logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Omega B 2.0 16v LPG: Wysokie spalanie, nierówne obroty, brak mocy

jackie4321 01 Lip 2005 00:38 10541 18
REKLAMA
  • #1 1620026
    jackie4321
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam wszystkich.Od roku walczę z moim oplem 2.0 16v tzn. od momentu założenia LPG .Na wolnych obrotach gaśnie,czuć benzynę,nie ma mocy.Jak byłem u mechanika to powiedział ,że trzeba rozebrać silnik i zobaczyć zawory ,pierścienie, panewki, itd.Dałem się wrobić na 2500,acha zanim pojechałem do mechanika to gazownicy powiedzieli mi że bedzie tak chodził dopóki nie wymienie kabli,świec,i sondy więc pojechałem i wymieniłem 1000 zł .Znów pojechałem do mechanika to mi wyciął katalizator. I to nic ne pomogło .Pogodziłem sie z tym ale jak padł mi czujnik wału to przypadkowo znalazłem niezłego elektronika ,który powiedział mi że ten opel pali na postoju jak mv6 ale nie ma błedu oprócz za wysokie napiecie na kontrolce czy coś tam ,i konkretnie nie zdiagnozował mi go .Dalej niema mocy, gazu pali 16l ,a na benzynie nieraz szarpie na wolnych jakby się dławił i czuć paliwo i nierówno pracuje
    Wszystkie elementy zostały sprawdzone nawet sonda stara była dobra.Jeszcze jedno na benzynie nie pracuje sonda lamba a na gazie jest oki. POMOCY RATUJCIE nie znam sie na samochodach ale szukam uczciwego mechanika lub rady
  • REKLAMA
  • #2 1620071
    badyl4
    Poziom 15  
    Ocena: 23
    A z kąd jesteś ??
  • #3 1621057
    jackie4321
    Poziom 11  
    z Bydgoszczy
  • #4 1621739
    Slawek J
    Poziom 30  
    Ocena: 170
    Tak sie dzieje jak nieodpowiedni ludzie wkladaja lapy to samochodu a kompletnie sie na tym nie znaja. Z tego co piszesz to jeszcze troche bys dolozyl do tej sumy i nowy silnik bys mial. Jedziesz do serwisu ASO i tam robia tylko fordy a nie jak w przypadkowym warsztacie od maluchow poczawszy a mercedesach konczywszy. Stawiam na niechlujnie zalozona instalacje gazowa lub zle dobrana ( lub jedno i drugie ).
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 1622238
    jackie4321
    Poziom 11  
    wiem ze popełniłem błąd z gazem ale co dalej mam robić apropo warsztat,gdzie dałem założyć LPG wydawał się renomowany kilka omeg tam było,ale okazało sie że pomyliłem się prosze o radę co lub gdzie mam jechać z autem może to być poza Bydgoszczą lub co mam sprawdzić

Dodano po 3 [minuty]:

a skoro mówimy o renomowanych warsztatach to byłem w serwisie opla i
    tam też niewiedzieli co z autem po założeniu gazu ,a stał u nich tydzień.
  • #6 1622375
    VIVERO79
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Witam
    Zakładałem gaz do tego samochodu, muszę przyznać że bawiliśmy się z nim trochę czasu, jednak w tej chwili samochód chodzi nieżle.
    Podajesz za mało informacji. Napisz jaka to instalacja, a dokładnie komputer. Jak jest podpięta sonda lambda (bardzo ważne). A po za tym napisz jaki ma przebieg, czy wachluje na obrotach (np. ma 2,5 tys. zamiast 800).
    I jeszcze jedno czujnik wału jest w tej chwili sprawny?
    Jeżeli wiesz to napisz w jaki sposób jest emulowana sonda lambda.
    W poniedziałek spojrzę do swoich notatek w pracy i napisze jaki myk jest z sondą w tym autku.
  • #7 1622430
    badyl4
    Poziom 15  
    jackie4321 napisał:
    z Bydgoszczy

Trochę za daleko :-(
    Ale napisz coś więcej o samochodzie, instalacji gazowej,
    WAZNE!
    jakie masz kolory kabli na sondzie lambda
    pozdrawiam
  • #8 1623625
    jackie4321
    Poziom 11  
    dziekuje za zainteresowanie.Jest to instalacja nie sekwencyna a typ układu elektronicznego- AUTRONIC700,a jeśli chodzi o sonde lamba to jest to oryginał GM jest czteroprzewodowa o ile pamiętam niestety kolorów nie wiem ale jeśli to ważne to wjade gdzieś na kanał i zobacze
    pozdrawiam

Dodano po 6 [minuty]:

kurcze nie wiem jak jest podpięta nie mam pojęcia natomiast jesli chodzi o obroty to wahluje tylko na benzynie w granicach do 1000 obr. ale może to wazne :jak odpalam go na benzynie oczywiście -to zawsze mam kłopoty osiągnąc 2000 obr/min zeby sam przełączył się na gaz musze bardzo delikatnie dodawać gazu bo zaraz gasnie w tym czasie on się zachowuje jak by nie palił na wszystkie garki no i czuć benzyne

Dodano po 2 [minuty]:

auto ma przebieg 160tys ale jest po remoncie silnika o czym pisałem wcześniej

Dodano po 1 [minuty]:

czujnik wału i wałka są nowe i sprawne wymieniłem 2 miesiące temu
    Ajak mam sprawdzić jak jest emulowana sonda??
  • #9 1623660
    Slawek J
    Poziom 30  
    Ocena: 170
    Jestes jego pierwszym wlascicielem bo jesli nie to nie wierz w to ze silnik w oplu wytrzymal tylko ponad 100 tys km i trzeba bylo remont robic - polonez to czy co. Jesli nie jestes jedynym wlascicielem to mysle ze autko ma duzo wiecej przejechane - mysle ze taki silnik powinien przejechac ponad 400 tys km no chyba ze ktos go zatarl a to inna sprawa ale w takim razie kto tym jezdzil.
  • #10 1623686
    jackie4321
    Poziom 11  
    ten asamochód sprowadziłem z Niemiec osobiście ,a była to pszczółka (od pierwszego własciciela serwisowana)na tym mnie nie przekręcili ale ja nie miałem bladego pojęcia że w Polsce są sami naciagacze i i ja nie znając sie na autach wrobiłem sie

Dodano po 1 [minuty]:

to wszystko zaczęło sie zaraz po założeniu gazu
  • REKLAMA
  • #11 1624432
    badyl4
    Poziom 15  
    Kolory sondy są bardzo ważne pytam bo miałem taką omegę co miała
    założoną sondę 1V a tam jest 5V
    Spróbuj tak: odłącz kostkę z emulatora sondy odszukaj kabel sygnałowy
    z sondy (koloru czarnego) przy sondzie jest przecięty i idzie przez emulator i wraca do sondy dojdziesz po kablach
    zmostkój we wtyczce ten kabel nie zakładaj
    do emulatora tylko spróbuj odpalić i obserwój co się dzieje czy jest poprawa
  • #12 1624694
    Lewand
    Poziom 15  
    Ocena: 21
    Jeżeli były wyszczały na gazie to warto sprawdzić przepływomierz, podobne zjawisko miałem, po założonej instalacji gazowej był wyszczał w kolektor i spalił przepływomierz. Auto falowało obrotami i dużo paliło. Pozdrawiam Daniel
  • REKLAMA
  • #13 1625207
    Itek
    Poziom 21  
    Ocena: 124
    To przeciż jak horor .Trudno uwierzyć czy te warsztaty u ciebie nie mają porządnego sprzętu żeby zdiagnozować ten samochód a może
    umiejętności ?

Przecież to taki prosty silnik i układ gdybyś był przejazdem w Malborku bardo chętnie żucił by na to okiem ponieważ tyle jest tam zrobione tylko nie usunięta właściwa usterka. Trudna powiedzieć co tam jest przeoczone.
  • #14 1625596
    jackie4321
    Poziom 11  
    nie wiem czy o ten przewód chodzi ale jest on przecięty nie przy sondzie ale w korytku przy kapie zaworowej domyślam sie że chodzi o połączenie jego w taki sposób jak w orgyginale i tak zrobiłem -żadnej poprawy a jeśli chodzi o kolory to w poniedziałek wjade na kanał i spojrze

Dodano po 52 [minuty]:

aaaa jeszcze jedno jeden fachman powiedział mi żebym sprawdził spręzanie no i sprawdziłem na wszystkich garkach równo po 14 atm to chyba dobrze??
  • #15 1626416
    badyl4
    Poziom 15  
    trudno mi powiedzieć czy ten przewód idzie w korytku raczej nie ,
    (ale nie jestem pewien) jak wjedziesz na kanał to zobaczysz przy sondzie gdzie jest przecięty odłącz akumulator
    połącz jak w orginale wyciąg kostkę z emulatora sondy od gazu
    zrób na chwilę tak jak byś nie miał założonego gazu
  • #16 1627142
    VIVERO79
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Zgadzam się z poprzednikiem. Zrób z z sondą tak jak przed założeniem gazu. Zdejm klemę aby skasować to co się samochód nauczył. Sczytaj błędy są tam kody błyskowe. w tym celu 6 pin w kostce zepnij do masy (licząc od lewej strony górny rząd). Gniazdo diagnostyczne powinno być kierownicą. Zewrzyj 6 pin do masy i włącz zapłon. Zacznie wyświetlaćkody błyskowe (błyskanie kontrolki check engine). Błyski są w 2 sekwencjach - pierwsze to dziesiątkii i po chwili jedności. Każdy błąd wyświetlany jest 3 razy. Na początku wyświetli kod 12. Napisz co Ci wyszło ponad to może uda się go lepiej zdiagnozować
  • #17 1629934
    jackie4321
    Poziom 11  
    dzieki za rade ale jedno pytanie 6 pin który to jest jeżeli koska diagnostyczna jesst ustawiona w pionie i teraz w prawym rzędzie od góry 1pin jest pusty 2 też,i potem mam 6 pinów
    Alewy rząd mam od góry 1 pusty 2 czynny i potem chyba 4 i 5 czynny a reszta pusta to jak liczyć który to 6 pin??
  • #18 1931357
    Pinesio
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    I jak ? poradziles sobie z problemem ? Tez jestem z Bydgoszczy i mam OMEGE .. chcę założyć gaz i zapewne mi powiesz gdzie mam nie jechac :)))) pisz na meail pinesio(_at_)poczta.onet.pl lub tu na forum
  • #19 1978138
    jackie4321
    Poziom 11  
    moje problemy się skończyły powodem było przestawienie jakiegoś pola w komputerze dokładnie nie wiem ale coś z programem i poza tym sonda nie może być sterowana +5v tylko masą to mi powiedział mniej wiecej mechanik

Podsumowanie tematu

✨ Opel Omega B 2.0 16v po założeniu instalacji LPG AUTRONIC 700 doświadcza wysokiego zużycia paliwa (około 16 l gazu), nierównych obrotów na benzynie, gaśnięcia na wolnych obrotach oraz braku mocy. Problem pojawił się zaraz po montażu LPG, mimo wymiany świec, kabli, sondy lambda oraz usunięcia katalizatora. Silnik był remontowany, a kompresja na wszystkich cylindrach wynosi około 14 atm. Sonda lambda jest oryginalna GM, czteroprzewodowa, jednak istnieją wątpliwości co do prawidłowego podłączenia i emulacji sondy w instalacji LPG. Zalecano odłączenie emulatora sondy i sprawdzenie pracy silnika bez niego, a także diagnostykę błyskową kodów błędów poprzez zewrzenie 6 pinu w kostce diagnostycznej do masy. Podejrzewano nieprawidłowe podłączenie instalacji gazowej, uszkodzony przepływomierz lub błędną emulację sondy lambda (np. sterowanie +5V zamiast masą). Ostatecznie problem rozwiązało przestawienie pola w komputerze sterującym oraz poprawne sterowanie sondą lambda masą, co przywróciło prawidłową pracę silnika i zmniejszyło spalanie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA