logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Informacje na butlach gazowych, do czego się odnoszą.

supchem 31 Maj 2016 20:01 5139 6
REKLAMA
  • #1 15712190
    supchem
    Poziom 21  
    Ocena: 209
    Witam
    Posiadam 4 butle do tlenu i 2 do acetylenu różnej wielkości. 2 butle tlenowe mają wysokość ok. 170 cm i pisze na nich waga 75,5 kg (sprawdzałem pustą i to się zgadza), ciśnienie 150 atm, próbne 225 atm i objętość 40,1 l, wypukłe dno. Kolejne 2 butle mają wysokość ok. 140 cm, waga pustej 65,5 kg, ciśnienia takie same jak w tych dużych (150 atm i 225 atm) oraz objętość 40 l, wklęsłe dno. Małe butle są 2 cm szersze od dużych. Tu pojawia się pytanie - czy w tych butlach mieści się prawie taka sama ilość gazu? Pytam bo te niższe są dla mnie wygodniejsze.
    Kolejne pytanie dotyczy butli acetylenowych, jedna ma wysokość 120 cm i wklęsłe dno, druga 170 cm i chyba wypukłe dno bo ma stopkę. Na jednej pisze 41,4 l, na drugiej (dużej) 42 l. Ciśnienia są takie same dla obu, czy w tych butlach także mieści się tyle samo gazu? Mała jest nieco szersza i waży 62,5 kg. Oprócz masy butli jest na nich podana jeszcze jedna masa, na małej 38,6 kg, na dużej pisze TARA 45,5 kg ale nie jest to masa butli bo waży ona 75,5 kg. Co oznaczają te masy, czy chodzi o wagę zawartego w nich gazu?
    Jeszcze pytanie - ile ważą posiadane przeze mnie butle tlenowe gdy są pełne? Chodzi o masę tej dużej i tej małej. Gdzieś słyszałem że te duże nabija się do 200 bar, ale to nie zgadza się z ciśnieniem wybitym na butli.
    Jak będę mógł to dodam zdjęcia.
  • REKLAMA
  • #2 15712520
    mychaj
    Poziom 35  
    Ocena: 938
    Wklej w googla hasło :oznaczenia butli gazowych
    Sprawdź daty legalizacyjne - butli bez legalizacji nikt ci legalnie nie nabije lub podmieni (kamikadze się zdarzają).
    Jeżeli maja cechy na 150bar to do takiego ciśnienia się je napełnia.
    Gaz sprężony typu tlen czy acetylen to nie lpg (skroplony) tak do końca tego nie zważysz.]Link[/url]
  • REKLAMA
  • #3 15713090
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 15715477
    supchem
    Poziom 21  
    Czyli to że na acetylenowa ma na sobie nabite 2 masy odnosi się wszystko do butli? Tara to masa samej butli (ta mniejsza), a ta większa masa dotyczy butli wraz z acetonem i masą ją wypełniającą?
    Więc jeśli chcę porównać sobie ile gazów mam w jakiej butli to trzeba sprawdzić czy gazy są w nich przechowywane pod takim samym ciśnieniem i jeśli tak to porównać ich objętość podaną na butli ? Czy dobrze rozumuję?
  • #5 15717147
    mychaj
    Poziom 35  
    Nie bardzo łapię o co ci biega - spawacz w robocie jak mu zaczynało licho spawać TIG-iem w argonie lub mieszance to po prostu patrzył na manometr wysokiego ile gazu mu zostało w butli i w zależności od tego wymieniał. Nikt nie ważył butli aby sprawdzić ile zostało.
  • #6 15717197
    supchem
    Poziom 21  
    Ja wiem jak sprawdzić czy butlę trzeba już wymienić czy nie.
    Pytam bo mam 2 rodzaje butli, a będę jeszcze dokupować. Jedne butle są duże, ciężkie i niewygodne, drugie są mniejsze i wygodniejsze, a z tego co pisze na butlach wynika że w tych mniejszych mieści się tyle samo gazu co w większych. Mi zależy by mieć jak najwięcej gazu, ale jeśli w obu rodzajach butli mieści się go tyle samo to będę szukał i kupował te mniejsze.
  • REKLAMA
  • #7 15717223
    mychaj
    Poziom 35  
    Cytat:
    ale jeśli w obu rodzajach butli mieści się go tyle samo to będę szukał i kupował te mniejsze.

Dokładnie tak jak piszesz - jedyny mankament że trzeba szukać takich butli które są dla ciebie wygodniejsze i będą pasowały do twojego wózka.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie dotyczące butli gazowych, w tym butli tlenowych i acetylenowych. Użytkownik posiada różne rozmiary butli i zastanawia się, czy mniejsze butle zawierają podobną ilość gazu jak większe, biorąc pod uwagę ich objętość i ciśnienie. Odpowiedzi wskazują, że ilość gazu w butli zależy od ciśnienia oraz objętości, a dla acetylenowych butli istotne jest, że masa podana na butli odnosi się do wypełnienia oraz samej butli. Użytkownicy podkreślają, że dla porównania ilości gazu w butlach należy zwrócić uwagę na ciśnienie i objętość, a także na wygodę użytkowania mniejszych butli.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA