logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Omega A 2.0i LPG ELPIGAZ - nie przełącza z benzyny na gaz przy 2000 obr.

daniel812 10 Wrz 2007 19:43 1818 4
REKLAMA
  • #1 4270238
    daniel812
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Omega ma instalacje ELPIGAZ - nie mam pojęcia która to jest generacja.
    W trybie auto przełanczanie z benzyny na gaz następowało przy 2000 obrotów samoczynnie. Auto już niesprawne dostałem od ojca. Jak go sobie naprawie to bede miał czym jeździć.
    Sprawdzałem pokolei cewki przy parowniku. Jedna znajdująca sie przy filterku gazu, i 2ga z wkrecanym rdzeniem od góry w parownik. Do tej pory usunąłem wg. mnie 2 przyczyny niesprawnosci: filterek gazu byl kompletnie zapchany, kupiłem nowy, sprawdziłem działanie tego elektrostyku, i jest juz OK. 2ga usterka to ten elektrostyk przy parowniku. Był róznież zabrudzony i po podaniu na cewke 12V nie odskakiwał do góry. Wyczyściłem go i juz ładnie pstryka. Na dole pod parownikiem wykecilem tą śrubke i wyciekło troche tego szlamu. I tu moja wiedza sie kończy. Przeglądałem całą elektrode i nie znalazlem podobnego problemu.
    Od elektrostyków minusy podane są odrazu na mase, a plusy połączone są razem i idą na przekaźniczek. I tu wg. mnie jest problem. Przewód od plusa idzie także do przełącznika w kokpicie.

Po przekręceniu stacyjki, przekaźniczek załancza sie a elektrostyki nie. Tak samo podczas kręcenia.
    Do przekaźniczka dochodzą 2 kabelki żółte (na jednym jest napiecie po przekreceniu stacyjki, a na 2gim nic nie ma). Dochodzi masa i jeszcze jeden kabelek niebieski ktry laczy sie po kolei z plusami elektrostyków.

Podłączyłem na chwile "na krótko" zeby tylko sprawdzić czy zapali, ślilnik zakręcił i chodził przez okolo 3 sekundy potem zgasł sam. Jeszcze dodam że po podaniu napięcia na oba elektrostyki, jakimś otoworem z parownika ulatnia sie gaz. Po wyłączeniu napiecia juz jest OK.

W obecnej chwili auto nie chodzi ani na benzynie ani na gazie.
    Bardzo prosze o pomoc. W razie potrzeby wkleje tu zdjęcia problemu.
  • REKLAMA
  • #2 4270660
    MKCOFE
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    Witam

ten przekaźnik służy do odcięcia paliwa prawdopodobnie wtrysku i na żółtych przewodach napięcia są ok sprawdź jeszcze jakie jest napięcie na niebieskim (powinno być ok 11-13V) i czy na zaworach jest solidna masa

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 4270883
    daniel812
    Poziom 11  
    Na zaworach masa jest OK ponieważ wyjmowałem je i czyściłem styki. Mam nadzieje ze pisałes o elektrozaworach tych przy parowniku.
    Co do tego niebieskiego to tam nie bylo napięcia w żadnym połozeniu tego przełącznika w kokpicie. Ten niebieski idzie od przełącznika poprzez zaworki az na przekaźnik. Jest tez taka opcja, że mogłem źle podłączyc przewody do tego przekaźniczka, w załączniku narysowalem jak to teraz wyglada.
    Mógl by mnie jeszcze ktos oświecic gdzie w tym oplu następuje odcięcie dopywu benzyny. Narazie chciał bym odłączyć LPG żeby auto chociaż na benzynie jeździło a potem zaczne sie martwić o reszte.

Prawde mówiąc wiele jest w niej do zrobienia ale najpierw trzeba ją uruchomić.
    Załączniki:
    • Opel Omega A 2.0i LPG ELPIGAZ - nie przełącza z benzyny na gaz przy 2000 obr. schem.JPG (25.03 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 4270965
    MKCOFE
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    raczej dwa żółte na 30 i87a a niebieski i masa pod 85 i 86

odcięcie wtryskiwaczy to właśnie te dwa żółte a na niebieskim powinno być napięcie przez chwile po włączeniu stacyjki i ponownie gdy sie zacznie kręcić rozrusznikiem
  • #5 4272440
    daniel812
    Poziom 11  
    Kabelki podloczylem tak jak pan napisal i nic. Przy przekreconym kluczyku bawie sie przełacznikiem od gazu i nic nie pstryka pod maską. Ten przekaźniczek chodzi ale elektrozawory nie.

Narazie zwarłem te 2 żółte przewody i silnik zapalił na okolo 4-5 sekund.
    potem zgasł i juz znowu trup.

Jeszcze potem sporo krecilem w opcji benzyna ale żadnych oznak życia. Wykręciłem też świece ale była sucha. Tk jak by paliwo nie dochodzilo do silnika.
    Gdzie znajduje sie przewód paliwowy to odłacze go i zakręce silniiem. Tak zobacze czy pompka paliwowa dobrze pracuje.

Oglądalem dokładnie te wtryskiwacze.
    Na każdym zamocowany jest żółty port do którego dochodzi przewód z wtyczką. Wydaje mi sie ze paliwo dochodzi do nich metalową rurką, ale nie moge zlokalizowac pompki :/ czyś by była przy baku paliwa?

Dodano po 2 [godziny] 27 [minuty]:

Na przewodach dochodzacych do pompki paliwa nie ma napiecia i to w żadnycm połozeniu kluczyka. To tez z rurku przy pompowtryskiwaczach nie tryska benzyna.
    Ciekawe gdzie jest bezpiecznik od tej pompki? pomoże mi ktos?
    Pod kierownica wszystkie są ok, ciekwe jeszcze jak te przekaźniczki chodzą.

Dodano po 1 [godziny] 45 [minuty]:

bezpiecznik OK, a napiecia ciagle nie ma :(
REKLAMA