logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

D-Link Dir-300 nie mogę zalogować się do routera

Amares8 14 Cze 2016 19:49 2640 19
REKLAMA
  • #1 15742725
    Amares8
    Poziom 7  
    Witam, mam problem z routerem, mianowicie nie mogę dostać się na stronę konfiguracyjną routera (chyba tak to się nazywało). Zwyczajnie uruchomiłem "cmd", wpisałem polecenie "ipconfig" i wkleiłem adres bramy domyślnej do paska adresu. Pokazała mi się strona z logiem airOS™ po czym wpisałem nazwę użytkownika "admin" a hasło pozostawiłem puste. Niestety zalogować się nie mogę, resetowałem router do ustawień fabrycznych zgodnie z poradami w tym temacie: Link. Muszę dodać, że niestety jestem prawie "zielony" w tym temacie. Z góry dziękuję za pomoc, pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 15742973
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2680
    D-link podłączony do internetu przez port INTERNET czy jeden z 4 portów LAN (na to wygląda).?
  • #3 15743204
    Amares8
    Poziom 7  
    Tak, router jest podłączony przez jeden z portów LAN.
  • #5 15744293
    Amares8
    Poziom 7  
    Próbowałem tego i wielu innych kombinacji typu Admin- Admin-Admin, ubnt-ubnt....
  • #6 15744349
    jprzedworski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 828
    Amares8 napisał:
    Pokazała mi się strona z logiem airOS™
    airOS w D-Linku? airOS to Ubiquiti.
  • REKLAMA
  • #7 15744733
    Amares8
    Poziom 7  
    No w sumie trochę mnie to zdziwiło, lecz jak już pisałem w temacie jestem prawie zielony...
  • #8 15744772
    jimasek
    Logujesz się nie na to urządzenie co trzeba.
  • REKLAMA
  • #9 15744842
    jprzedworski
    Amares8 napisał:
    Tak, router jest podłączony przez jeden z portów LAN.
    Z tego wynika, że internet przychodzi przez Ubiquiti (jakiś AP typu NanoStation), to jest podłączone do D-Linka do portu LAN, więc D-Link pracuje jako przezroczysty Accesss Point - bez NAT, routingu itp. Ma pewnie jakiś adres, ale inny, niż brama domyślna, bo to Ubiquiti jest tą bramą. Trzeba pewnie przeskanować sieć i wykryć, jaki adres ma D-Link. Może tym:
    http://www.instalki.pl/programy/download/Windows/sieciowe/Free_IP_Scanner.html
    Ale, jeśli D-Link jest zwykłym AP, to niewiele tam się da konfigurować.
    Co chcesz zrobić?
  • #10 15744868
    jimasek
    jprzedworski napisał:
    Trzeba pewnie przeskanować sieć i wykryć, jaki adres ma D-Link. Może tym:
    http://www.instalki.pl/programy/download/Windows/sieciowe/Free IP Scanner.html

O ile jest w tej samej podsieci. Najlepiej podłączyć d-linka pod komputer (bez dostępu do internetu) zrobić reset do ustawień fabrycznych i wtedy zalogować się na d-linka. Konfigurujesz go wtedy jako AP ale już na znanym tobie adresie IP.
  • #11 15745231
    jprzedworski
    jimasek napisał:
    O ile jest w tej samej podsieci.
    To fakt, ale jest jakieś prawdopodobieństwo. Można sobie rozszerzyć maskę. Reset do ustawień fabrycznych jest najskuteczniejszy.
    Ma jedną zaletę: jak klient kilka razy robi reset i na nowo konfiguruje, dojdzie do takiej wprawy, że tu wróci już jako ekspert. ;-) :-)
  • REKLAMA
  • #12 15745239
    jimasek
    jprzedworski napisał:
    Reset do ustawień fabrycznych jest najskuteczniejszy.

To już zależy od wiedzy i umiejętności użytkownika.
  • #13 15747439
    Amares8
    Poziom 7  
    No tak, tylko teraz mam mały problem, ponieważ po restarcie do ust. fabrycznych internet przestał działać całkowicie... Jedeny mój kontakt ze światem to użycie telefonu i internetu z abonamentu...
  • #14 15747441
    jimasek
    Pewnie brama internetowa to teraz adres d-linka. Musisz go skonfigurować jako AP (wyłączyć DHCP i zmienić adres IP).
  • #15 15747734
    Amares8
    Poziom 7  
    Właśnie dowiedziałem się że to piorun trafił w nadajnik i dlatego nie ma internetu :D Zresetowałem router bez połączenia z internetem i jak na razie chyba wszystko działa dobrze. Tematu jednak nie zamykam gdyż kiedy naprawią nadajnik to coś może się stać (nie znam się)
  • #16 15747843
    jprzedworski
    Nie działa nadajnik, więc ten twój Ubiquiti, jako klient, nie jest bramą. Do czasu naprawy. Do routera się logujesz? Zapisz jego adres. Podejrzewam, że ma taki sam, jak Ubiquiti, czyli np 192.168.1.1 ;-) Zmień go już teraz na np. 192.168.9.1 to nie będzie kolizji.
  • #17 15748074
    Amares8
    Poziom 7  
    Z tego ci wiem, adres routera to 192.168.0.1 a adres Ubiquitti to chyba 192.168.1.20
  • #18 15749287
    Amares8
    Poziom 7  
    No i problem w tym, że jak loguję się na ip routera to nie znajduje strony, ale airOS-a już znajduje...
    Czyli co mam zrobić?? I czym właściwie jest "to" Ubiquitti??
  • #19 15749295
    jimasek
    Amares8 napisał:
    Czyli co mam zrobić?? I czym właściwie jest "to" Ubiquitti??

To urządzenie/odbiornik które masz gdzieś na zewnątrz (dach, elewacja, komin) i zapewnia ci dostęp do internetu.
    Napisz jaki ma adres IP to twoje Ubiquitti?
  • #20 15764481
    Amares8
    Poziom 7  
    Witam i przepraszam za to, że nie odzywałem się przez dłuższy czas, to z powodu wyjazdu. Podczas "kombinowania" z routerem tak dla testu postanowiłem przełączyć kabel od anteny z gniazda LAN do INTERNET. Po tej operacji wszystko zaczęło śmigać, router działa poprawnie, brama domyślna też w porządku. Temat do zamknięcia. Przepraszam również za właściwie niepotrzebne zawracanie głowy, dziękuję jednak za chęć pomocy. Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z zalogowaniem się do routera D-Link DIR-300, próbując uzyskać dostęp do strony konfiguracyjnej. Po wpisaniu adresu bramy domyślnej i użyciu domyślnego loginu "admin" z pustym hasłem, nie udało mu się zalogować. Po kilku próbach i resetach do ustawień fabrycznych, okazało się, że router był podłączony do punktu dostępowego Ubiquiti, co powodowało problemy z dostępem do internetu. Po przestawieniu kabla z portu LAN do portu INTERNET, router zaczął działać poprawnie, a użytkownik mógł się zalogować.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA