logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ASUS P5KPL-CM - czy mogę wymienić kondensator 820 uF na 1000 uF?

Sirius27 07 Cze 2016 17:34 966 8
REKLAMA
  • #1 15726499
    Sirius27
    Poziom 19  
    Ocena: 47
    Witam
    Posiadam płytę główną ASUS P5KPL-CM https://www.asus.com/pl/Motherboards/P5KPLCM/specifications/ która ma problemy ze stabilnością to znaczy co jakiś czas się resetuje system .ASUS P5KPL-CM - czy mogę wymienić kondensator 820 uF na 1000 uF?
    Obejrzałem ją dokładnie i zauważyłem że na płycie głównej jest spuchnięty 1 kondensator więc mam zamiar go wymienić(zaznaczyłem go na czerwono) .
    Wy lutowałem go i jest to kondensator 820 uF 6.3v 105 st seria TK problem w tym że nie mam identycznego kondensatora tylko posiadam 1000 uf 6.3v 105 st TK więc mam pytanie czy może być 1000 uF 6.3v zamiast tego 820 uf 6.3v ?
  • REKLAMA
  • #2 15726550
    czesl4f
    Poziom 23  
    Ocena: 44
    Sirius27 napisał:
    która ma problemy ze stabilnością

Wykluczyłeś wszystkie możliwości?
    Temperatury CPU i GPU, system, sterowniki, dysk?

Sirius27 napisał:
    820 uF 6.3v 105 st seria TK problem w tym że nie mam identycznego kondensatora tylko posiadam 1000 uf 6.3v 105 st TK

Może być choć lepiej jak dasz kondensator low esr.
  • REKLAMA
  • #3 15726596
    Sirius27
    Poziom 19  
    czesl4f napisał:
    Sirius27 napisał:
    która ma problemy ze stabilnością

Wykluczyłeś wszystkie możliwości?
    Temperatury CPU i GPU, system, sterowniki, dysk?

Tak wykluczyłem wszystkie bo dysk jest bez badów , system świeża instalka ,CPU I GPU oraz zasilacz i ram testowane na innej płycie i nie było restartów .

Sirius27 napisał:
    820 uF 6.3v 105 st seria TK problem w tym że nie mam identycznego kondensatora tylko posiadam 1000 uf 6.3v 105 st TK

Może być choć lepiej jak dasz kondensator low esr.

Wymiana by była kondensatora na identyczny typ jak był tylko zamiast 820 uF 6,3v przylutował bym 1000 uF 6,3v tylko się zastanawiam czy tak mała różnica nie będzie negatywnie wpływała na stabilność działania płyty głównej.
  • REKLAMA
  • #4 15726818
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 15726915
    Sirius27
    Poziom 19  
    Aseri15 napisał:
    Będzie wpływała. Nie po to producent wcisnął tam 820, żebyś Ty później dawał 1000. Pojemność kondensatora musi być taka sama, jak tego, który wylutowałeś. Napięcie pracy może być wyższe, ale nie niższe.

Może się uruchomi, jak dasz większy, albo uśmiercisz całkiem. Ja osobiście kupuję kondensatory takie same, jak zamontował producent, wtedy mam pewność, że to będzie działać. A Ty ? Rób jak uważasz, tylko uważaj jak robisz ;)

Dodano po 2 [minuty]:

Swoją drogą, wymienia się wszystkie w tej samej linii zasilającej. Wymienisz jeden, zaraz Ci się inny wyleje. Potwierdzone info.

Takie kondensatory jak fabrycznie zostały zamontowane 820uF 6.3v seria TK są słabo dostępne w Polsce(tej firmy i serii TK ) więc nie ma za bardzo skąd kupić takie same.
    Wymiana możliwa na kondensatory 820 uF 6.3v ale jakiejś innej firmy niż fabryczne.

Wszystkie ? Na tej płycie kondensatorów 820 uF 6.3v TK jest w sumie ze 16 i raczej nie są w liniach tylko w większości porozrzucane po całej płycie :D
    W linii w tym przypadku to do wymiany są max 2 kondensatory.
  • #6 15726946
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 15727401
    310artur
    Poziom 43  
    Ocena: 670
    Polimery są takie za 1,4 PLN do kupienia na allegro aukcja nr. 5902635515.
    http://elektroniksc.com.pl/pliki/82/0U/Fo/33/o6/o3/0o/3V/820UFo33o6o30o3V.1.pdf
    Wstawiłem taki u siebie na ASUS P5B w tym samym miejscu co u ciebie zaznaczony i działała płyta bezproblemowo (aż ją sprzedałem ale kupiec nie narzeka nadal ;) )
    Myślę że na tym co chcesz wstawić też zadziała choć osobiście mając wstawiać inny wstawił bym nieco mniejszą pojemność prędzej jak większą. Elektrolity i polimery to filtry - ich pojemność nie ma aż takiego wielkiego znaczenia. Napięcie musi być nie mniejsze a pojemność lepiej dać trochę mniejszą wtedy na bank działa (puchnący kondensator traci pojemność przecież - logiczne że nie z dnia na dzień. A problemy pojawiają się zwykle dopiero gdy ma on już mniej niż 1/3 wyjściowej pojemności i pozostałe parametry pewnie jeszcze bardziej skiepszczone)

A co do kondensatora - ten akurat "gra solo" więc można go wymienić solo. Z tego co czytałem jest ważny więc po prostu lepiej wstawiać dobry jakościowo kondensator niż jakiś kiepskiej jakości. Co prawda ja czytałem o płycie P5B jednak zadziwiająco podobnie wygląda na niej okolica mostu połódniowego
  • #8 15727482
    Sirius27
    Poziom 19  
    310artur napisał:
    Polimery są takie za 1,4 PLN do kupienia na allegro aukcja nr. 5902635515.
    http://elektroniksc.com.pl/pliki/82/0U/Fo/33/o6/o3/0o/3V/820UFo33o6o30o3V.1.pdf
    Wstawiłem taki u siebie na ASUS P5B w tym samym miejscu co u ciebie zaznaczony i działała płyta bezproblemowo (aż ją sprzedałem ale kupiec nie narzeka nadal ;) )
    Myślę że na tym co chcesz wstawić też zadziała choć osobiście mając wstawiać inny wstawił bym nieco mniejszą pojemność prędzej jak większą. Elektrolity i polimery to filtry - ich pojemność nie ma aż takiego wielkiego znaczenia. Napięcie musi być nie mniejsze a pojemność lepiej dać trochę mniejszą wtedy na bank działa (puchnący kondensator traci pojemność przecież - logiczne że nie z dnia na dzień. A problemy pojawiają się zwykle dopiero gdy ma on już mniej niż 1/3 wyjściowej pojemności i pozostałe parametry pewnie jeszcze bardziej skiepszczone)

A co do kondensatora - ten akurat "gra solo" więc można go wymienić solo. Z tego co czytałem jest ważny więc po prostu lepiej wstawiać dobry jakościowo kondensator niż jakiś kiepskiej jakości. Co prawda ja czytałem o płycie P5B jednak zadziwiająco podobnie wygląda na niej okolica mostu połódniowego

Tylko ze u mnie nie padł kondensator polimerowy tylko fabryczny zwykły elektrolitowy 820 uF 6.3 z serii Tk które są bardzo słabo dostępne w Polsce więc nie mam skad kupić by wymienić na taki sam
    Mam natomiast możliwość wy lutowania z innej płyty głównej kondensator 1000 uF 6.3v też seria Tk czyli taki sam jak fabryczny w tym Asusie tylko właśnie jest to 1000uF zamiast 820 uF.
    No i już nie wiem czy wlutować na próbę ten 1000 uf czy nie :D
    Ewentualnie może kupię jutro kondensator taki jak był pierwotnie czyli 820 uF 6.3v tylko innej firmy np. JACKCON LOW E.S.R.
  • #9 15727505
    310artur
    Poziom 43  
    Ocena: 670
    No pisałem może nie dość jasno - u siebie wymieniłem elektrolit na polimer i jest OK. Coś się na serię uparł. Cokolwiek 105 stopni 820uF 6,3V LOW ESR i musi być dobrze. Polimerem rozpieścisz płytę. Boisz się że jamicon będzie miał za duże ESR to daj taki na 10V ale to niczego nie zmieni ;)
    Serie to oni tkają taką jaką mają na stanie. Często ta sama płyta w różnych rewizjach ma kondensatory różnych producentów, typów a nawet pojemności są różne nieraz. Mimo że realnie różnic w konstrukcji nie widać.

Powiem tak - ja wstawiłbym polimer o tych samych wartościach. Ale głównie dlatego żeby w razie gdyby nadal było coś nie tak nie zastanawiać się czy to przez to.
    Na tym 1000uF będzie działać według mnie na 99.9%. A za 3-4 lata będzie idealnie jak fabryczny jak już trochę straci pojemności.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada płytę główną ASUS P5KPL-CM, która ma problemy ze stabilnością, co objawia się resetowaniem systemu. Po dokładnym sprawdzeniu płyty zauważył spuchnięty kondensator 820 uF 6.3V z serii TK i planuje jego wymianę. Zastanawia się, czy może użyć kondensatora 1000 uF 6.3V z tej samej serii. Odpowiedzi wskazują, że wymiana na kondensator o większej pojemności może negatywnie wpłynąć na stabilność płyty, a zaleca się stosowanie kondensatorów o takich samych parametrach, jak oryginalne. Użytkownicy sugerują również, że lepiej wymienić wszystkie kondensatory w linii zasilającej, aby uniknąć przyszłych problemów. Wskazano na dostępność kondensatorów o odpowiednich parametrach, w tym polimerowych, które mogą być lepszym rozwiązaniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA