logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Antena Telmor ASR IQ - Jak zniwelować zakłócenia od kosiarek?

Scottie33 31 Maj 2016 15:25 2829 7
REKLAMA
  • #1 15711535
    Scottie33
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Cześć Forumowicze!

Mam chyba problem z niewłaściwie dobraną anteną (dane niżej), ponieważ kiedy sąsiedzi uruchamiają swoje kosiarki, czy podkaszarki (spalinowe), my nie jesteśmy w stanie obejrzeć w zasadzie żadnego programu - jakoś sygnału spada praktycznie do zera (wskaźnik jakości cały czas na czerwonym poziomie), na ekranie same zakłócenia (jeden kwadrat na kwadracie), obraz klatkuje i jest zniekształcony dźwięk. To się dzieje tylko wtedy, kiedy działają kosiarki, bo normalnie obraz jest jak najbardziej w porządku.

Podstawowe dane:
    - Miejscowość: okolice Bochni
    - Miejsce instalcji: balkon I piętro
    - Antena: Telmor asr IQ [1]
    - Wskaźniki kiedy jest dobry obraz (bez kosiarek):
    - programy HD: Jakość: 95-100 (na zielonym poziomie) / Moc sygnału: 80-85 (na żółtym poziomie)
    - programy zwykłe: Jakość 80-95 (na zielonym / żółtym poziomie) / Moc synału: 95-98 (na zielonym poziomie)

Będę wdzięczny za poradę co z tym można zrobić? Czy polecacie jakąś inną antenę, czy dokupić jakiś filtr?

Wiecie zbliżają się mistrzostwa w charataniu w gałę ;) potem jakaś Olimpiada, a teraz jest taki sezon, że co chwilę ktoś coś kosi, więc nie można nic obejrzeć podczas ich aktywności.

Z góry bardzo dziękuję za udzieloną pomoc.

Ref:
    [1] Opis anteny: http://www.telmor.pl/Katalog-produktow/Anteny...r-IQ-szerokopasmowa-inteligentna-antena-DVB-T
    Zdjęcie:
    Antena Telmor ASR IQ - Jak zniwelować zakłócenia od kosiarek?
  • REKLAMA
  • #2 15711559
    kot mirmur
    Poziom 33  
    Ocena: 559
    Witaj ,ja mam taki sam problem ze skuterami.To sypią moduły zapłonowe od tych sprzętów i chyba nic tego nie odfiltruje-poza ucieczką z anteną na odpowiednią wysokość .
  • REKLAMA
  • #3 15711572
    dedito
    Poziom 39  
    Ocena: 593
    Można też spróbować anteny kierunkowej z symetryzatorem skierowana na Kraków Chorągwica.
  • REKLAMA
  • #4 15711615
    kot mirmur
    Poziom 33  
    Ocena: 559
    Ja mam Miton DVBT 1000 30 kilometrów od stolicy,jedyny problem sprawiał czubek wysokiej tui przy silnym wietrze miałem zaniki sygnału w HD ,ale po prostu go przyciąłem i już mi nie zasłania sygnału.
    Moderowany przez Olek II:

Co ma wspólnego ta wypowiedź do problemu autora tematu?
    3.1.11. Nie wysyłaj wiadomości, które nic nie wnoszą do dyskusji. Wprowadzają w błąd, są niebezpieczne czy nie rozwiązują problemu użytkownika.

• Pomocny post
    #5 15713064
    Adi01
    Poziom 19  
    Ocena: 32
    Scottie33 napisał:

- Miejscowość: Trzciana k/Bochni
    - Miejsce instalcji: balkon I piętro
    - Antena: Telmor asr IQ

O filtrach zapomnij - takowe (skuteczne) nie istnieją. Nie podałeś jaki nadajnik odbierasz (Kraków Chorągwica?). Masz antenę ze wzmacniaczem 20-22dB, a to kiepski pomysł - wzmacniacz wzmacnia również zakłócenia np. od kosiarek, podkaszarek, skuterów itd..
    Próbowałeś odbierać na jakiejś antenie pasywnej (bez wzmacniacza) :?: Jeśli tak, to jaki był efekt :?:
    Jak wygląda instalacja - antena :arrow: kabel :arrow: zasilacz :arrow: TV, czy może jest bardziej rozbudowana :?:
  • Pomocny post
    #6 15713483
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1237
    Anteny "inteligentne" zostały opracowane, by automatycznie wyrównywały poziomy sygnału .
    Ale taki "inteligentny wzmacniacz" potraktuje każde zakłócenie tak samo jak sygnał użyteczny zmniejszy wzmocnienie jak zakłócenia się pojawią, nie zawsze na interesującym nas kanale. I najczęściej zmniejszają do takiego poziomu, ze sygnał użyteczny jest już za słaby. Automat to automat.
    Z tego co widzę to masz do Chorągwicy około 24 km, jak na antenę tego rodzaju to sygnału jest nieco za mało.
    Ja bym dla próby zainstalował silnie kierunkowa antenę pasywną - najlepiej logarytmiczną - a następnie tłumikiem tak ustawił poziom sygnału na wejściu odbiornika przy którym jakość odbioru jest na poziomie 80/90%. Chodzi o ustawienie maksymalnego tłumienia przy którym w "normalnych" warunkach jest prawidłowy odbiór.
    Silnie kierunkowa antena pozwoli na wycięcie sygnałów docierających z boku i tyłu. A jak zakłócenia są silniejsze od sygnału użytecznego to i tak trzeba wzywać UKE.
  • REKLAMA
  • #7 15713539
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2917
    Scottie33 napisał:
    Cześć Forumowicze!
    Mam chyba problem z niewłaściwie dobraną anteną (dane niżej), ponieważ kiedy sąsiedzi uruchamiają swoje kosiarki, czy podkaszarki (spalinowe), my nie jesteśmy w stanie obejrzeć w zasadzie żadnego programu - jakoś sygnału spada praktycznie do zera (wskaźnik jakości cały czas na czerwonym poziomie), na ekranie same zakłócenia (jeden kwadrat na kwadracie), obraz klatkuje i jest zniekształcony dźwięk. To się dzieje tylko wtedy, kiedy działają kosiarki, bo normalnie obraz jest jak najbardziej w5-98 (na zielonym poziomie)

Będę wdzięczny za poradę co z tym można zrobić? Czy polecacie jakąś inną antenę, czy dokupić jakiś filtr?

To nie sprawa doboru anteny a
    Cytat:
    zakłócenia są odbierane przez antenę TV. Typowa i bardzo upierdliwa historia przy odbiorze sygnałów cyfrowych.

Zgłasza się taki "wynalazek" do UKE, a oni przyjeżdżają i robią porządek, bo pasmo DVB-T jest pasmem chronionym i żadne piły nie mogą zakłócać odbioru. Kontakt do UKE CIK.UKE - zadzwoń, napisz - powiedzą co zrobić.
    Jest tylko jeden haczyk - antena DVB powinna być pasywna, czyli bez wzmacniacza.

Walka z takimi zakłóceniami bywa syzyfowa, póki właściciel na zapłaci mandatu i nie zmieni maszynerii albo zabezpieczy ją przez emisją zakłóceń.

A co instalacji antenowej - bez wzmacniacza lub mały wzmacniacz o wzmocnieniu rzędu 15dB w ekranowanej obudowie oraz kabel antenowy o maksymalnie dużym współczynniku ekranowania >100dB. Ale jak napisałem - to niestety często nie jest w stanie odciąć się od takich zakłóceń a jedynie osłabić ich wpływ

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2676667.html#12895229
  • #8 16857287
    Scottie33
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Zamykam temat. Problem rozwiązany – przeprowadziłem się w inne miejsce. :P

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z zakłóceniami sygnału telewizyjnego spowodowanymi przez sąsiedzkie kosiarki, co prowadzi do znacznego spadku jakości obrazu. Antena Telmor ASR IQ z wbudowanym wzmacniaczem 20-22dB nie radzi sobie z tymi zakłóceniami. Uczestnicy dyskusji sugerują zastosowanie anteny kierunkowej, najlepiej pasywnej, aby zminimalizować wpływ zakłóceń. Wskazują również na problemy z "inteligentnymi" wzmacniaczami, które mogą nieprawidłowo interpretować zakłócenia jako sygnał użyteczny. Użytkownik rozważa również przeniesienie anteny na wyższą lokalizację, aby poprawić odbiór.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA