logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

brama dwuskrz. nice wingo/mindyA60-probem w otw. jednoczesnym dwóch skrzydeł

Piotr K111 03 Paź 2017 22:26 1323 8
  • #1 16736545
    Piotr K111
    Poziom 2  
    Witam,
    Mam następujący problem z bramą zewnętrzną dwuskrzydłową nice Wingo/MindyA60.
    Przy próbie normalnej pracy (równoczesne otwieranie dwóch skrzydeł) skrzydła przestały działać (otwierać/zamykać). Objaw jest taki, jakby dostawały tylko na chwilę napięcie. Czasami skrzydła na chwilę drgną i stop. W centralce przy próbie załączania na chwilę palą się diody silników, ale przekaźniki się nie załączają. Cykną i tyle.
    Natomiast funkcja furtki działa poprawnie (praca jednego silnika). Również jak mam otwarte do końca jedno skrzydło przez funkcję furtki i załączę otwieranie dwóch skrzydeł to drugie skrzydło otwiera się prawidłowo do końca (pierwsze pozostaje otwarte)-też działa jeden silnik.
    Tak wygląda jakby funkcja równoczesnej pracy dwóch siłowników / silników padła.

Czy może ktoś pomóc rozwiązać problem?
  • #2 16736724
    pawlos105
    Poziom 17  
    Ocena: 95
    Ile lat ma automat ?
    W wyrobionych automatach lubią ograniczniki się blokować o sworzeń (przerabiane kilka razy),
    wystarczy założyć nie wyrobioną stroną.
    Jeżeli nie problem z centralą.
  • #3 16737033
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3619
    Oblukaj przekaźniki, oprócz tego wymień kondensatory silnikowe.
  • #4 16737595
    pawlos105
    Poziom 17  
    Jeszcze nigdy nie spotkałem się żeby w nice był uszkodzony przekaźnik.
    Spróbuj zwiększyć czułość amperometryczną i zobacz jak wtedy będzie się zachowywać.
  • #5 16738373
    Piotr K111
    Poziom 2  
    pawlos105 napisał:
    Ile lat ma automat ?
    W wyrobionych automatach lubią ograniczniki się blokować o sworzeń (przerabiane kilka razy),
    wystarczy założyć nie wyrobioną stroną.
    Jeżeli nie problem z centralą.

automat ma z 8 lat.
    ale to nie problem ograniczników - dzisiaj zrobiłem test - rozłączyłem przekładnie od silników i to samo. Przy pracy normalnej dwuskrzydłowej cyknięcie i koniec, natomiast przy uruchomieniu funkcji furtki słychać było jak silnik działa.
  • #6 16738385
    pawlos105
    Poziom 17  
    Czyli uszkodzenie mechaniczne odpada. Zobacz tak jak Pan specjalista napisał kondensatory.
  • #7 16738404
    Piotr K111
    Poziom 2  
    kotbury napisał:
    Oblukaj przekaźniki, oprócz tego wymień kondensatory silnikowe.

Parę lat temu wymieniałem kondensatory silnikowe. Objaw był wtedy inny. Wtedy siłownik, który miał walnięty kondensator nie działał przy normalnym trybie (drugi siłownik działał bez zarzutu) i przy trybie furtki. Teraz nie działają siłowniki razem ale osobno chodzą.

Po czym poznać, że przekaźnik jest uszkodzony?
    Na płytce są trzy przekaźniki. Który jest do czego? Przy funkcji furtki załączają się dwa. Ile powinno się załączyć przy jednoczesnej pracy dwóch siłowników? Wszystkie trzy?

Dodano po 1 [minuty]:

pawlos105 napisał:
    Jeszcze nigdy nie spotkałem się żeby w nice był uszkodzony przekaźnik.
    Spróbuj zwiększyć czułość amperometryczną i zobacz jak wtedy będzie się zachowywać.

Jak to zrobić?
  • #8 16738600
    pawlos105
    Poziom 17  
    Musisz pobrać sobie instrukcję bo nie pamiętam. W nowszych centralach to jest parametr 4 poziomu drugiego.
  • #9 16899459
    Piotr K111
    Poziom 2  
    Witam, powodem niedziała skrzydeł bramy okazał się uszkodzony kondensator na płytce. Po wymianie kondensatora wszystko działa jak należy.

Wszystkim dziękuję za wsparcie.

Pozdrawiam
    Piotr

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z bramą dwuskrzydłową Nice Wingo/Mindy A60, która przestała działać przy równoczesnym otwieraniu obu skrzydeł. Skrzydła reagują tylko chwilowo, a diody silników na centralce zapalają się, ale przekaźniki nie działają. Funkcja furtki działa poprawnie. Po wymianie kondensatorów silnikowych i sprawdzeniu mechaniki, okazało się, że przyczyną problemu był uszkodzony kondensator na płytce, co zostało naprawione, przywracając pełną funkcjonalność bramy.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA