logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Peugeot 206 1.4 2002r - Problemy z kierunkowskazami i światłami mijania

roody20 03 Cze 2016 18:31 4653 10
REKLAMA
  • #1 15718660
    roody20
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam mam problem ze światłami w peugeot 206 1,4 2002r mianowicie przy włączonych światłach mijania jak włączę prawy kierunkowskaz z tyłu mam choinkę a jak włączę światła cofania to zaczyna szybciej "cykać" a żarówka od kierunkowskazu prawie nie świeci ,z lewym kierunkiem natomiast jest że chwilę działa i przestaje po lekkim dociśnięciu przełącznika zaczyna na nowo działać .Wyczyściłem wszystkie kostki i piny ,przeczyściłem styki żarówek ,sprawdziłem masę i wiązkę i wygląda ok ...już nie mam pomysłów co sprawdzić ..bezpieczniki pod kierownicą i maską też sprawdzałem POMOCY
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 15718687
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 15718710
    roody20
    Poziom 10  
    A gdzie szukać masy z prawej lampy ?? kable idą z prawej do lewej i dalej a tam masa jest przykręcona do karoserii i wygląda ok....przełącznik do wymiany ? tak też podejzewałem :/
  • Pomocny post
    #4 15718712
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6649
    Zrób bypassy masy.w tylnych lampach
  • REKLAMA
  • #5 15718727
    roody20
    Poziom 10  
    Ok dzięki idę majstrować :)

Dodano po 31 [minuty]:

bez zmian połączyłem obie lampy i przykręciłem kabel w innym miejscu ,przy włączonych światłach mijania nadal choinka a przy wyłączonych wszystko ok ....

Dodano po 2 [minuty]:

no bo chyba nie ma konieczności odkręcania tej starej masy od karoserii ?? skoro przy kostkach zrobiłem obejście ?? może głupio pytam ...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 15718833
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 15718885
    roody20
    Poziom 10  
    A czy może być tak ze skoro dzieje sie to przy włączonych światłach mijania to masa od nich jest temu winna ??
    No będę szukać .....dzięki za pomoc
  • Pomocny post
    #8 15718914
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #9 15719584
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6649
    roody20 napisał:
    skoro przy kostkach zrobiłem obejście

Obejście robisz na płytke lampy przy żarówce :)
  • #10 15728054
    roody20
    Poziom 10  
    Witam
    światła naprawione :) faktycznie masa polutowałem obejście na plytce ...i przełącznik do wymiany narazie szukam bo kur......ko drogie :/ zamykam temat i dzięki :)
  • #11 21582065
    lbarczak
    Poziom 1  
    >>15718712 Dzięki, kolego, 15 minut roboty i największa bolączka auta przed przeglądem usunięta, nie mówiąc już o zaoszczędzonej kasie.

Podsumowanie tematu

✨ W Peugeot 206 1.4 z 2002 roku występowały problemy z prawym kierunkowskazem i światłami mijania, objawiające się "choinką" przy włączonych światłach mijania oraz szybkim miganiem kierunkowskazu przy włączonych światłach cofania. Żarówka kierunkowskazu świeciła słabo, a lewy kierunkowskaz działał niestabilnie. Po sprawdzeniu kostek, pinów, styków żarówek, masy i wiązki bez efektu, diagnoza wskazała na brak masy w prawej lampie. Zalecano wykonanie obejścia (bypassa) masy bezpośrednio na płytce lampy przy żarówce, co pozwoliło wyeliminować problem fałszywej masy powstającej przy włączonych światłach mijania. Wskazano, że miernik może fałszować pomiary masy i lepiej używać kontrolki z żarówką. Po wykonaniu obejścia i lutowaniu masy problem został rozwiązany, jednak konieczna była wymiana przełącznika kierunkowskazów, który był podejrzewany o uszkodzenie. Całość naprawy była szybka i skuteczna, co potwierdziły późniejsze testy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA