończę tą dyskusję bo nic nie wnosi do tematu a tylko pobudza niepotrzebne emocje. Wiadomo to każdemu który kiedykolwiek stał na scenie że akustyka każdej sali jest inna. Ja badałem salę gdy jest pusta szumem różowym i zawsze nastawy trzeba było korygować gdy sala się napełniła.
    To akurat wie każde dziecko, które ma zamiar zajmować się akustyką i nagłośnieniem - dla Kolegi to coś na miarę odkrycia ameryki? Po 40 latach na scenie?
    Szaman52 napisał:
    .398216 Usunięty Zastanów się co piszesz. nawet superinfra ultra hiper cardioic nie ma takich właściwości by nie złapać dźwięków odbitych.
    Nic takiego nie napisałem. Na pewno "złapie" dźwięki odbite, ale z jakim poziomem względem poziomu dźwięku wokalisty? Gdybym nie miał do czynienia z estradą i akustyką, gdybym nie był realizatorem, gdybym nie miał podstawowej wiedzy i nie pracował w tej branży prawie 40 lat ( ;) ) - nie zabierałby głosu... a może nawet uwierzył w Twoje Kolego "porady". Jednak Miałem, pracowałem i byłem, więc wiem o czym piszę, czego o dotychczasowych postach Kolegi raczej powiedzieć nie można...
  • #12 15695598
    Szaman52
    Poziom 14  
    398216 Usunięty
    Zastanów się Kolego , przeczytaj swoje posty i wskaż miejsca w których się odniosłeś do założyciela tematu. Dlatego kończę tę dyskusję-po prostu szkoda czasu na niepotrzebne bicie piany, która nic nie wnosi do tematu
  • #13 15695823
    Shadowix
    Poziom 31  
    Ocena: 269
    simon1006 napisał:
    mamy mikrofon oraz mikser

Jaki model?

Do 600zł ciężko znaleźć pasywną kolumnę, a gdzie dopiero aktywną... Szukaj używek na Allegro, czy olx. Tylko omijaj szerokim łukiem najtańszy chłam. Może trafi Ci się coś Behringera, Proela, Wharfedale...
  • #14 15696240
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Szaman52 napisał:
    wskaż miejsca w których się odniosłeś do założyciela tematu.
    Post #9 :
    398216 Usunięty napisał:
    jak wsadzisz mikrofon w kolumnę to nic nie pomoże i sprzęg wystąpić musi...... Uważam, ze dobry mikrofon (a o takie dziś łatwiej na pewno, niż 40 lat temu) zupełnie spokojnie da sobie radę. Jedyne na co poleciłbym zwrócić uwagę; to wejście mikrofonowe kolumny (jeśli aktywna) lub miksera - musi (!) być dedykowane parametrami do podłączenia mikrofonu. Żadne wynalazki (widziałem...) typu regulacja czułości (GAIN) wejść od kilku mV do 0,775V to nieporozumienie i na takim wejściu nawet najlepszy mikrofon może się sprząc.

... i jeszcze to zdanie z postu #11:
    398216 Usunięty napisał:
    Na pewno "złapie" dźwięki odbite, ale z jakim poziomem względem poziomu dźwięku wokalisty?

Uważam że więcej wniosłem niż Ty z Twoimi poglądami co do występowania sprzęgu w małym pomieszczeniu jako pewnik - post #4:
    Szaman52 napisał:
    Im mniejsze pomieszczenie i słaby wzmacniacz tym większy problem z sprzężeniami

... czy też kolejny Twój pomysł z postu #6:
    Szaman52 napisał:
    Na scenie spędziłem prawie 40 lat życia.

- jako argument na Twoją nieomylność.

P.S.
    Z ofertami sprzedaży końcówki (nadal post #6) chyba też Kolega pomylił działy?
  • #15 15696749
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1725
    Spokojnie koledzy. Po co dyskutować o czymś, czego autor nie zawarł w temacie wątku?
    Nieumiejętnie obsłużony, sprzęgnie sprzęt i za setki tysięcy.
    W tej kasie, co najwyżej sprawne Eltrony ZG 603 i do zasilenia ich jakiś Elmuz 2108/2104, lub 2154 a w ostateczności Eltron 100U.
    Chyba ze trafisz na ekstra okazję, więc szukaj i wklejaj, co znalazłeś. Tyle, że w sezonie będzie o nią trudno.

Pozdrawiam.
  • #16 15701701
    PANICZKAMIL
    Poziom 39  
    Ocena: 354
    Szaman52 mam z 15-20 końcówek o mocy 2-4kW na sprzedaż jeśli bardzo chcesz(zmieniłem na FP10000 x4) i większość z nas wie, że ludzie to świetny materiał tłumiący a nie mam 40 lad doświadczenia tylko 15 i może z 5-10% wiedzy z branży mam i nie zgrywam bonzo...

Autor niech się za klumną PA302A z Thomanna rozejrzy - nie ma nic tańszego co potrafi spl zbliżyć się do pieców.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje aktywnych kolumn do nagłośnienia wokalu w zespole, mając budżet około 600 zł. W odpowiedziach poruszono kwestie związane z mocą sprzętu, akustyką pomieszczenia oraz problemami ze sprzężeniem. Sugerowano, że w małych, nieprzystosowanych akustycznie salach może być trudno uzyskać dobre brzmienie. Proponowano alternatywy, takie jak zakup słuchawek do prób, a także używane kolumny aktywne, takie jak Behringer, Proel, Wharfedale, czy PA302A z Thomanna. Wskazano również na znaczenie odpowiednich wejść mikrofonowych w kolumnach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA