logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy mogę wymienić kondensatory 100uF/6,3V na 100uF/16V w AsRock P4S61?

rafal412 13 Mar 2009 09:56 3045 6
REKLAMA
  • #1 6275295
    rafal412
    Poziom 13  
    Ocena: 30
    Witam
    Od Jakiegoś czasu zauważyłem, że mój komputer startuje dopiero po kilkukrotnym resecie, trochę mnie to niepokoi więc zagłębiłem się w temat i podejrzewam, że prawdopodobnie przyczyną są napuchnięte kondensatory elektrolityczne na płycie głównej.

Moja płyta to AsRock P4S61 SiS 661FX + LAN
    Napuchnięte kondensatory zaznaczyłem na fotce dołączonej do tematu
    Czy mogę wymienić kondensatory 100uF/6,3V na 100uF/16V w AsRock P4S61?

Są to kondensatory 100uF/6,3V i moje pytanie: czy mogę zastąpić te elementy np. 100uF/16V bo nominalne są dla mnie nie dostępne.
  • REKLAMA
  • #2 6275308
    zebacz
    Poziom 14  
    Z tego co wiem - tak. Pojemność oraz temperatura pracy muszą być identyczne - napięcie może być wyższe o ile te kondensatory zmieszczą się na płytę.

pozdr.
    zebacz
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 6275351
    rafal412
    Poziom 13  
    Ocena: 30
    Bardzo dziękuje za szybką odpowiedz.
    Dzisiaj postaram się to zrobić napisze o rezultatach.
  • #5 6275352
    fredek73
    Poziom 11  
    Skoro są spuchnięte to nawet się nie zastanawiaj!!!
    Na 99% to jet to!

Pracowałem kiedyś w serwisie komp i nie pamiętam (chyba asus) wypuścił taką serię płyt że po 2 latach 50% miało wymianę kondensatorów.
    Po operacji wszystko wracało do normy.
  • REKLAMA
  • #6 6275399
    androot
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 635
    Mogą być na 16V, ale lepiej na 6,3V (mniejszy ESR).
    Chyba nie masz zamiaru wymienić na zwykłe??
    Tylko i wyłącznie: 100-150uF, Low ESR, 105°C, napięcie jak wyżej.
    Do wymiany lutownica oporowa o mocy co najmniej 60W, bo trzeba solidnie rozgrzać (duże powierzchnie ścieżek zasilających, kilka warstw).
  • #7 6275591
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 269
    Temat uważam za zakończony.
    Dobra rada dla autora. Przed napisaniem kolejnego tematu, proszę skorzystać z wyszukiwarki na forum. Temat wymiany elektrolitów był wałkowany niejednokrotnie, i został bardzo obszernie omówiony w jednym z tematów. Poza tym, jest dział FAQ, w którym również znalazł by kolega odpowiedź.

Regulamin pkt 16, 8.1

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W przypadku napuchniętych kondensatorów elektrolitycznych 100uF/6,3V na płycie głównej AsRock P4S61 SiS 661FX + LAN, można je wymienić na kondensatory o tej samej pojemności i temperaturze pracy, ale z wyższym napięciem znamionowym, np. 100uF/16V, pod warunkiem, że fizycznie zmieszczą się na płycie. Zaleca się stosowanie kondensatorów niskiego ESR (Low ESR) o temperaturze pracy 105°C, o pojemności w zakresie 100-150uF. Wymiana wymaga lutownicy oporowej o mocy co najmniej 60W ze względu na duże powierzchnie ścieżek i wielowarstwową konstrukcję płyty. Napuchnięte kondensatory są częstą przyczyną problemów z uruchamianiem komputera, a ich wymiana zwykle przywraca prawidłowe działanie. Temat wymiany kondensatorów na płytach głównych był szeroko omawiany na forum i warto korzystać z dostępnych zasobów przed zadawaniem pytań.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA