logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Częste włączanie się pompy hydroforowej przy ciśnieniu 2,4 bar - co sprawdzić?

bezpiecznik09 03 Cze 2016 09:02 13767 7
REKLAMA
  • #1 15717528
    bezpiecznik09
    Poziom 8  
    Dzień dobry. Mam problem z hydroforem i pompą. Nie jestem obeznana w tym temacie, dlatego pytam i proszę o rady. Od wczoraj pompa bardzo często się włącza i pompuje wodę, dzieje się to nawet gdy woda nie jest wykorzystywana. Ciśnienie na hydroforze to jakieś 2,4 bar. Ktoś poradzi co może być powodem tak częstego włączania się pompy? Obawiam się, że może się uszkodzić w ten sposób. Będę wdzięczna za podpowiedzi
  • REKLAMA
  • #2 15717542
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4626
    Aby coś doradzić, a zwłaszcza dobrze, to trzeba więcej wiedzieć na temat. Jaki duży zbiornik(hydrofor).? Jaki typ zbiornika -z poduszką powietrzną, czy przeponowy?
  • REKLAMA
  • #3 15717560
    SJS
    Poziom 15  
    Ocena: 27
    Najbardziej prawdopodobne wg kolejności występowania:
    - za mała poduszka powietrzna, trzeba dopompować czyli wyłączyć hydrofor z sieci, pobrać wody na tyle żeby przynajmniej 1/3 objetości zeszła ze zbiornika - zwykłą pompką do samochodu dopompowac powietrze,
    - gdzies jest solidny wyciek - szukać
  • REKLAMA
  • #4 15719202
    mariusz.s
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 79
    stawiam w 99% że za mała jest poduszka powietrzna , wyłącz zasilanie , spuść wode jak kolega mówił , jak nie widać poziomu ja robię na oko tzn normalnie mam ustawione na 3,5 bar , spuszczam wode do 1 bara , pompuję powietrze do 3,5 - 4 bary załączam zasilanie i na jakiś czas jest spokój . Jaki masz zbiornik ile litrów na ile osób?

Zdanie zaczynamy z dużej litery.
    KROPKĘ STAWIAMY NA KOŃCU ZDANIA, RÓWNOWAŻNIKA ZDANIA, CZYLI WYPOWIEDZENIA, STANOWIĄCEGO CAŁOŚĆ SEMANTYCZNO-SKŁADNIOWĄ.
    W tej funkcji kropka może zostać zastąpiona przez:
    pytajnik;
    wykrzyknik;
    wielokropek.
    Moderator ; Krzysztof Reszka
  • REKLAMA
  • #5 15719272
    bezpiecznik09
    Poziom 8  
    Jest to zbiornik na 300 litrów, z poduszka powietrzna. Z wody korzysta 5 osób. Dziękuję za podpowiedzi
  • #6 15725446
    Dandre
    Poziom 14  
    Ocena: 28
    Czyli należy zdiagnozować, gdzie może występować nieszczelność, która skutkuje spadkiem ciśnienia poduszki powietrznej ponad lustrem wody w zbiorniku.
    Nie napisałaś jak wyposażony jest zbiornik ( czy ma wodowskaz, króciec na dopompowanie powietrza, gdzie umieszczony jest manometr wskazujący ciśnienie ?)
    Napisałaś "od wczoraj", co oznacza, że coś wydarzyło się gwałtownie i należy przed dopompowaniem powietrza zdiagnozować nieszczelność, aby nie było konieczności powtarzania procedury za często, co może być uciążliwe.
    Osobiście miałem identyczną sytuację ze swoim zbiornikiem 150 litrów. Manometr był umieszczony na samej górze w kołnierzu wkręcanym i tam przeciekało. Wykręciłem manometr i odkręciłem ten kołnierz. Lekko nie było, ale się udało. Przez otwarty otwór wsadziłem do środka zbiornika rurkę plastikową, do poziomu nieco ponad odpływ na instalację ( trzeba wymierzyć, aby nie poruszyć osadów poniżej, bo się zapaprze i będzie dodatkowa robota) i sposobem jak przy spuszczaniu wina z baniaka , zainicjowałem wylewanie wody. Gdy się wylało, co słychać bo rurka zaciąga powietrze, ponownie wkręciłem kołnierz, dokładnie uszczelniając gwint, a potem podobnie manometr. Załączyłem pompę i woda napełniła zbiornik a wyłącznik ciśnieniowy wyłączył silnik. To było ze dwa lata temu, a ja po długości pracy pompy słyszę że nadal wszystko jest OK.
    Mój sposób postępowania podyktowany był faktem, nie mam innej możliwości spuszczenia większej ilości wody, a trzeba spuścić więcej, bo przy zapełnionym wodą zbiorniku, ciśnienie przy upuszczaniu spada bardzo szybko i nie chce lecieć.
  • #7 15725623
    SJS
    Poziom 15  
    Ocena: 27
    , ciśnienie przy upuszczaniu spada bardzo szybko i nie chce lecieć.
    Czyli masz za małą przestrzeń na poduszkę powietrzną
  • #8 15725791
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4626
    SJS napisał:
    Czyli masz za małą przestrzeń na poduszkę powietrzną
    Nie tak : - jest zbyt mało powietrza(za mała poduszka powietrzna).

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z hydroforem, który często włącza się przy ciśnieniu 2,4 bar, nawet gdy woda nie jest używana. W odpowiedziach sugerowane są możliwe przyczyny, takie jak za mała poduszka powietrzna w zbiorniku (300 litrów) oraz potencjalne nieszczelności, które mogą powodować spadek ciśnienia. Zaleca się dopompowanie powietrza do odpowiedniego poziomu (3,5-4 bar) oraz sprawdzenie zbiornika pod kątem wycieków. Użytkownicy podkreślają znaczenie diagnostyki nieszczelności przed przystąpieniem do dopompowywania powietrza, aby uniknąć częstych problemów.
REKLAMA