logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

uniden ubc 68xlt2 - zmieniające się czestotliwosci

Majter1989 04 Cze 2016 13:38 1731 7
REKLAMA
  • #1 15720126
    Majter1989
    Poziom 2  
    Witam. Mam taki problem z w/w skanerem. Otóż zresetowałem skaner i teraz próbuję dodać wcześniejsze częstotliwości, ale skaner sam zmienia częstotliwość. Np przed resetem sluchałem częstotliwości 149.025 teraz dodając ją do skanera nie da rady jej zapisać skaner sam ustawia częstotliwość 149.030. Każda czestotliwosc kończąca się na 5 zaokrąglona jest do równego np 149.025 do 149.030 to samo 149.175 do 149.170. Dodam że wcześniej sluchałem na tamtych częstotliwościach bez problemu. Ktoś może coś doradzić? Dzieki za odpowiedzi
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 15720146
    kriss51
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 482
    Zapewne masz krok (step) między kanałowy ustawiony 5 KHz. Musisz ustawić 12,5 KHz. Jak to zrobić masz w instrukcji.
  • REKLAMA
  • #3 15720265
    Majter1989
    Poziom 2  
    kriss51 napisał:
    Zapewne masz krok (step) między kanałowy ustawiony 5 KHz. Musisz ustawić 12,5 KHz. Jak to zrobić masz w instrukcji.

Już skumałem, a orientujesz się może czy to możliwe żeby służby z dnia na dzień przeszły z analogu na nadawanie cyfrowe? Jakiś czas temu słucham bez problemu a teraz na tej samej częstotliwości nie odbiera kompletnie nic. Czy poprostu mogli zmienic częstotliwość?
  • #4 15720290
    kriss51
    Częstotliwości raczej nie zmienili. Możliwe że przeszli na łączność cyfrową, albo akurat nic nie mówili jak słuchałeś. Mówisz o wszystkich służbach których słuchałeś? Jeśli tak to jest nie możliwe by wszystkie na raz przeszły na cyfrówkę.
  • REKLAMA
  • #5 15720344
    Majter1989
    Poziom 2  
    kriss51 napisał:
    Częstotliwości raczej nie zmienili. Możliwe że przeszli na łączność cyfrową, albo akurat nic nie mówili jak słuchałeś. Mówisz o wszystkich służbach których słuchałeś? Jeśli tak to jest nie możliwe by wszystkie na raz przeszły na cyfrówkę.

Wpisalem w zakres częstotliwości od do 172,0125 - 173,9875 i podczas skanowania nic nie łapie na band 3. Jak przełącze na band 1 to zatrzymuje się na jednej częstotliwości i słychać szelest jakby śmigła od helikoptera nie wiem z tym mi się kojarzy.
  • REKLAMA
  • #6 15720364
    kriss51
    Nie znasz konkretnych częstotliwości by wpisać do pamięci? Zakłócenie które słyszysz może pochodzić np. od komputera, routera, bankomatów, kas fiskalnych, ładowarek do komórek itp. Skanują tylko od 172 do 174 MHz zapewne chodzi tylko o policję. Co np. ze strażą pożarną? Też nic nie gadają?

Musisz znać konkretne częstotliwości z twej okolicy które odbierałeś.
  • #7 15720379
    Majter1989
    Poziom 2  
    Niestety nie znam konkretnej częstotliwości, skaner zakupiłem niedawno, a na częstotliwości którą miałem w pamięci już jakiś czas nie moge nic usłyszeć. Caly czas skanuje bank który podałem wcześniej i nic. Czasem strażaków z miasta obok idzie usłyszeć.
  • #8 15720392
    kriss51
    Na oryginalnej antenie wiele nie usłyszysz. Musiałbyś wykonać np. dipol i zainstalować nad dachem lub na balkonie. Potem zacznij zabawę z nasłuchami.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z skanerem Uniden UBC 68XLT2, który po resecie nie pozwala na zapisanie częstotliwości kończących się na 5, zaokrąglając je do najbliższej wartości całkowitej. Odpowiedzi sugerują, że problem może wynikać z ustawienia kroku między kanałami na 5 kHz, co należy zmienić na 12,5 kHz. Użytkownik zastanawia się również, czy służby mogły przejść na cyfrowe nadawanie, co mogłoby wyjaśnić brak odbioru na wcześniej słuchanych częstotliwościach. Dodatkowo, zaleca się sprawdzenie konkretnej lokalizacji częstotliwości oraz ewentualne użycie lepszej anteny, aby poprawić odbiór.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA