logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Vectra B 1.8 1998 - zalewa paliwem, kopci, nie odpala po wymianach

Marekkkk1234 31 Maj 2016 19:04 2217 16
REKLAMA
  • #1 15712035
    Marekkkk1234
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Witam. Mam problem z moja vectra b 1.8 z 1998r.
    Więc tak zaczęło się od tego że zagotowalo mi do 110 stopni płyn. Auto działało na drogi dzień wymieniałam olej filtry i uszczelnilem pokrywę zaworów. Wszystko wydawało się ok. Po przejechaniu 3 km auto zgasło i już nie odwaliło. Auto trafiło do mechanika.
    Wymieniony został czujnik walu,świece ,sprawdzony rozrzad, kable doniczek krokowy i mechanik powiedział że nie wie co się dzieje...
    Więc zawiozem do innego mechanika ten wymienił sondę lambde gdyż była zepsuta i powiedział że wszystko od strony mechanicznej jest sprawne i żebym poszukam sobie elektromechanika....
    Więc zawiodłem podpiol się do auta powiedział że wszystko wygląda dobrze zatkało egr okazało się że sprawny przeplywomierz przepustnicy też ok i kazał mi przyjechać w poniedziałek że będą musieli szukać bo to auto zagadka... i już nie wiem co robić...
    Każda pomóc może okazać się przydatna.
  • REKLAMA
  • #2 15712090
    zdzichra
    Poziom 32  
    Ocena: 305
    Pytanie brzmi dlaczego się zagotowało?Ktoś sprawdzał sprężanie czy tylko wymieniali bo tak im się zdawało i chcieli zarobić nic nie robiąc?Jak się zagotowało to mógł się silnik przegrzać i n.p. pękła głowica może uszczelkę wydmuchało?
  • REKLAMA
  • #3 15712117
    Marekkkk1234
    Poziom 8  
    Spalił się taki plastikowy kwadratowy bezpiecznik i nie działał wentylator a stałem w kotku

Dodano po 1 [minuty]:

Sprężania chyba nikt nie sprawdzał..
  • #4 15712141
    zdzichra
    Poziom 32  
    Jak go solidnie przegrzało to sprawdziłbym sprężanie nawet dla własnego spokojnego snu.Nawymieniali tego tyle że to auto nie powinno jeździć jeszcze przed tym zanim stanęło na amen :D
    Jeżeli dochodzi paliwo,jest iskra i sprężanie oraz rozrząd jest ok to nie ma siły zapalić musi.
  • #5 15712146
    Marekkkk1234
    Poziom 8  
    Zadzwoniłem do jednego z mechaników mówił że sprawdzał sprezanie.. a i zapomniałem że podcisnienie w węzyku obok erg było zbyt niskie ale nie wie czym jest to spowodowane
  • #6 15712165
    zdzichra
    Poziom 32  
    Jeżeli się nie mylę to podciśnienie bierze się z kolektora ssącego.Jak jest zamknięta przepustnica podciśnienie otwiera egr i zasysa spaliny(ekologia :D )Nie domykająca się przepustnica,dziurawy lub nie podpięty wężyk
  • #7 15712178
    Marekkkk1234
    Poziom 8  
    Przepustnica była czyszczona i podobno działa bez zarzutów .. a wezyki sprawdzałem dziś sam bo się wkurzyłem i grzebalem na chłopski rozum..
  • REKLAMA
  • #8 15712187
    zdzichra
    Poziom 32  
    Świece masz czyste czy wilgotne od paliwa lub oleju?
  • #9 15712204
    Marekkkk1234
    Poziom 8  
    Suche ale całe zakopcone na czarno
  • #10 15712275
    zdzichra
    Poziom 32  
    Wyczyść je solidnie ,sprawdź szczeliny i spróbuj odpalić.Jak są czarne świece to mieszanka za bogata wskazywałoby na filtr powietrza,lambdę,wtrysk lub zły zapłon ale podobno rozrząd jest ok
  • #11 15712289
    Marekkkk1234
    Poziom 8  
    Świece nowe rozrząd ok iskra piekna.. paliwa za dużo dostaje ale nie wiadomo czemu..
  • #12 15712318
    zdzichra
    Poziom 32  
    Filtr powietrza lub lambda no i jeszcze zapchany katalizator
  • REKLAMA
  • #13 15712349
    Marekkkk1234
    Poziom 8  
    Lamusa też nowa xd pół auta mi wymienili xd a co do filtra to mechanik go sprawdzał i podobno jest ok :) katalizatorem nie sprawdzałem ale skoro tak ładuje na czarno z tlumnika to chyba nie możliwe żeby był zapchany... jeden z mechaników któremu przedstawiłem swój problem powiedział że komputer do wymiany...

Dodano po 36 [sekundy]:

Lambda też nowa oryginalna za 380 zł z ngk xd pół auta mi wymienili xd a co do filtra to mechanik go sprawdzał i podobno jest ok :) katalizatorem nie sprawdzałem ale skoro tak ładuje na czarno z tlumnika to chyba nie możliwe żeby był zapchany... jeden z mechaników któremu przedstawiłem swój problem powiedział że komputer do wymiany...
  • #14 15712372
    pjetja70
    Poziom 11  
    Ocena: 14
    Sprawdż czujnik temperatury cieczy,ten co daje sygnał do komputera,byc może uległ uszkodzeniu i pokazuje z cały czas niską temp silnika .Na zimnym silniku komputer podaje wieksza ilość paliwa
  • #15 15712379
    Marekkkk1234
    Poziom 8  
    Jak go sprawdzić jeśli można spytać?
  • #16 15712380
    zdzichra
    Poziom 32  
    Sonda jest nowa ale czy pracuje poprawnie?Podłącz miernik i sprawdź-zaśniedziałe styki lub przerwa na kablu.Może nie komputer a wtryski są do d****Wyjmij filtr powietrza i sprawdź jak chodzi autko.Przez chwilę nic się nie stanie.Sprawdź przepływomierz lub go po prostu odłącz jeżeli jest walnięty to autko przejdzie w tryb awaryjny,będzie chodzić gorzej niż 100% sprawne ale świec zalewać nie powinno
  • #17 15712410
    Marekkkk1234
    Poziom 8  
    Sonda była już sprawdzana przez mechanika a później elektromechanika.. co do wtryskow to nie wiem powiedziano mi tyle że są dobre ale strasznie leją bo coś jest z elektryka... przepływkę już sprawdzałem ale nic się nie zmienia... sprawdzę z tym filtrem i dam znać

Dodano po 16 [minuty]:

Co do czujnika temperatury to normalnie temperatura rośnie

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z Oplem Vectra B 1.8 z 1998 roku, który po przegrzaniu silnika przestał działać. Po wymianie czujnika wału, świec, oraz sprawdzeniu rozrządu, auto nadal nie odpala. Kolejny mechanik wymienił sondę lambda, ale problem nie ustąpił. Użytkownik zauważył, że świece są czarne, co sugeruje zbyt bogatą mieszankę paliwową. Dyskutanci sugerują sprawdzenie sprężania, podciśnienia, filtra powietrza, oraz czujnika temperatury cieczy, który może wpływać na ilość paliwa dostarczanego do silnika. Problemy z wtryskami i przepływomierzem również są brane pod uwagę.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA