logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Megane 1 1.6 benzyna 96r - auto nie odpala po płukaniu układu chłodzenia

olek1995gze 24 Maj 2016 20:11 3036 4
REKLAMA
  • #1 15696597
    olek1995gze
    Poziom 8  
    Ocena: 5
    Witam, posiadam megane 1 96r 1,6 benzyna 75KM mam problem z odpaleniem auta. Kłopot pojawił się po tym jak przepłukałem układ chłodzenia wodą destylowaną następnie układ zalałem docelowo płynem, po tym zabiegu auto od czasu do czasu zaczęło skakać na obrotach i brakowało lekko mocy, bywało tak że nie chciał przez moment wkręcić się powyżej 3000 obrotów. Dzisiaj wymieniłem jeszcze olej w silniku (nie wiadomo kiedy płyny w aucie były wymieniane) po czym nie odpalił :( poczytałem trochę w internecie po czym wyczyściłem styki modułu CPU (chyba tak to się nazywa) auto odpaliło, było okej 30s i zgasł kolejne próby odłączania i podłączania modułu nie pomogły, przeczyściłem też czujnik położenia wału, odłączałem akumulator na kilkanaście minut, wyczyściłem też styk masy do karoserii, nie mam pojęcia co jeszcze zrobić żeby uruchomić autko, pompka paliwowa działa rozrusznik też kręci prawidłowo

proszę o pomoc

z góry wielkie dzięki
  • REKLAMA
  • #2 15696660
    złowrogi_boncur
    Poziom 27  
    Ocena: 421
    Ale podczas kręcenia silnikiem obrotomierz się nie rusza, i należy na pałę wymienić czujnik wału, dla pewności zobacz czy jest iskra.
  • REKLAMA
  • #3 15696834
    olek1995gze
    Poziom 8  
    Ocena: 5
    Z obrotami silnika chodziło mi w pierwszej fazie gdy wymieniałem płyn chłodzący wtedy auto jeszcze jeździło chociaż skakał na obrotach od czasu do czasu, po wymianie oleju auto nie odpala.

Dodano po 3 [minuty]:

W takim razie wymienię czujnik z tego co patrzyłem to około 60zł, mam nadzieję że to pomoże :)
  • REKLAMA
  • #5 15698383
    Bob57
    Poziom 18  
    Ocena: 41
    Witam
    Kolego przede wszystkim sprawdź czy jest iskra na świecach,sprawdź czy jest sterowanie wtryskiwaczy (wyjmij wtyczkę od wtryskiwacza wsadź w nią np. obrysową lampkę LED 12/24V i zobacz czy podczas rozruch będzie migać).
    Pozdrawiam
REKLAMA