logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TOSHIBA 160GB - Odzyskanie danych z partycji NTFS nadpisanej partycjami linuxowy

nonor 23 Maj 2016 09:02 870 7
REKLAMA
  • #1 15693058
    nonor
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam,
    nie orientuję się w temacie odzyskiwania danych, a stworzyłem sobie taki problem:
    1. Na dysku miałem vistę (domyślna instalacja)
    2. Pod tym systemem miałem umieszczonych kilka ważnych plików (bezpośrednio pod C; i w katalogach na pulpicie - o ile ma to znaczenie)
    3. Na dysku zainstalowałem Ubuntu - domyślne parametry
    4. Jak to czasem bywa, pliki które były absolutnie zbędne, nagle okazały się potrzebne, w związku z tym:
    a) wydzieliłem partycję 170GB na dysku pod linuxem i tam zgrałem 160GB dysku z którego chciałbym odzyskać dane (i dodatkowo zrobiłem sobię obraz dysku) - poleceniem dd.
    b) na ww partycji z kopią uruchomiłem:
    i) testdisk - znalazł kilka partycji NTFS ale twierdził, że jest problem ze strukturą plików i żadnych plików nie dało się podejrzeć (opcja "P")
    ii) GParted (korzystające z polecenia GPart) - też znalazło dane na NTFS, ale mam komunikat "Wystąpił błąd podczas tworzenia widoku tylko do odczytu. System plików nie może być montowany (jak obszary wymiany) albo w systemie plików występują niespójności lub błędy."

Czy jeszcze coś mogę zrobić, czy już na amen pożegnać się z danymy?
  • REKLAMA
  • #2 15693079
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1614
    Przeskanuj wolumin DMDE i zobacz co może odzyskać.
  • REKLAMA
  • #3 15693082
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 15693153
    nonor
    Poziom 12  
    Dzięki, panowie, za szybką odpowiedź.
    Zacząłem od DMDE (oczywiście na wyczucie, bo twardziele nie czytają dokumentacji).
    Już na początku pojawiły się rozbieżności, ale jakoś poszło dalej:
    - część partycji była opisana jako "noname', część miała tylko kolorowy kwadracik zamiast opisu
    - moja partycja z kopią miała 170GB, a DBDE znalazł tylko takie ze 150GB i 180GB - więc wybrałem tą większą (i chyba trafiłem )
    - na początku znalazł tylko partycję FAT, ale na wszelki wypadek dodałem skanowanie po NTFS i RAW

Skanowanie zajmie chyba więcej niż pół dnia (do tej pory jest tylko 2%) - więc odezwę się gdy już będą jakieś wyniki.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 15693700
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1132
    Jak zaznaczysz opcję GiB w DMDE to będzie miała tyle ile pokazywał system operacyjny - to tak na przyszłość.
  • #6 15697091
    nonor
    Poziom 12  
    No i się przeskanowało. Naprawdę - fajny kombajn z tego DMDE - nawet pomimo nieludzko drętwego interfejsu w darmowej wersji dla linucha.
    Odzyskało tyle plików (przynajmniej nazw), że szukania tych właściwych mam co najmniej na tydzień. Po drzewie katalogów nawet nie ma jak sie poruszać więc używam tylko "szukaj" z menu "narzędzia".
    Trzeba będzie jednak poczytać jakiegoś manuala, bo wydaje mi się, że szuka po całym dysku zamiast wskazanej partycji, nie wiem czemu po szukaniu FAT pokazuje znalezione pliki ( o ile pamiętam nigdy tam FATa nie bylo), nie wiem czemu po kilka razy pokazują się te same pliki itp.
    Ale w każdym razie o to mi chodziło - więc wielkie dzięki.
  • #7 15697520
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1132
    nonor napisał:
    Trzeba będzie jednak poczytać jakiegoś manuala, bo wydaje mi się, że szuka po całym dysku zamiast wskazanej partycji, nie wiem czemu po szukaniu FAT pokazuje znalezione pliki ( o ile pamiętam nigdy tam FATa nie bylo), nie wiem czemu po kilka razy pokazują się te same pliki itp.

Manual: http://dmde.com/manual.html
    Jeśli chodzi o przeglądanie zawartości to wszystko masz w $Root jeśli zachowana jest struktura danych na partycji.
  • #8 15699800
    nonor
    Poziom 12  
    Albo DMDE jest taki dobry (nawet w wersji darmowej ) albo zupełnie nie potrafię posługiwać się innymi programami do odzyskiwania danych. Odzyskałem plik który szukałem, a nawet kilkanaście innych z którymi na amen pożegnałem się jakieś 5 lat temu.
    Tam gdzie inne programy ledwo rozpoznawały, że kiedyś, dawno temu była jakaś NTFS i "się kończyły", to z dmde odzyskiwałem sporą część struktury katalogów, ze 20-30% plików. Jestem pod wrażeniem.
    Tak wiec dziękuję wszystkim za pomoc, temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik miał problem z odzyskaniem danych z partycji NTFS po zainstalowaniu systemu Linux (Ubuntu) na dysku, który wcześniej zawierał system Windows Vista. Po wykonaniu obrazu dysku i użyciu narzędzi do odzyskiwania danych, takich jak DMDE i TestDisk, udało mu się zidentyfikować i odzyskać część plików. DMDE okazał się skuteczny w przywracaniu struktury katalogów oraz plików, co pozwoliło na odzyskanie danych, które były utracone przez kilka lat. Użytkownik podkreślił, że interfejs DMDE jest trudny, ale jego funkcjonalność jest imponująca.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA