logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Automatyka Nice Mindy a60/1 - jedno skrzydło bramy Too 4500 nie otwiera się poprawnie

Matt_at 06 Lip 2016 17:39 3225 10
  • #1 15790744
    Matt_at
    Poziom 10  
    Ocena: 24
    Od jakiegoś czasu użytkowuje zestaw:
    Mindy a60/1
    Too 4500 x 2

Do tej pory wszystko ładnie hulało, ale wyczytałem że brama ma funckcje hamowania przy końcowych wartościach - tzw spowolnienie.
    Uruchomiłem tą funkcję i wyregulowałem wszystko. Po wielokrotnych próbach wszystko jest OK. Rano wyjeżdżam do pracy - wszystko OK. Wracam i ... ZONK.
    Otwiera się tylko jedno skrzydło a drugie NIC. Po ok 10 sekundach drgnęło ale bardzo wolno się otwierało po czym po ok 50 cm stanęło..
    Na komende Zamknij - brama zamknęła się jak gdyby nigdy nic.
    Ponownie dałem Otwórz i to samo... Silnik w ogóle nie buczy słychać że nie pracuje po czym jak gdyby wykonywał tylko procedurę spowolnienia.
    Pomaga dopero albo wysprzęglenie tego skrzydła albo klikanie w taki sposób żeby na tym spowolnieniu otwarła się w całości ...
    i tutaj uwaga....
    Po wysprzęgleniu i otwarciu LUB po przeklikaniu do całkowitego otwarcia WSZYSTKO WRACA DO NORMY. Skrzydło ładnie się zamyka i hamuje tam gdzie trzeba, bezproblemowo się otwiera. Mogę 20 razy próbować nie ma NAJMNIEJSZEGO problemu.

Następnego dnia sytuacja wygląda tak samo. Dodatkowo żona informuje mnie że jej się też takie coś zdarza.... Ktoś przyjeżdza i pół bramy się otwiera..

O co to chodzi ?? Sprzęt oczywiście na gwarancji ... ale jak zareklamować usterkę która zdarza się 2 -3 razy na dzień ??

W chwili obecnej wyłączyłem opcje spowolnienia i będę patrzył czy to ona ma na to wpływ, jednak bez tej opcji Brama strasznie "trzaska" jedna w drugą przy zamknięciu

Dodam że w międzyczasie nie było żadnych przerw w prądzie itp itd.
  • #2 15790875
    grzechotnik
    Poziom 27  
    Ocena: 425
    Przełącznik 8: On = Zwolnienie
    Zwolnienie polega na zmniejszeniu prędkości do 30% prędkości nominalnej tak, aby uniknąć silnego szarpnięcia w momencie otwierania
    lub zamykania bramy
    Funkcja zwolnienia, oprócz zmniejszenia prędkości automatyki, zmniejsza o 70% moment silników.
    W przypadkach, gdzie wymagany jest wysoki moment, redukcja ta może spowodować natychmiastowe zatrzymanie się silnika.
    Po uaktywnieniu funkcji zwolnienia należy wyregulować potencjometrem Czas Pracy (TL), ponieważ rozpoczęcie zwolnienia związane
    jest z ustawionym czasem pracy. Wyregulować więc Czas Pracy tak, aby zwolnienie zaczęło się 50-70 cm przed interwencją wyłącznika
    krańcowego.

...to cytat z instrukcji. Może silnik ma za ciężko i brakuje mu mocy.
    Jakie wymiary montażowe zastosowałeś? i czy przypadkiem nie jest to silnik który jest zamontowany dalej od centralki?
  • #3 15790902
    Matt_at
    Poziom 10  
    Zgodzilbym sie z tym gdyby nie fakt ze:
    Za pomoca zworki zmniejszylem redukcje nie do 30 lecz do 40 . Tak ma byc przy bramach ciezkich..
    Druga sprawa jest fakt ze ten prblem wystepuje tylko czasem. Gdyby silownik nie mial mocy do otwarcia to nie otworzylby bramy ani razu.
    Kolejna sprawa jest to ze silownik nie wykonuje cyklu otwarcia po czym zaczyna cykl spowolnienia i Ten juz wykonuje. Czyli powinien startowac ze 100 procent mocy

Jest to silownik zaraz przy centrali
    Zawiasy na rogu słupka . Kąt otwarcia bramy to 60 stopni
  • #5 15791054
    Matt_at
    Poziom 10  
    Nie da rady zmienić siłowników bo jeden jest dłuższy. A żeby przepiac w centrali musiałbym wszystko rozregulowac bo skrzydla sa na zakładke i maja rozne katy otwarcia oraz czasy startu
  • #6 15791091
    grzechotnik
    Poziom 27  
    Matt_at napisał:
    Od jakiegoś czasu użytkowuje zestaw:
    Mindy a60/1
    Too 4500 x 2
    .

Czyli masz too4500 + too3000 + a60 ??

Odpowiedz na moje pytanie, czy problem jest z silnikiem tym dalej od centralki? i który jest dłuższy?
    Trochę wprowadzasz w błąd.
  • #7 15791116
    Matt_at
    Poziom 10  
    Mindy a60 plus 2 sztuki too4500. Jeden standardowy to ten z ktorym mam problem.znajduje sie na tym samym slupku co centrala. Ten 2 zostal przerobiony na zamowienie. Ma movniejszy silnik i dluzsza śrubę. Modyfikacja została przeprowadzona w celu osiągnięcia dużego kąta otwarcia ok 150 stopni. Siłownik ten działa bezproblemowo.
  • #9 15791188
    Matt_at
    Poziom 10  
    Podpowiedz gdzie go szukac ? Po rozebraniu silownika widze tylko podpiecie do kabla...
    Nakombinowal czy nie... to bylo jedyne sensowne rozwiazanie w moim przedziale cenowym....

Od siebie teraz dodam ze jak wylaczylem zwolnienie wszystko hula... to musi mieć z tym związek
  • #10 15792460
    grzechotnik
    Poziom 27  
    Kondensator jest w siłowniku, przewody widać białe dochodzą do kostki połączeniowej.

Pamiętam że usterka występuje tylko przy zwolnieniu włączonym.
    Szkoda, że nieda się przełączyć silników w centralce. Aczkolwiek jeżeli jest stopka dociskowa, to najwyżej skrzydła bysie odwrotnie domykały.
  • #11 16270518
    Matt_at
    Poziom 10  
    Wystarczyło zwiększyć "SIŁA" na ok 80% i problem ustał

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z automatycznym otwieraniem bramy, gdzie jedno skrzydło (Too 4500) nie otwiera się poprawnie po włączeniu funkcji spowolnienia. Po uruchomieniu tej funkcji, silnik nie działa prawidłowo, co prowadzi do opóźnionego otwierania i zatrzymywania się. Użytkownik zauważa, że po wysprzęgleniu skrzydła lub wielokrotnym klikaniu, brama wraca do normy. W odpowiedziach sugerowane są różne rozwiązania, w tym regulacja potencjometru Czas Pracy, sprawdzenie kondensatora oraz zwiększenie siły silnika do 80%, co ostatecznie rozwiązało problem.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA