logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LEXSUS RC 2501 PST - brak obrazu (dzwięk jest, pilot działa)

jucez 30 Cze 2005 21:45 1226 13
REKLAMA
  • #1 1619444
    jucez
    Poziom 11  
    Witam,
    mam problem z tym TV. Włącza się normalnie z pilota słychać dźwięk, można zmieniać kanały, ale niestety nie ma ani obrazu ani OSD.
    Nie mam niestety schematu tego telewizora i nie wiem od czego zacząć (sprawidziłem jedynie wizualnie czy świeci lampa w kineskopie - świeci).

Czy to trafo, czy może tor odchylania, czy może coś jeszcze innego.

Uprzejmie proszę o pomoc w znalezieniu przyczyny tego problemu.
    Jeżeli ktoś ma schemat tego TV, to proszę go mi udostępnić.

Pozdrawiam,
    jucez
  • REKLAMA
  • #2 1619481
    ssss
    Poziom 38  
    Ocena: 1768
    Witam
    Napewno nie trafo sprobuj podkrecic powoli dolnym pokretlem trafa wysokiego i zobacz co sie bedzie dzialo.Jezeli pojawi sie cienka kreska masz uszkodzony pion
  • #3 1619487
    KZ
    Poziom 20  
    Ocena: 15
    Jeśli to nie pomoże to : sprawdź TDA 3505 matryca RGB czeste uszkodzenie w LEXUS-ach.
  • REKLAMA
  • #4 1619533
    jucez
    Poziom 11  
    Sprawdziłem trafo - i jest OK, czyli pion.

Co powinienem sprawdzić i ewentualnie wymienić?

Pozdrawiam,
    jucez
  • REKLAMA
  • #5 1619545
    ssss
    Poziom 38  
    Witam
    Napisalem co Masz zrobic.Napisz co sie dzieje po podkreceniu napiecia siatki drugiej dolne pokretlo trafa
  • #6 1619601
    jucez
    Poziom 11  
    Pojawiła się pozioma cienka jasna linia
  • #7 1619780
    ssss
    Poziom 38  
    Witam
    Wiec tak jak przypuszczalem Masz uszkodzony pion
  • #8 1619794
    jucez
    Poziom 11  
    Sprawdziłem trafo - i jest OK (cienka pozioma jasna linia), czyli pion (padł).

Co powinienem sprawdzić i ewentualnie wymienić?

Pozdrawiam,
    jucez
  • REKLAMA
  • #9 1619825
    ssss
    Poziom 38  
    Witam
    Musisz mi podac na jakich ukladach on pracuje bo nie zajmuje sie polskimi.Jesli zczytasz nazwy to je przeslij .To bede mogl mCi powiedziec ktory uklad jest uszkodzony.Jest to uklad przymocowany do radiatora
  • #10 1619849
    jucez
    Poziom 11  
    TDA3654, TDA8362
  • Pomocny post
    #11 1619854
    ssss
    Poziom 38  
    Witam
    TDA3654 do wymiany i dla pewnosci elka woklu niego
  • #12 1619962
    jucez
    Poziom 11  
    OK, wymienie te elementy i dam znać, czy pomogło - ale to dopiero jutro albo w sobotę.

Dziękuję bardzo za pomoc.

Pozdrawim,
    jucez
  • #13 1651628
    jucez
    Poziom 11  
    Witam ponownie po długiej przewie,

niestety wymiana tego układu i EL'ka nie pomogła.
    Najpierw wymieniłem samego El'ka, bo widziałem, że ten stary był padnięty, ale nowy też długo nie pożył. Wymieniłem więc układ i El'ka, ale nic nowego to nie wniosło do sprawy (oprócz tego, że nowy kondensator nie padł ponownie). Układ generalnie bardzo się grzeje, a na ekranie jest dalej cienka jasna pozioma linia po podkręceniu na trafo.

Uprzejmie proszę o dalsze wskazówki.

Pozdrawiam,
    jucez
  • #14 1654461
    jucez
    Poziom 11  
    Witam ponownie,
    TV już działa. ssss miał racje - padł TDA3654, a ja muszę chyba sobie sprawić mocniejsze okulary - przepaliłem 1 ścieżkę i nie było styku - dolutowałem brakujący kawałek i TV zaczął działać.

Tak więc temat uważam za zamknięty

ssss - dziękuję serdecznie za pomoc.

Pozdrawiam,
    jucez

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył telewizora LEXSUS RC 2501 PST, który włączał się normalnie, słychać było dźwięk i działał pilot, jednak brakowało obrazu i OSD. Po wizualnej kontroli lampy kineskopu stwierdzono, że świeci. Wskazano, że problem nie leży w transformatorze wysokiego napięcia, lecz w uszkodzonym torze odchylania pionowego (pionie). Po podkręceniu napięcia siatki pojawiła się cienka pozioma linia, co potwierdziło uszkodzenie pionu. Użytkownik podał nazwy układów scalonych: TDA3654 i TDA8362. Zalecano wymianę układu TDA3654 oraz kondensatora elektrolitycznego (elka) wokół niego. Po wymianie problem nie ustąpił, a układ bardzo się grzał. Ostatecznie okazało się, że przyczyną był przerwany ślad na płytce drukowanej, który po dolutowaniu przywrócił pełną funkcjonalność telewizora. Temat został zamknięty po naprawie ścieżki i wymianie TDA3654 oraz kondensatora elektrolitycznego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA