logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Omega B 2.0 1995r LPG/Benzyna – gaśnie, traci moc, dymi po odpaleniu

edeee 13 Lut 2006 09:27 1792 4
REKLAMA
  • #1 2296244
    edeee
    Poziom 11  
    Witam

Posiadam Omege B 2.0 (ósemka) 1995r. Benzyna/Gaz (gaz 4 miesiące). Pojawił mi się w niej pewien problem. Po porannym odpaleniu samochodu przejechał spokojnie 1 Km i nagle zaczęło mu odbijać (jechałem juz na gazie ale próby przełączenia go na benzynę nie pomogły). Zaczął tracić obroty (bardzo powoli) nie reagował na wciskany pedał gazu- aż zgasł :cry: Z dużymi problemami odpalił po pewnym czasie. Strasznie dymił i także niemrawo wkręcał się na obroty. Zgasiłem silnik i po ponownym odpaleniu już zmuszony brakiem czasu pojechałem do pracy (na benzynie). Jechał normalnie ale na najbliższym skrzyżowaniu na wolnych obrotach zaświecił się CHECK- samochód jednak bez problemu przejechał brakujące 7 Km na wolnych obrotach CHeck nie zapalał się także spaliny były w normie.

Proszę o sugestie co może się z nim dziać (ww. problem juz raz wystąpił ale wtedy samochód nie zgasł tracił obroty by po chwili wszystko wróciło do normy..)
  • REKLAMA
  • #2 2296703
    adam.p123
    Poziom 19  
    Ocena: 79
    Dam panu dobrą rade zakładanie gazu zostaw pan fachowcą a nie partaczą, to wszystko jest wina żle założonej instalacji gazowej. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2311471
    edeee
    Poziom 11  
    adam.p123 napisał:
    Dam panu dobrą rade zakładanie gazu zostaw pan fachowcą a nie partaczą, to wszystko jest wina żle założonej instalacji gazowej. Pozdrawiam

Czyli wina gazu na 100% ?
    Jeżeli tak to jak to sprawdzić i wyeliminować ?

Pozdrawiam i czekam na dalsze sugestie
  • REKLAMA
  • #4 2312265
    jokrasa
    Poziom 28  
    Ocena: 89
    Proszę jeszcze samemu lub podjechać do mechaników by sprawdzić działanie silniczka krokowego. U mnie podczas ,,kichnięcia" na gazie, w połowie się wysunął.
    Mniemam, iż na początku (jakieś parę dni po montażu instalacji było wszystko O.K).
    Proszę jeszcze sprawdzić przez chociażby pół dnia jazdy na benzynie czy objawy nadal występują i czy świeci się kontrolka awarii wtrysku
  • #5 2312451
    roncys
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    Witam.
    Po pierwsze - nie wykluczone że to wina gazu (może gaz i benzyna były dawkowane jednocześnie)
    Po drugie silnik nie ma nic wspólnego z przedawkowaniem, a takie wystąpiło (kopcenie)
    Po trzecie podpią Techa, jeśli to Omega 95r to Tech1 a napewno coś podpowie bo zaświeciła się kontrolka
    Po czwarte na Techu przeanalizowa wszystkie parametry fizyczne
    Po piąte gaz to nic dobrego dla samochodu (ale to moja prywatna sugestia)

Dodano po 1 [minuty]:

W punkcie drugim chodziło mi o silnik krokowy oczywiście
REKLAMA