logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odzyskanie danych po formacie i repartycjonowaniu i ...

Dividos 19 Sie 2009 11:12 8587 31
REKLAMA
  • #1 6908962
    Dividos
    Poziom 11  
    Sprawa dotyczy dysku na laptopie Toshiba Tecra.
    Dysk Hitachi 160GB

Dysk miał 3 partycje
    WinRE - ok 1,5 GB (z narzędziami do odzyskiawnia)
    Vista - jakieś 36 GB - system
    dane - ok 111 GB - dane

Co robiłem:
    Usunąłem partycję WinRE. Zwiększyłem partyycję Vista o miejsce po partycji WinRE.
    System nie wstał.

Użyłem dysku Recovery (do instalacji Visty na laptopie). Wybrałem by zachował dane. Zaczęła się instalacja systemu, ale zorientowałem się że zaczął nie na tej partycji co trzeba! Więc przerwałem (CTRL+C).

Dysk wyjąłem z laptopa i podłączyłem do stacjonarnego przez adapter (USB).
    Teraz są 2 partycje:
    WinRE - 37,5 GB - zajęte 86,7 MB
    Vista - 111 GB - zajęte 538 MB

Zależy mi na odzyskaniu danych - szczególnie z drugiej partycji - gdzie dane były (było ich sporo).
    Jak się zabrać do tego by nie spaprać?
    Jakich narzędzi użyć?

Bardzo proszę o podpowiedź. :cry:

Update:
    Posiłkując się tym postem:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1021846.html#5182434
    dorzucam zrzut ekranu oraz pierwsze 100 sektorów tego dysku.
    Załączniki:
    • 0-99sectors.zip (4.06 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 6909717
    Damian_
    Poziom 25  
    Ocena: 19
    Przeskanuj partycje D:, z której chcesz odzyskać dane programem DMDE. Wybierz partycje i scan NTFS

Odzyskiwanie plików, a nie katalogów - po zawartości folderów
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1240388.html
    Użyj tej wersji DMDE ZIP: dmde0139w32g 32bit, for Windows NT/2K/XP/Vista
  • #3 6909951
    Dividos
    Poziom 11  
    Dzięki za zainteresowanie tematem.
    Używam dokładnie tej wersji programu DMDE.

Nie mam możliwości zrobić kopi posektorowej (brak dysku). Chyba że można do pliku (obraz) zrobić i na tym działać ???
  • #4 6909990
    Damian_
    Poziom 25  
    Nie musisz robić kopii posektorowej. Link jest przykładem jak odzyskać pliki, ponieważ katalogów nie da się odzyskać w wersji free.
    Zaznacz partycje D w programie i następnie Scan NTFS, potrwa to trochę czasu. Po zakończeniu skanowania zaznacz Vol1 (chyba że znajdzie ich więcej) i Open Volume, powinny być widoczne dane które, są na dysku. Możesz zapisać skanowanie SAVE, po zakończeniu skanowania, może sie przydać jeszcze i nie trzeba będzie ponownie skanować
    Tu masz film jak to zrobić (drugi film) https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1385596.html
  • REKLAMA
  • #5 6910017
    Dividos
    Poziom 11  
    Już mam od Vol0 do Vol 5 i nadal skanuje....
    Przy Vol 0 jest w kolumnie Shift 0
    Przy reszcie shift = 7

Poczekam do końca skanowania.
    Póki co wielkie dzięki
  • #6 6910038
    Damian_
    Poziom 25  
    Poczekaj do końca skanowania, zapisz skanowanie, bo do otwarcia kolejnych volumenów będziesz musiał załadować zapisany skan, żeby nie skanować jeszcze raz od początku. Podaj wynik skanowania na forum. Sprawdź każdy ze znalezionych Vol. i odzyskaj dane na inny dysk
  • #7 6910121
    sev07
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Licz się jednak z tym, że dane mogą być niekompletne lub nie do odczytu, jeśli dane były pofragmentowane. Powodzenia z odzyskiwaniem danych. :D
  • #8 6911484
    Dividos
    Poziom 11  
    Już drugi raz próbuję skan NTFS
    Pierwszy raz program się zawiesił.

Teraz wygląda bardzo podobnie- wisi :cry:
    Na dole 0%

Zerknijcie jak to wygląda.
  • #9 6911667
    Damian_
    Poziom 25  
    Konieczna będzie kopia posektorowa dysku, ponieważ dysk jest w kiepskim stanie
    Spróbuj przerwać skanowanie jeżeli znajdzie MFT, ale przed zawieszeniem się programu i wybrać kolejno każdy vol i Open Volumen. Większość danych powinna już być do odzyskania.
    Nie męcz za długo dysku, zadbaj o to, aby dysk był cały czas chłodzony np. jakimś wentylatorem. Sprawdź czy temperatura ma wpływ na działanie dysku.
    Kopie można zrobić do pliku w DMDE - kopia sektorów wybierasz dysk jako źródło i plik jako miejsce kopii
  • #10 6911696
    Dividos
    Poziom 11  
    Przerwałem krótko po tym jak znalazł vol1 i jestem zaskoczony. Nie wiem jak działa DMDE z plikami dysków wirtualnych kompów.
    Na tej partycji miałem plik z dyskiem wirtualnego serwera (na vmware). Znalezione pliki pochodzą właśnie z tej wirtualnej maszyny. czy to normalne?

Zrobię kopię do pliku zgodnie z opisem https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1330304.html

Dodano po 54 [minuty]:

Jeszcze jedna rzecze mi się przypomniała. Jak próbowałem odzyskać dane przy pomocy ER to też wywalało program w momencie gdy miał wyświetlić wyniki pracy. Nie wiem czy dobrze myślę ale problem może tkwić gdzieś na końcu dysku?

Wyciągnę tyle danych ile się da a laptop do serwisu...
  • #12 6911996
    Dividos
    Poziom 11  
    Niestety nie jest to takie proste. Mając podpięty dysk z laptopa do kompa stacjonarnego przez adapter USB nie mam dostępu do SMATRT - użyłem programu Victoria.

Dodano po 2 [godziny] 45 [minuty]:

Jak pracować z powstałym plikiem?
    JA robiłem kolejno

Open-> Image - wskazałem plik
    View- > Partitions Table
    Open- > Partitions
    (I tu się okazała że tej drugiej partycji nie widać, a na fizycznym dysku jest)

Co z tym dalej?

Zrobiłem (powiedzcie czy dobrze) Scan NTFS od 0 sektora do ostatniego 312581807.
  • #14 6912286
    Dividos
    Poziom 11  
    Poniżej SMART

• #15 6912307
    Damian_
    Poziom 25  
    Pierwsza partycja WINRE to sektory 2048 - 3 074 047 ukryta z kopia systemu
    Druga partycja 3 074 048 - 78 850 047
    Trzecia partycja 78 850 048 - 312 578 047

Jeżeli zrobiłeś skan NTFS wszystkich sektorów to trzeba wynik tego scanu zapisać. Wybierasz po kolei vol1 itd i naciskasz Open volume, powinny pokazać się dane w formie drzewa w lewym oknie. Jeżeli chcesz odczytać vol2 to wybierasz jeszcze raz scan NTFS którejkolwiek partycji zatrzymujesz i wybierasz Load. Wskazujesz wcześniej zapisany scan i otwierasz, wybierasz inny vol i open volume. Powinno pojawić się to samo co pojawiło się zaraz po skanowaniu całego dysku.
    Pytasz jak pracowac z plikiem? Z jakim plikiem, co udało ci sie zrobić za plik? Wydaje mi się, że zrobiłeś kopie do pliku obecnej partycji C, którą zrobiłeś wcześniej z ukrytej i dawnej C.

Obraz drugiej partycji zrób tak: Uruchom DMDE, wybierz właściwy dysk, zamknij okno z partycjami. Wybierz Tools a następnie Copy sectors. Wpisz Starting i Ending sectors (druga partycja 78 850 048 - 312 578 047), nastepnie w Destination wybierz File i miejsce na inny dysku. To bedzie kopia partycji drugiej, nie licząc ukrytej
  • #16 6912406
    Dividos
    Poziom 11  
    Robiłem skan wszystkich sektorów na fizycznym dysku i pod koniec mi się zawieszał. Zrobiłem więc kopię do pliku w taki sposób:
    Otworzyłem program DMDE.
    Wskazałem właściwy dysk.
    Zamknąłem okno z partycjami które się pojawia automatycznie.
    Tools - > Copy sectors too
    W okienku wybrałem przycisk Partition
    W nowym oknie wybrałem pierwszą pozycję u góry (w moim pojęciu cały dysk) - Kliknąłem na OK
    Wrócło do poprzedniego okienka i tu s end sectors pojawiło się 312581807 (star jest na 0)
    Zostawiłem zaznaczone miejsce docelowe File.
    Klikam Next podaję nazwę pliku
    Potwierdzam zapis.

Uff
    Chyba wystarczy. W zasadzie wszystko zgodnie z filmikiem na jaki tu trafiłem.

Niestety skan ntfs na tym pliku z obrazem dysku też sie wiesza :(
    Co ciekawe nie pokazuje wszystkich partycji co widać na poście z 20 Sie 2009 04:10.
    podpiąłem teraz dysk bezpośrednio do SATA w kompie stacjonarnym (pracującym pod XP).
    Czy jeszcze raz zrobić kopię posektorową do pliku?
    Co robię nie tak?
  • #17 6912436
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 414
    Tak zrób kopie całego dysku nie partycji Cały dysk to sektory od 0 - do 312581807

Kopie posektorową rób wersja BETA DMDE w momencie kiedy wystąpi BAD wyskoczy okienko na którym mamy możliwość zaznaczenia ignorowania i ilości ponawiania prób. W Windowsie będzie to trudne bo system będzie kiepsko to znosił. (Wieszał się) Dlatego lepiej to zrobić pod DOS-em opis był jak to można wykonać (NTFS4DOS lub Linux Rescue z obsługą NTFS )
  • REKLAMA
  • #18 6912858
    Dividos
    Poziom 11  
    Kopię posektorową do pliki niby kończy bez żadnego komunikatu.
    Ale nie widać wszystkich partycji.

Poszukam jak to zrobić pod dosem lub linuxem.

W międzyczasie zrobiłem kopię partycji na której mi zależało, czyli:
    78 850 048 - 312 578 047
    O dziwo wielkość pliku to 36,1 GB zamiast 111

Jeśli możesz powiedz którą wesję pobrać:
    DM Disk Editor and Data Recovery 2.0.0 beta 15 (testing)
    1. ZIP: GUI for Win 	32bit, for Windows 98/ME/2K/XP/Vista (normal interface).
    2. ZIP: Console for Win 	32bit, for Windows 2K/XP/Vista (console version).
    3. ZIP: Console for DOS 	32bit, for DOS/Win98/ME/2K/XP/Vista (console version).
    4. ZIP: Console for Linux 	32bit, for Linux (terminal). 

I jeszcze pytanko - jeśli pod Linuksem w live cd to czy są takie które już mają DMDE czy raczej trzeba dociągnąć i uruchomić?
    Już znalazłem opis https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1330426.html

Dodano po 1 [godziny] 59 [minuty]:

Zrobiłem sobie dyskietkę z NTFS4DOS oraz DMDE 2.0.0. beta 15

Udało się wystartować. Tyle tylko że program wisi cały czas na 0% (jakieś 10 min). Nie słychać by dyski pracowały (obydwa SATA). Nie świeci się też dioda od dysków na obudowie kompa.
    Może coś źle robię?

Dodano po 39 [minuty]:

Ewidentnie pod dosem nie robi :(
    Przewałem raz i drugi. Pliki które powstały mają wielkość 16 KB - niezależnie od czasu jaki czekałem na ich utworzenie.

Co dalej?

Dodano po 10 [minuty]:

Ściągnąłem betę pod Windows (ZIP: Console for Win 32bit, for Windows 2K/XP/Vista (console version)). i robię kopię posektorową
    Oby coś z tego wyszło :/

Dodano po 3 [godziny] 37 [minuty]:

Kopia posektorowa do pliku wesją DMDE 2.0.0. beta 15 dla Windows (GUI) udała się.
    Ciekawostką jest że otwarcie pliku pod betą poprawnie pokazuje partycje - tak jak na fizycznym dysku. Ale już otwarcie poprzednią wersją pokazuje błędnie jak w jednym z postów powyżej.

Sprawdziłem też że pod betą zrobienie skanu dla NTFS i zapisanie do pliku daje się odczytać tylko w tej wersji.
    Nie da się zrobić pliku ze skanem w wersji beta a odczytać w starszej wersji.

Jeszcze pytanie dotyczące poniższego zdjęcia:

Czy poprawnie zakończone skanowanie dla tej partycji będzie się wiązało z tym że liczby w zaznaczonych polach 1 i 2 będą takie same?
    Co jeśli nie?
  • #19 6914485
    Damian_
    Poziom 25  
    Niezgodność pomiędzy wersjami na pewno jest. Na pewno wykonanie scan NTFS w nowszej wersji, nie pozwoli odzyskanie danych w starszej wersji. Dlatego proponowałem starszą wersje, ponieważ łatwiej odzyskać dane, można w niej kopiować wszystkie pliki, które znajdują się w katalogu. Wersja Beta ma możliwość odzyskiwania plików po jednym pliku. Jeżeli plików jest niewiele to można odzyskiwać po jednym, natomiast ktoś miał do odzyskania około 5000 zdjęć i chyba skanował jeszcze raz starszą wersją i odzyskiwał za pomocą starszej wersji DMDE.
    Co do skanowania to nigdy nie zwracałem uwagi czy ilość sektorów, które podałeś się zgadza. Według mnie powinna, choć ważniejsze jest aby sam program zakończył skanowanie. Pamiętaj o zapisaniu wyników skanowania
  • #20 6914765
    Dividos
    Poziom 11  
    Niestety starsza wersja nie widzi obrazu poprawnie :( Chyba że bym działał na fizycznym dysku.
    Program aktualnie zrobił dopiero 12% - minęły jakieś 4 godziny.
    Volume mam już ponad 140. Nie wiem czy to normalne... Nie znam tego programu. No i ciekaw jestem jakie będą rezultaty. Już ze dwie doby nad tym siedzę. Oby było warto.

Przy okazji - może ktoś wyjaśnić sprawę plików które znajduję w wynikach a one pochodzą z wirtualnej maszyny?

Dodano po 50 [minuty]:

Bardzo ważne. Czy proces skanowania NTFS mogę przerwać, zapisać aktualne wyniki (19%) i dokończyć później? To bardzo ważne!
  • REKLAMA
  • #21 6915398
    Damian_
    Poziom 25  
    Możesz przerwać i zapisać, ale dalsze skanowanie nie będzie możliwe, trzeba będzie skanować od początku. Jeżeli przerwiesz to możesz już próbować odzyskać dane z istniejącego skanu
  • #22 6915412
    Dividos
    Poziom 11  
    A gdybym potem zmienił zakres skanowanego obszaru. Czyli dodać do początku te które już przeskanował....?
    Może lepiej nie kombinować. Z drugiej stronu mam dopiero 25 % po 6h i nie bedę mógł zostawić włączonego kompa dalej niż do jutra rana.
  • #23 6915444
    Damian_
    Poziom 25  
    Odzyskiwanie danych to nie wyścigi, tutaj pośpiech nie jest wskazany. Masz kopie posektorową dysku, wiec już jest dobrze. Jeżeli przerwiesz teraz to jest szansa na odzyskanie takiej samej ilości danych, jak przy dokończeniu skanowania. Skoro i tak nie będziesz mógł dokończyć skanowania to przerwij i zobacz czy widać pliki.
    Po przerwaniu trzeba niestety skanować od początku
  • #24 6915768
    Dividos
    Poziom 11  
    Damian_ napisał:
    Możesz przerwać i zapisać, ale dalsze skanowanie nie będzie możliwe, trzeba będzie skanować od początku. Jeżeli przerwiesz to możesz już próbować odzyskać dane z istniejącego skanu

Chyba jednak jest możliwe dalsze skanowanie po wczytaniu zapisanego logu :)

Pliki są widoczne ale nadal tylko te z wirtualnej maszyny!
  • #25 6915955
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Damian_ - Davidos - Jest możliwe skanowanie po wczytaniu logu od momentu skończenia.

Z tego co widzę ostatnia partycja jest taka sama jak była poprzednio więc jeśli była nadpisywana to problem w tym ,że program recovery mógł nadpisać i MFT wtedy odzyskanie nadpisanych danych będzie nie możliwe.
  • #26 6916096
    Dividos
    Poziom 11  
    migol21 napisał:

Z tego co widzę ostatnia partycja jest taka sama jak była poprzednio więc jeśli była nadpisywana to problem w tym ,że program recovery mógł nadpisać i MFT wtedy odzyskanie nadpisanych danych będzie nie możliwe.

:cry:

Nie wiem tylko skąd te dane z serwera wirtualnego?
    Plik dysku twardego .vmdk miał jakieś 75 GB
    Teraz mam 77% i ponad 500 volumenów do przejrzenia. Szukanie tych danych to dopiero będzie męka.

Przy okazji - czy jak DMDK radzi sobie z pendrivami?

Co oznaczają liczby w poszczególnych kolumnach okna programu: File, INDXMod Verified??
  • #27 6916120
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    DMDE - Normalnie sobie radzi.
    2) Czego szukasz Szukasz danych na partycji D: a więc szukasz volumenów nie wszystkich a tych które mają mniej więcej pierwszy sektor w 78850048 i maja ilość sektorów 233727999

Tak jak mówiłem twoje poszukiwania mogą być bezowocne możesz szukać takich woluminów już teraz i je otwierać (zapisując skanowanie przed otwarciem).

Zrzut ekranu pokazanie o które kolumny ci chodzi.
  • #28 6916203
    Dividos
    Poziom 11  
    Dzięki za podpowiedź.
    Załączam zrzut z zaznaczonym obszarem kolumn do wyjaśnienia.

Co do radzenia sobie z pendrivem. Wziąłem taki przykładowy który został wyczyszczony. Dałem skanowanie FAT. DMDE pomielił to jakiś czas i nic nie znalazł. Może ja nie potrafię się niem posłużyć. Ale dla odmiany użyłem programu Recuva. W moment znalazł dawne pliki. I zacząłem wątpić w możliwości DMDE (może niesłusznie)...?
  • #29 6916285
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Zależy co robiłeś DMDE to program narzędzie nie dla NEXT-towców tu trzeba myśleć co się robi jak widać.

Z twojego punktu widzenia istotna będzie kolumna Start Sector , Volume Start. Szukaj tych które mają 78850048
  • #30 6916316
    Dividos
    Poziom 11  
    Dzięki za wskazówki.

Żeby nie być NEXT-towcem najpierw trzeba być NEXT-towcem (jeśli miałeś na myśli nowych)

Coś jest trudne zanim jest łatwe. Dlatego pytam czego szukać i jak to działa bo raczej chcę zrozumieć.

Podsumowanie tematu

✨ Dysk Hitachi 160GB z laptopa Toshiba Tecra miał trzy partycje: WinRE (1,5 GB), Vista (36 GB) i dane (111 GB). Po usunięciu partycji WinRE i powiększeniu partycji Vista system nie uruchamiał się. Próba instalacji Visty z dysku Recovery została przerwana, a dysk podłączono do komputera stacjonarnego przez adapter USB. Obecnie widoczne są dwie partycje o zmienionych rozmiarach, z bardzo małą zajętością danych. Celem jest odzyskanie danych z partycji danych. Zalecane narzędzie to DMDE (wersja 0.139 lub beta 2.0.0), z funkcją skanowania NTFS i tworzenia kopii posektorowej do pliku obrazu dysku. Problemy z zawieszaniem się programu podczas skanowania wskazują na możliwe uszkodzenia dysku, dlatego sugerowano wykonanie kopii posektorowej pod DOS-em lub Linuxem, aby uniknąć przeciążenia systemu Windows. Wskazano konieczność pracy na fizycznym dysku podłączonym bezpośrednio do kontrolera SATA zamiast przez USB, aby uzyskać dostęp do SMART i stabilniejszą pracę. Analiza SMART wykazała problemy z dyskiem. Po skanowaniu NTFS należy zapisać wyniki i otwierać znalezione wolumeny, aby odzyskać pliki, choć część danych mogła zostać nadpisana przez instalację systemu recovery. Występują trudności z odnalezieniem oryginalnej partycji danych, a znalezione pliki pochodzą m.in. z wirtualnej maszyny VMware (plik .vmdk). DMDE radzi sobie z pendrive’ami, ale wymaga zaawansowanej obsługi i zrozumienia działania. Skanowanie można przerwać i zapisać wyniki, jednak dalsze skanowanie wymaga rozpoczęcia od początku lub pracy na kopii posektorowej. Ostatecznie odzyskano niewiele danych, a dalsza praca wymagała cierpliwości i dokładnej analizy wolumenów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA