logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer strasznie piszczy przy bardziej wymagających grach

Flexey 18 Cze 2016 08:11 1353 12
REKLAMA
  • #1 15750785
    Flexey
    Poziom 2  
    Witam, wiem że temat sygnałów dźwiękowych był poruszany na forum już nie raz ale nie znalazłem żadnych informacji które pomogłyby mi rozwiązać mój problem.

Podczas włączania komputer najpierw daje 1 sygnał który oznacza że wszystko jest w porządku a następnie 1 długi i 4 krótkie. Oprócz tego podczas grania w bardziej wymagające gry jak Wiedźmin 3 lub GTA 5 komputer potrafi przez kilka minut piszczeć po 3 razy czasem jest to 1 po 3 czasem 3-3, 6-3, 9-3.

Zasilacz: silentiumpc deus m1 bronze 80+ 650W
    Płyta główna: asus m5 a97 r2.0
    RAM: hyper x 2x4gbGB
    Procesor: amd fx8350
    Grafika: radeon r9 280x

Mam nadzieje że znajdzie się ktoś kto będzie w stanie mi pomóc.
  • REKLAMA
  • #2 15750806
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 15751079
    marcinn88
    Poziom 9  
    Cześć! Miałem kiedyś podobną sytuacje. W moim przypadku była to duża ilość kurzu na wiatraczku wentylatorze od karty graficznej. Kiedy się odpaliło coś bardziej wymagającego to temperatura rosła. Przez kurz wiatraczek wentylator nie dawał rady z chłodzeniem. Przedmuchaj komputer (powietrzem, nie jak żonę :) ) i wszystko powinno wrócić do normy. U mnie tak było.
  • #4 15752088
    310artur
    Poziom 43  
    Ocena: 670
    Co do odczytu temperatur i innych polecam HWiNFO w trybie "sensor only". Znacznie więcej informacji niż hwmonitor i lepiej poukładane oraz opisane. Od tego trzeba zacząć.
    Komputer szybciej "rozgrzejesz" syntetycznie np. test "power supply" w programie OCCT 15 minut powinno starczyć.
  • #5 15752281
    Wiertara501
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Patrzyłem na zdjęcie płyty i nie widzę na niej piszczyka, więc zgaduje że masz jakąś "mądrą" obudowę z kontrolkami temperatur. Też kiedyś taką miałem i mi piszczała jak komputer się nagrzewał. Jeśli temperatury są mniej-więcej w normie, podwyższałem próg piszczenia w obudowie. Np. z 50C (tak było u mnie) na 70C.

A tak odchodząc od tematu, zauważyłem, że moja karta graficzna GTX780 delikatnie piszczy, jak generuje ponad 1000 fps'ów. Taka ciekawostka. Nie wiem co to. Kwarc? Powielacz? może jakieś IC? A może to płyta...
  • #6 15752425
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 15753030
    Włodi
    Poziom 19  
    Ocena: 46
    Nie koniecznie.

Poza tym, kolega napisał wyraźnie, że komputer piszczy kilka razy, czyli raczej chodzi mu o odgłosy pc-speakera z obudowy.

Dużo masz kurzu w obudowie ? Ile czasu nie wymieniałeś pasty na procesorze ? Daj jakieś pomiary temperatur pod obciążeniem. Zerknij do BIOS'u jakie masz ustawione dopuszczalne temperatury dla procesora.

Edit. RADU23
  • REKLAMA
  • #8 15753713
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 15754311
    Włodi
    Poziom 19  
    Chciałbym zauważyć, że cytat do którego się odnosiłem, nie jest cytatem z postu autora tego tematu. Czytaj dokładniej...[/quote]

Nie ważne z kogo był to cytat. Moja wypowiedź była rzucona do ogółu. W karcie mogą piszczeć nie tylko cewki.

Edit. RADU23

Moderowany przez RADU23:

Panowie, proszę nie odbiegajcie od tematu autora wątku.
    @Wiertara501 jeśli masz problem ze sprzętem, załóż swój własny temat, bo robi się zamieszanie. Dziękuję za zrozumienie.

• REKLAMA
  • #10 15759163
    Flexey
    Poziom 2  
    Komputer nie jest zakurzony, pasta była wymieniana 2-3 tygodnie temu ponieważ zmieniałem chłodzenie a obudowa posiada pewnie kontrolki temperatur, ma wyświetlacz który pokazuje godzinę, temperatury itp. ale nie powiedziałbym że działa to świetnie.

Komputer strasznie piszczy przy bardziej wymagających grachhw1.png (81.75 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Komputer strasznie piszczy przy bardziej wymagających grachhw2.png (84.87 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Powyżej screeny z HW monitora po włączeniu Wiedźmina 3.

Problem zniknął na 3 dni po tym jak zaktualizowałem sterowniki ale dziś znów powrócił.
  • #11 15759199
    Włodi
    Poziom 19  
    Tragedii nie ma, ale sprawdź sobie w biosie czy czasem nie masz ustawionego pikania na około 60-70stopni.
  • #13 15773814
    Flexey
    Poziom 2  
    Z tego co patrzyłem jakiś czas temu w moim biosie nie da się ustawić progu przy którym komputer ma pikać, czujniki w wyświetlaczy jeśli są to na pewno żaden nie leży na karcie graficznej albo w okolicy procesora. Po ustawieniu ignorowania temperatury problem prawie zniknął w przeciągu 2 dni piszczał 3-4 razy gdy procesor osiągał 50 a grafika 70 stopni.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z piszczeniem komputera podczas grania w wymagające gry, co objawia się sygnałami dźwiękowymi: 1 długi i 4 krótkie oraz różnymi kombinacjami podczas obciążenia. Wskazano na możliwe przyczyny, takie jak zanieczyszczenie kurzem, problemy z temperaturą komponentów oraz ustawienia BIOS. Użytkownik wymienił zasilacz Silentiumpc Deus M1 Bronze 80+ 650W, płytę główną Asus M5 A97 R2.0, RAM HyperX 2x4 GB, procesor AMD FX8350 oraz kartę graficzną Radeon R9 280X. Po aktualizacji sterowników problem ustąpił na krótko, ale powrócił. Użytkownik zauważył, że czujniki temperatury w obudowie mogą być źródłem piszczenia, a ustawienia progu temperatury w BIOS mogą wymagać dostosowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA