logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Orange Neostrada do 80Mb/s - wolne ładowanie stron, mimo 45Mb/s i PING 24ms.

MM2X 29 Mar 2018 20:03 4455 30
Najlepsze odpowiedzi

Jak sprawdzić, czy wolne ładowanie stron przy Orange Neostrada do 80 Mb/s wynika z internetu, DNS-ów, przeglądarki albo sprzętu?

Przy prędkości około 45 Mb/s i pingu 24 ms łącze VDSL wygląda na poprawne, a opisywane „ładowanie etapami” bardziej wskazuje na problem z przeglądarką, grafiką lub lokalnym sprzętem niż z samym Orange [#17138066][#17139991] Sprawdź to praktycznie: uruchom WinMTR do wp.pl albo onet.pl, przetestuj inne DNS-y (np. 8.8.8.8/8.8.4.4, OpenDNS lub DNS-y Orange 194.204.159.1 i 194.204.152.34), a potem porównaj działanie w innej przeglądarce i na innym komputerze [#17136568][#17136893][#17138411] Jeśli po zmianie DNS-ów nie ma różnicy, to DNS-y raczej nie są przyczyną opóźnień [#17136917][#17138015] Orange FunBoxa 2.0 nie wyłączaj bez potrzeby; przez pierwsze dni lepiej, żeby pracował cały czas, bo częste odłączenia mogą spowodować obniżenie synchronizacji na centrali [#17138136] Na stacjonarnym możesz zostawić DNS-y Orange, a na laptopie lepiej używać automatycznych ustawień, zwłaszcza jeśli często przełączasz sieci [#17138411]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 17136507
    MM2X
    Poziom 26  
    Ocena: 618
    Zmieniłem internet z Vectry 30Mb/s (ciągłe rozłączanie internetu) na Orange (kabel) w pakiecie "Neostrada, Usługa TV, telefonia internetowa" - do 80 Mb/s. Od 2 dni testuję internet ( telefon i telewizja jeszcze nie uruchomione, aby nie obciążać internetu) mam stałą prędkość w granicach ok.45Mb/s, PING ok. 24ms i wydaje mi się, że długo ładują się strony w porównaniu z wcześniej mniejszą prędkością tj. 30Mb/s z Vectry. Jak mogę sprawdzić (test, inne), czy pomimo zwiększonej prędkości Orange nie "wyrabia" się z internetem. Po podłączeniu telefonu (Voip) i TV będzie tylko gorzej :( . Mam 14 dni na odstąpienie od umowy i chciałbym je właściwie wykorzystać, aby potem nie pluć sobie w brodę ;) .
    Z góry dziękuję za wszelkie rady i sugestie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17136527
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2680
    MM2X napisał:
    kabel) w pakiecie "Neostrada, Usługa TV, telefonia internetowa" - do 80 Mb.

Masz VDSL-a? Jaki router?

MM2X napisał:
    by nie obciążać internetu) mam stałą prędkość w granicach ok.45Mb,

Czym mierzone?

MM2X napisał:
    PING ok. 24ms i wydaje mi się, że długo ładują się strony w porównaniu z wcześniej mniejszą prędkością

Ping do jakiego serwera? Co znaczy, że Ci się wydaje?
  • #3 17136539
    zbyszkok
    Poziom 20  
    Ocena: 52
    Chyba MB/s lub Mbps...
  • REKLAMA
  • #4 17136554
    MM2X
    Poziom 26  
    jimasek napisał:
    Masz VDSL-a? Jaki router?

Orange Fun Box 2.0 (ADSL2+)
    jimasek napisał:
    Czym mierzone?

http://www.speedtest.net/result/7182724267
    jimasek napisał:
    Ping do jakiego serwera?

Po załadowaniu strony kolejne elementy grafiki nie wchodzą od razu tylko z poślizgiem i u góry zakładki kręci się kółko ładowania, czego wcześniej w Vectrze nie było.
  • #5 17136568
    jimasek
    Próbowałeś dopisać jakieś inne DNS-y do karty sieciowej swojego komputera?

WinMTR - https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3158772.html - wpisz adres wp.pl czy onet.pl i niech troszkę potestuje. Wrzuć wyniki na forum.
  • #6 17136614
    MM2X
    Poziom 26  
    Ten test dotyczy sieci bezprzewodowej, jeśli mam kabel to też mogę go wykonać?
    Nie za bardzo wiem jak dopisać do karty sieciowej DNS-y :(
  • Pomocny post
    #7 17136639
    jimasek
    Pisałem o WinMTR wrzuciłem tylko linka żeby ułatwić poszukanie :(
    MM2X napisał:
    Nie za bardzo wiem jak dopisać do karty sieciowej DNs-y

Wpisać do karty sieciowej czyli na ten interfejs przez który masz dostęp do internetu. Poza tym nie wiem jaki masz system a wystarczy zapytać o to samo w googlach :)
  • #9 17136824
    jimasek
    Zmiana DNS-ów ma jakiś pozytywny wpływ na twoje odczucia w otwieraniu się stron? Próbowałeś wpisać zestawy 8.8.8.8 i 8.8.4.4 czy 208.67.222.222 i 208.67.220.220 - Link
  • REKLAMA
  • #10 17136862
    MM2X
    Poziom 26  

Mam W7/64 i nie mogę się "przebić" przez pkt 4 ponieważ w okienku "ogólne" nie mam opcji:
    "To połączenie wykorzystuje następujące składniki” ;(

tutaj wpisać?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #11 17136893
    jimasek
    Protokół internetowy w wersji TCP/IP v4, dopisujesz tylko DNS, reszta w automacie.
  • #13 17136921
    jimasek
    Przeczytałeś cały artykuł?
  • #15 17136937
    jimasek
    Wróć potem do adresów Orange 194.204,159.1 i 194.204.152.34 i przeprowadź czynności które masz w artykule.
  • #16 17136979
    MM2X
    Poziom 26  
    Przed wpisaniem 8.8.8.8 itd...
    Po wpisaniu 8.8.8.8 itd...
    Korzystam z innej strony bo "Website Speed Test" z artykułu przekierowuje na reklamy.

Zaraz wpiszę adresy Orange.
  • #17 17138015
    jimasek
    Tu bardziej liczy się twoje odczucie niż wskazania jakiejś aplikacji. Czy są jakieś różnice pomiędzy DNS-ami?
  • #18 17138026
    MM2X
    Poziom 26  
    jimasek napisał:
    Tu bardziej liczy się twoje odczucie niż wskazania jakiejś aplikacji. Czy są jakieś różnice pomiędzy DNS-ami?

Niestety nie, muszę dalej czekać, aż wszystkie elementy/grafika itd. załadują się, wywołuje to taki efekt, że zaczynam coś czytać ... myszką najeżdżać na jakiś tytuł a tu nagle strona w górę lub dół, bo załadowało się na stronie coś z wyraźnym opóźnieniem.

Nie wiem jak to jest ale skoro u poprzedniego dostawcy internetu było ok., to czy zmiana dostawcy usługi ciągnie za sobą tez potrzebę zmiany konfiguracji sprzętu?
  • #19 17138066
    jimasek
    Jakiej przeglądarki używasz? Sprawdzałeś na innych? masz możliwości sprawdzenia tego na innym komputerze?

MM2X napisał:
    Niestety nie, muszę dalej czekać, aż wszystkie elementy/grafika itd. załadują się, wywołuje to taki efekt, że zaczynam coś czytać ... myszką najeżdżać na jakiś tytuł a tu nagle strona w górę lub dół, bo załadowało się na stronie coś z wyraźnym opóźnieniem.

Mi to bardziej wygląda na problemy z grafiką a nie szybkością internetu.
  • #20 17138103
    MM2X
    Poziom 26  
    jimasek napisał:
    Mi to bardziej wygląda na problemy z grafiką a nie szybkością internetu.

Może i tak, tym bardziej, że teraz internet jest szybszy, natomiast ja to zauważyłem po zmianie dostawcy i nie było żadnych ingerencji w kartę graficzną. Z drugiej strony mam zintegrowaną kartę na płycie głównej więc d^^^p zapewne nie urywa ;) .

W instrukcji neostrady stoi:, ..." zostawić przez 10 dni włączony modem przez 24 h, bo wtedy linia automatycznie konfiguruje się w celu uzyskania najlepszych parametrów technicznych", - może tutaj coś nie hello?, bo ja wyłączam szynę zasilającą za każdym razem jak odchodzę od komputera.

Czy mam powrócić do ustawień automatycznych, czy zostawić te Dns-y dla neostrady: 194.204,159.1 i 194.204.152.34
  • Pomocny post
    #21 17138136
    LucekB
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 137
    Routera orange nie wyłączaj niech pracuje cały czas. - po wielu wyłączeniach automat na centrali może Ci obcinać prędkość w dół
    Wyłączamy ewentualnie podczas burzy lub długich wyjazdów.
    Prędkość na VDSL'u masz odpowiednią- nie ma się do czego przyczepić.
  • #22 17138192
    jimasek
    Sprawdź menadżera urządzeń czy nie ma tam jakiś wykrzykników.

@LucekB - pozdrawiam!
  • #23 17138380
    MM2X
    Poziom 26  
    LucekB napisał:
    Prędkość na VDSL'u masz odpowiednią- nie ma się do czego przyczepić.

Pomimo wielokrotnych wyłączeń do teraz faktycznie utrzymuje się na stałym poziomie,
    na laptopie po WiFi natomiast ok. 16 Mb/s.
    jimasek napisał:
    Sprawdź menadżera urządzeń czy nie ma tam jakiś wykrzykników.

No nic widocznie taki urok, tak jest od 2-ch dni zobaczę co bądzie dalej.
    Czy mam powrócić do ustawień automatycznych, czy zostawić te Dns-y dla neostrady: 194.204,159.1 i 194.204.152.34 ?
  • #24 17138411
    jimasek
    Na stacjonarnym możesz zostawić DNS-y z Orange, na laptopie, jeżeli pracujesz mobilnie i często przełączasz się między sieciami, mogą zdarzyć się problemy z dostępem do internetu.
  • Pomocny post
    #26 17139078
    seb235
    Poziom 28  
    Ocena: 74
    @MM2X Na pewno sobie przemyślałeś sens tej operacji, w sensie przejścia z HFC na VDSL2?

Ja wiem, że problemy z dostawcą internetu nie należą do najłatwiejszych i momentami kosztuje sporo nerwów doproszenie się aby przywrócić prawidłowe działanie usługi, aczkolwiek próbowałeś wyjaśniać z Vectrą problem? Składałeś reklamację na piśmie?

Zmiana operatora to był taki półśrodek, bo z jednej strony pozbyłeś się problemu, aczkolwiek z drugiej ta prędkość internetu pewnie się trochę obniży to raz, a dwa telewizja będzie także konsumować to pasmo, tak więc ostatecznie zostanie tak czy inaczej podobne 30Mb/s. Kolejna strona medalu to fakt iż Orange w żaden sposób nie rozwija już swoich usług po miedzi, tak więc do wymiany miedzi na światłowód raczej nie masz co liczyć na szybszy internet, a czy taka wymiana nastąpi kiedykolwiek w twojej lokalizacji to jeszcze inna sprawa.

Przemyśl sobie całą sprawę jeszcze raz, bo robisz krok do tyłu, a po tych kolejnych 2 latach tak czy inaczej pewnie wrócisz do Vectry. Znam sytuację, w której się znajdujesz i też wyboru dostawcy internetu mogę dokonać na zasadzie mniejszego zła :) .
  • #27 17139909
    MM2X
    Poziom 26  
    seb235 napisał:
    aczkolwiek próbowałeś wyjaśniać z Vectrą problem?

W ciągu jednego dnia dochodzi do kilkunastu wyłączeń, w weekendy masakra :( .
    seb235 napisał:
    a dwa telewizja będzie także konsumować to pasmo tak więc ostatecznie zostanie tak czy inaczej podobne 30Mb/s.

Nie oglądam prawie wcale ;) ale nawet jak zostanie 30Mb/s to na moje potrzeby jest oki (nie gram, nie oglądam filmów).
    seb235 napisał:
    czy taka wymiana nastąpi kiedykolwiek w twojej lokalizacji to jeszcze inna sprawa.

W sąsiednim mieście rozpoczęli już wymianę :) .
    seb235 napisał:
    po tych kolejnych 2 latach tak czy inaczej pewnie wrócisz do Vectry

Może nawet po roku, mam umowę na 12 m-cy, jak się poprawi to czemu nie.

Vectra z problemem walczyła ponad 6 m-cy. Wymienili całe okablowanie w budynku, łącznie ze skrzynkami/rozdzielniami w piwnicy, kilka modemów, gniazda, kable-po prostu wszystko. Teraz mam pewność, że coś im nie wyrabia w centrali, bo problem nasila się w weekendy, kiedy jest przesilenie. Latem prawdopodobnie wchodzi na budynek lokalny operator z światłowodem, teraz mają w ofercie 140Mb/s, 12 m-cy szybko minie, niech powalczą o klienta- hehehehe. Zastanawiałem się jeszcze na bezprzewodowym ale wkurza mnie to ograniczenie w pobieraniu, nie mam doświadczenia ile będę zużywał itd...
  • Pomocny post
    #28 17139991
    seb235
    Poziom 28  
    Co do lokalnych operatorów i ich światłowodów na internecie jest bardzo dużo opinii, niestety negatywnych, także dużych nadziei bym sobie nie robił. Swoją drogą, sam mam już kolejny i do ideału jest daleko, chociaż nie ma aż takiej tragedii jak piszą na forach. Dziwne też, że w ofercie mają tylko 140Mb/s, gdzie dzisiaj większość w ofercie ma pakiety w okolicy 1Gb/s.

Jeżeli chodzi o orange,oni owszem wymieniają ale z tego co sami piszą i ja wnioskuję będą to tylko wybrane lokalizacje o dużym zagęszczeniu ludności, to że jest w mieście obok nie znaczy, że będzie u Ciebie. Co do walki o klienta to już zupełnie inna kwestia, zależna od tego co masz w umowie, czy cena jest stała czy tylko promocyjna na okres umowy, a później kosmiczna. Prawdopodobnie będą walczyć tym, że po okresie zobowiązania cena rośnie, finalnie zostaniesz w tym samym przedziale cenowym ewentualnie minus 10zł/mc, w co i tak wątpię.

Co do Vectry, problem miałeś tylko ty, czy także ktoś z sąsiedztwa? Co rozumiesz poprzez ciągłe rozłączanie internetu (połączenie WiFi? czy modem tracił połączenie z siecią i od nowa mrugały lampki na modemie?)? Nieraz problem jest błachy i może pozostać niezauważony, pomimo faktu, iż zrobione zostało praktycznie wszystko. Co do nie wyrabiania urządzeń po stronie ISP to problem byłby inny niż opisywany przez Ciebie.

Co do LTE to najlepiej o nim zapomnij, to jest ostateczność dla osób które nie mogą zamówić chociaż 10Mb/s po kablu.
  • #29 17140203
    MM2X
    Poziom 26  
    seb235 napisał:
    Co do Vectry problem miałeś tylko ty czy także ktoś z sąsiedztwa?

Tak, w tym czasie kiedy mi rozłącza się internet sąsiad z klatki obok nie ma dostępu do TV.
    seb235 napisał:
    czy modem tracił połączenie z siecią i od nowa mrugały lampki na modemie?

Tak, kilkanaście razy na dobę :( .
    seb235 napisał:
    Nieraz problem jest błachy i może pozostać niezauważony pomimo faktu iż zrobione zostało praktycznie wszystko

Masz jakąś teorię?, znasz system Vectry itd.?, może im podpowiem co trzeba zrobić ;) .
    seb235 napisał:
    Co do niewyrabiania urządzeń po stronie ISP to problem był by inny niż opisywany przez Ciebie.

Nie znam się na tym ale dziwnie, że najgorzej jest w weekend.
    seb235 napisał:
    Co do LTE to najlepiej o nim zapomnij

Ok., dzięki za podpowiedź.

W okresie wypowiedzenia dzwonili z Vectry z propozycją szybszego internetu, upustów itd., ale jak potwierdziłem, że zostałbym przy tych 30 Mb/s ale z gwarancją, że nie będzie wyłączeń to tego nie byli w stanie zapewnić.
    Bawię się trochę na Forexie i szlag mnie trafia jak chcę otworzyć albo zamknąć pozycje (bo fajna cena) klikam a tu nie ma połączenia :( . Tak jak pisałem nie potrzebuję większej szybkości ale stabilności, hackerem raczej nie zamierzam zostać- hehehe.
  • Pomocny post
    #30 17140446
    seb235
    Poziom 28  
    MM2X napisał:
    Tak, w tym czasie kiedy mi rozłącza się internet sąsiad z klatki obok nie ma dostępu do TV.

Czy wspominałeś o tym reklamując usługę? Sąsiad zgłaszał problem do operatora? Bo z tego co mi wiadomo, prawdopodobnie będziecie na tym samym kablu.

Swoją drogą w innym temacie wspominasz, że "Na całym budynku tylko ja i jeszcze jedna osoba ma internet z Vectry, inni mają głównie TV." więc może Vectra zwyczajnie nie chce już inwestować w rozbudowę sieci, na której nie ma odpowiedniej ilości klientów.

Tak czy inaczej, jeżeli jesteś zadowolony z tego co masz i więcej nie potrzebujesz, to raczej tematu bym nie drążył. Swoją drogą dziwne aby kablówka nie miała klientów, z czego sąsiedzi internet mają? Zazwyczaj sieci kablowe o klienta prosić się nie muszą, bo w cenie Neostrady Fiber (VDSL2) dostajesz łącze o znacznie większej przepływności.

W każdym razie i tak jesteś w lepszej sytuacji niż ja. Orange mnie nie podłączy. bo nie ma przyłącza do budynku więc jest to nieopłacalne, a jeżeli już, to maksymalnie do 20Mb/s wg strony internetowej. Netia owszem podłączy usługę ADSL2+ o przepływności 16Mb/s, VDSL2 nie podłączą bo zbyt długa pętla abonencka. A ostatnie to lokalny dostawca po światłowodzie. Tak więc mam podobnie jak ty wybór na zasadzie mniejszego zła. A w zasadzie to gorzej - bo o normalnym łączu 40Mb/s mogę zapomnieć :cry:

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik przeszedł z internetu Vectry 30Mb/s na Orange Neostrada do 80Mb/s, jednak zauważył wolniejsze ładowanie stron mimo wyższej prędkości (około 45Mb/s). PING wynosi 24ms. W trakcie dyskusji poruszono kwestie związane z konfiguracją routera Orange Fun Box 2.0, testowaniem prędkości internetu oraz zmianą DNS-ów. Użytkownik otrzymał porady dotyczące testowania połączenia za pomocą WinMTR oraz sugestie dotyczące stabilności połączenia, w tym konieczność pozostawienia routera włączonego przez dłuższy czas. Wskazano również na możliwe problemy z grafiką lub konfiguracją sprzętu, a także na znaczenie stabilności połączenia w kontekście korzystania z VoIP i telewizji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA