logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Magnetofon PIONEER CT-W601R - kaseta w jedną stronę odtwarza za szybko

CodeBoy 25 Maj 2016 11:37 3384 6
REKLAMA
  • #1 15697682
    CodeBoy
    Poziom 33  
    Ocena: 687
    Nabyłem uszkodzony magnetofon dwukasetowy PIONEER
    Model:CT-W601R. Wymieniłem w nim paski napędowe, poprzednie były roztopione jak smoła. Po uruchomieniu, mechanizm przechodzi auto test i nie wykrywa błędów na obu napędach. Po włączeniu kasety w jedną stronę jest odtwarzana w miarę z poprawną prędkością, natomiast po przełączeniu przyciskiem kierunku taśmy (autorewers) taśma jest odtwarzana dużo szybciej, jakby na przewijaniu. dodatkowo słychać stuki z mechaniki. Załączam filmik.

• REKLAMA
  • #2 15697984
    Józio17
    Poziom 31  
    Ocena: 196
    Trudno coś diagnozować, proponuję sprawdzić sprzęgło dowijania taśmy dla tego kierunku przesuwu.
  • REKLAMA
  • #3 15698494
    CodeBoy
    Poziom 33  
    A mają może koledzy gdzieś może w annałach schemat mechaniki Pioneera, może musi być jakoś znacznikami złożone ?, albo zębatki w odpowiedniej pozycji , bo ma to jakiś autorewers i podejrzewam że to może być jakąś przyczyną. Magnetofon PIONEER CT-W601R - kaseta w jedną stronę odtwarza za szybko
    tak mechanika jest teraz ustawiona, może ktoś ma więdzę doświadczenie z tym mechanizmem, na moje, trzeba jakoś to ustawić na "0"

Ok jest połowiczny sukces, jeden napęd naprawiłem, kosztem drugiego. Okazało się że ktoś musiał wcześniej grzebać w mechanizmie i brakowało tulejki dystansowej, która też utrzymywała na środku oś docisku taśmy. Zabrałem ten element z kieszeni B i wszystko w kieszeni A pięknie działa.
    Natomiast w kieszeni B mam inny problem, oprócz tego że nie mam tam tulejki bo sam ją wymontowałem, to jeszcze jak była objaw był następujący. W jedną stronę taśma w miarę szła, trochę wolnej ale szła, natomiast po autorewersie chciała iść ale stawała. Przewijanie w obie strony chodzi idealnie. Macie jakiś pomysł na to schorzenie, bardziej zależało by mi na mechanizmie B, bo tam jest nagrywanie. Paski są nowe ale zamienniki. w kieszeni A jest pasek kwadratowy, w kieszeni B jest pasek płaski. Inne są też koła napędowe.
  • #4 15700917
    Sanjose
    Poziom 32  
    Ocena: 228
    Sprawdź siłę docisku rolek dociskowych. Na próbę lekko Dociśnij rolkę w kierunku osi koła zamachowego. Jak szybkość odtwarzania się zwiększy, masz odpowiedź.
  • REKLAMA
  • #5 15701957
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9220
    CodeBoy napisał:
    W jedną stronę taśma w miarę szła, trochę wolnej ale szła, natomiast po autorewersie chciała iść ale stawała.
    A gdzie występował uślizg? Sprzęgło puszczało, czy silnik nie dawał rady?
    Każdą regulację mechanizmu magnetofonu rozpoczyna się od sprawdzenia stanu rolki dociskowej* (gumowej) i jej siły docisku do wałka napędowego. Po wykonaniu regulacji mechanicznych należy pamiętać o rozmagnesowaniu toru przesuwu taśmy.

* Guma musi być twarda, ale elastyczna i lekko chropowata. Nie może być śliska - zabrudzona od pyłu z taśmy i stwardniała ze starości.
  • REKLAMA
  • #6 15703407
    CodeBoy
    Poziom 33  
    Jak było nieruchomo to wyglądało w miarę ok, dopiero po uruchomieniu było słychać że coś stuka, na początku nie podejrzewałem że może czegoś brakować w mechanizmie.Gumowe rolki są jak nowe, aż nie wierzę że ten mechanizm ma tyle lat.
  • #7 16202339
    Mateusz31
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam,

Jestem również szczęśliwym posiadaczem Pioneer CT-W601R. Ostatnio też wymieniłem w nim paski, ponieważ się rozpuściły i miałem ten sam problem. Przyczyną jest malutki kołeczek plastikowy który można łatwo uszkodzić (są tam 2 kołeczki) jeśli mechanizm zatrzymał się w pozycji np. przewijania i w tym położeniu założymy nowy pasek lub powodem jest utlenianie i osłabienie tego elementu. Znajduje się on na spodniej stronie ramienia z małym kółkiem pasowym (w obu napędach taki sam), kołek ten ustala położenie koła pasowego z zębatkami w zależności od wybranej funkcji. Jeśli kołka nie ma to zębatka lata jak żyd po pustym sklepie, a efekt jest taki jak na powyższym filmie. Kołeczek można przykleić jeśli się go znalazło lub dorobić z drutu odpowiedniej średnicy. Pasek zakładamy przy całkowicie opuszczonej karetce z głowicami. Pozdrawiam i życzę udanej naprawy. 😉

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z magnetofonem PIONEER CT-W601R, który po wymianie pasków napędowych odtwarza kasetę w jedną stronę poprawnie, natomiast w drugą stronę (po autorewersie) odtwarzanie jest znacznie szybsze, z towarzyszącymi stukami z mechaniki. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie sprzęgła dowijania taśmy, siły docisku rolek dociskowych oraz stanu elementów mechanizmu, w tym kołeczków ustalających położenie zębatek. Użytkownicy wymienili doświadczenia związane z podobnymi problemami, wskazując na możliwość uszkodzenia plastikowych kołków oraz konieczność odpowiedniego ustawienia mechanizmu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA