logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Nice Mindy A60 - Brama przestaje działać po sekundzie, jedno skrzydło działa

Ericthered1974 13 Cze 2016 13:21 2151 5
REKLAMA
  • #1 15739516
    Ericthered1974
    Poziom 2  
    Dzień dobry.
    Brama przestała otwierać skrzydła. Co ciekawe po aktywowania pilotem próbuje ruszyć ale ruch trwa tylko sekundę. Przekaźnik P , Q (z opisunproduktu jest to przekaznik wspolny silnikowi przekaznik swiatelka ostrzegawczego) zwiera na moment i odpuszcza. Jedno skrzydło w funkcji furtka uruchomione z pilota działa. Po otwarciu jednego skrzydła i naciśnięciu otwierania drugie skrzydło dołącza. Niestety przy zamykaniu nie ma tak dobrze i ta funkcja juz nie działa.
    Brama ma juz parę lat ale nie sprawiała żadnych problemów , jest"goła " TŻ nie ma żadnych fotokomórek , nie ma ustawionych żadnych funkcji pracy w automacie. Wszystko z pilota. Jakieś 2 miesiące temunwymienilem kondensatory na silnikach elektrycznych.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 15739673
    Marek J.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 951
    Witam.
    Czy po wyjęcie odbiornika i podaniu impulsu z wejść na płycie centrala zachowuje się tak samo?
    Czy sprawdzałeś centralę chociażby wizualnie z obu stron pod kątem zimnych lutów, zaśniedziałych styków, zacisków czy przełączników dip switch (czasem dobrze jest w nie "psiknąć" kropelkę wd40 i poruszać parę razy on/off- oczywiście przy wyłączonym zasilaniu)?
  • REKLAMA
  • #3 15740712
    Ericthered1974
    Poziom 2  
    Nie wiem czy do konca zrozumiałem o co chodzi w wyjęciem odbiornika ale odpiałem moduł radia(odbiornik) i próbowałem wymusic otwarcie żółtym przyciskiem.Efekt ten sam , otwiera ułamek sekundy i staje. Wizualnie wszystko wyglada ok. Diody siecą , itp
    sama płytka sterująca była 3 miesiace temu u elektronika ( wlutowanie gniazda bezpiecznika i byla tez czyszczona elektrocleanerem), sprawdzona , etc
    Niestety przekazniki elektromagnetyczne sa wlutowanne i nie ma mozliwosci szybkiego ich przełożenia w celu wyeliminowania tego elementu.
    Z zewnatrz wygladaja ok tz.zadnego sladu zweglenia itp.

Spróbuję jutro wylutować przekazniki i zobaczymy.
  • REKLAMA
  • #4 15742285
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 932
    Ericthered1974 napisał:
    Niestety przekazniki elektromagnetyczne sa wlutowanne i nie ma mozliwosci szybkiego ich przełożenia w celu wyeliminowania tego elementu.
    Z zewnatrz wygladaja ok tz.zadnego sladu zweglenia itp.

Użyj miernika.
  • REKLAMA
  • #5 15742917
    Marek J.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 951
    Chodziło mi o wejścia otwórz/zamknij na listwie zaciskowej centrali.
    Ericthered1974 napisał:
    sama płytka sterująca była 3 miesiace temu u elektronika ( wlutowanie gniazda bezpiecznika i byla tez czyszczona elektrocleanerem), sprawdzona , etc

No ale jest uszkodzona, więc trzeba sprawdzić...
    Ericthered1974 napisał:
    Wizualnie wszystko wyglada ok. Diody siecą , itp

Które diody świecą a które nie? Jak świecą w momencie podania impulsu a jak dokładnie w momencie przerwania cyklu? Przekaźników nie ruszaj dopóki nie sprawdzisz tego o czym pisałem. Ewentualnie sprawdź jak radził kolega @marek216 .
  • #6 17207572
    Ericthered1974
    Poziom 2  
    Wymiana kondensatorów w siłownikach rozwiazała problem.
REKLAMA