logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kiper - Podłączenie siłownika hydraulicznego z jednym wejściem/wyjściem

Paweltechmech 28 Maj 2016 13:21 10998 11
REKLAMA
  • #1 15704537
    Paweltechmech
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Witam,
    Mianowicie mam pytanie jak podłączyć siłownik hydrauliczny z którego wychodzi jeden przewód.Siłownik ma wykonywać pracę góra dół.Przerabiam Star-a 1142 na wywrotkę i to na nim będzie ta instalacja zamontowana.

Najlepiej byłoby jak ktoś rozrysowałby mi podłączenie tego układu od pompy po siłownik,(i jakie zawory będą potrzebne?).
  • REKLAMA
  • #2 15707707
    gilus1
    Poziom 29  
    Ocena: 241
    Siłownik z jednym przewodem jest do pracy jednostronnej (tylko wysuwanie). Opadanie jest grawitacyjne i nie przerobisz nijak go na pracę dwustronną.
  • REKLAMA
  • #3 15708344
    Paweltechmech
    Poziom 8  
    A jak to zrobić żeby opadał ?Mam pomysł aby zastosować zawór z jednej strony z 2 wejściami i 1 wyjściem.Nie wiem jak taki zawór się nazywa ale taki znalazłem w garażu.Dodam że jeden kanał jest przelotowy a w drugim jest "śruba" dławiąca.
    Czy to rozwiąże problem ?
  • #4 15709811
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 15710279
    gilus1
    Poziom 29  
    Ocena: 241
    Nie rozwiąże to problemu. Nadal opadanie będzie tylko grawitacyjne pod wpływem ciężaru. Silownik do pracy dwustronnej ma 2 otwory - ten dolny otwór jest od podnoszenia, górny od opuszczania siłownika i ma on mniejszą siłę aniżeli przy podnoszeniu. Zerknij na budowę siłownika dwustronnego i porównaj powierzchnie napierania oleju na tłok a będziesz wiedział, że F=p*S, gdzie F= siła, p to ciśnienie a S jest powierzchnią prostopadłą do kierunku posuwu, na którą działa ciśnienie.
  • REKLAMA
  • #6 15710461
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 15721627
    elmet
    Poziom 2  
    Problem rozwiąże odpowiedni rozdzielacz hydrauliczny kierujący olej hydrauliczny do siłownika, oraz przy opadaniu z siłownika do zbiornika oleju hydraulicznego.
  • #8 15879525
    Paweltechmech
    Poziom 8  
    elmet napisał:
    Problem rozwiąże odpowiedni rozdzielacz hydrauliczny kierujący olej hydrauliczny do siłownika, oraz przy opadaniu z siłownika do zbiornika oleju hydraulicznego.

Tak dokładnie ale koszt takiego rozdzielacza to około 3000 tys zł za nowy.

Problem rozwiązałem w sposób który przedstawia załączony schemat.Koszt wykonania to max 800 zł.(może się komuś przyda takie info).Dziękuję wszystkim za komentarze .Myślę że temat do zamknięcia.Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Kiper - Podłączenie siłownika hydraulicznego z jednym wejściem/wyjściem Schemat.jpg (80.64 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #9 15879696
    wielecki
    Poziom 21  
    Ocena: 322
    Jeżeli to podłączysz jak na schemacie to zaopatrz sie w kopę szmat do czyszczenia garazu :D
  • #10 15880130
    Paweltechmech
    Poziom 8  
    wielecki napisał:
    Jeżeli to podłączysz jak na schemacie to zaopatrz sie w kopę szmat do czyszczenia garazu :D

Podłączone mam w ten sposób i zdaje egzamin.Dawno już zapomiałem o tym temacie dlatego nie było mojej odpowiedzi.
  • #11 15880170
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6405
    To podłączyłeś inaczej niż na rysunku bo na rysunku pompa pompuje poprzez zawór do zbiornika.
  • #12 15880802
    kwok
    Poziom 40  
    Ocena: 1336
    Do zbiornika zwezke dal 😀

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat podłączenia siłownika hydraulicznego z jednym przewodem w kontekście przeróbki Star-a 1142 na wywrotkę. Użytkownik zapytał, jak zrealizować opadanie siłownika, który ma działać w trybie jednostronnym. Odpowiedzi wskazują, że opadanie będzie grawitacyjne, a siłownik do pracy dwustronnej wymaga dwóch otworów. Proponowano zastosowanie rozdzielacza hydraulicznego, który kierowałby olej do siłownika oraz umożliwiałby jego powrót do zbiornika. Użytkownik znalazł tańsze rozwiązanie, które zrealizował, a jego instalacja działa poprawnie.
REKLAMA