logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zwiększyć ciśnienie w kolumnach z głośnikami Alphard LW1000?

hugolca 01 Lip 2005 16:09 1686 27
REKLAMA
  • #1 1621235
    hugolca
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Niedawno a dokładniej około rok temu złożyłem kolumny (lub coś co je przypomina i mam kłopot a mianowici wydaje mi sie ze ciśnienie w środku jest nieco za niskie bo dopiero przy większej mocy z bassreflexu wydobywa sie powietrze( są podmuchy). Objętość jednej kolumny to jakies 55 litrów a zamontowałem w nich niskotonowce alphard LW1000 (100 W RMS 200W max średnica głośnika - 25 cm. CO MAM ZROBIĆ ABY CIŚNIENIE BYŁO WIĘKSZE?? wylot bassreflex nie jest duży (5-6 cm)
  • REKLAMA
  • #2 1621269
    Mietek Woźniak
    Poziom 19  
    Ocena: 50
    no to normalne że musi grać głośno żeby dmuchało ;-)
  • REKLAMA
  • #3 1621299
    karlos79
    Poziom 33  
    Ocena: 76
    Tylko jaki związek maja podmuchy z jakością dźwięku?
    Jeśli kolumna brzmi dobrze to po co się jej czepiać?
    Pozdrawiam
  • #4 1621935
    hugolca
    Poziom 11  
    no właśnie i tu jest kłopot bo bass w wierzy sony której głosniki basowe mają 2 razy mniejsza powierzchnie od moich (a o obudowie juz nie wspomne ) brrzmiał moim zdaniem porównywalnie
  • #5 1621953
    Banasiewicz02
    Poziom 31  
    Ocena: 107
    To może wzmak kiepskawy? bo same kolumny to wiosny nie czynią :P
  • #6 1621965
    hugolca
    Poziom 11  
    może...:D pioneer a-103 mam jeszcze pytanie czy bas sreflex powinien być z przodu czy z tyłu kolumny i czy sklejka 1cm jest gorsza od płyty wiórowej(to juz w zasadzie drugie)
  • REKLAMA
  • #7 1622010
    !ron
    Poziom 21  
    Ocena: 4
    Zrob sobie mały test podłacz najpierw te twoje kolumny potem to z wierzy i zapuśc w obu przypadkach 3 te same kawałki, najlepeij zeby były zróznicowane, rock, techno, hiphop. Potem oceń co ci sie nei podoba w tych twoich.

Wzmacniacz nie jest najgorszy, nawet fajny :)

1 cm to troszke za mało, masz duża obudowe, duzy głosnik i duzo mocy. Za mało masz grubości na tych ściankach.

Tunel BR umieszczony z tyłu warunkuje na położeniu kolumny względem ścian w pokju. Z przodu nie ma znaczenie gdzie ustawisz kolumny. Ja raczej zawsze staram sie umieścic go z przodu.
  • #8 1622021
    hugolca
    Poziom 11  
    kolumny są ustawione na pułkach w dwóch rogach pokoju ale sciany nie zatykają BR bo plecy są pod kątem 45 stopni do karzdej ze ścian...mocy nie jest duzo-to tylko 50W na kanał co zrobić w związku ze zbyt małą grubością sklejki- wrzucić jakas plyte wiórową do środka?
  • Pomocny post
    #9 1622202
    luke666
    Poziom 33  
    Ocena: 119
    1. Według mnie ta średnica BR 5-6cm jest stanowczo za mała. Jak odkręcisz mocniej wzmaka to pewnie będziesz słyszał szumy z tunelu. Tej średnicy BR daje się do 18, max 20cm głośnika.
    2. Jakiej długości jest ten BR? jeżeli kupiłeś jeden tunel BR to ma on pewnie długość max 12cm, więc strojenie jest cholernie wysoko. To podstawowy błąd przy robieniu obudowy BR- źle dobrana długość tunelu. Przykładowo: strojenie na 36Hz - BR 28cm, strojenie na 50Hz - BR 12cm :)
    3. Zamiast komplikować sobie wszystko przez polepszanie tej obudowy co masz, zrób lepiej nową. Wystarczy płyta wiórowa 18mm (cena dzisiejsza w Łodzi w Castoramie ~16,80zł/1m^2) Do tego jakieś wzmocnienia by się przydały, no i wytłumienie.
    Projektowałeś obudowe samemu?
  • #10 1622230
    Kwaczor

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 43
    A ten głośnik nie zagra w BR nawet metrowej średnicy. Jest to raczej marny przetwornik. Strojenie też pewnie jest przypadkowe. Umiesz obsługiwać programy symulacyjne? Jak nie, to musisz zdobyć trochę wiedzy na temat budowy kolumn. W razie kłopotów pomożemy. Ale trochę wiedzy trzeba najpierw miec. Polecam książki pana Witorda. Może być na początek Głośniki i zestawy głośnikowe.
    Konto firmowe:
    MEDIVOICE Michał Kaczmarek
    Ogrodowa 14, Leszno, 64-100 | Tel.: 609XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.mvoice.pl
  • #11 1622255
    hugolca
    Poziom 11  
    NO...wreszcie wciągnął mnie ktos w wir naui o akustyce ale narazie nie jestem na tyle dziany żeby robić nowe pudła :) dzieki bogu znalazłem wreszcie zacych nauczycieli którzy nauczą mnie czegoś o tym

Dodano po 4 [minuty]:

tak projektowałem sam obudowy ale to prototyp więc pewnie troche sie zmieni (jak bede miałkase na wkonanie drugiej). nastepna sprawa to jakiego rodzaju mają być te wzmocnienia bo co do tego to jestem zielony(i nie tylko tego:)) a cha nie wiem czy wejdzie mi taki długi BR do obudowy bo ma ona 25 cm głębokości + gąbka wygłuszająca to może 20-stka sie zmieści

Dodano po 2 [minuty]:

jeszcze jedno...czy moglibyscie mi podaćnazwe takiego programu symulacyjnego i namiary gdzie go można znaleźć

____
    Zablokuje Cie i sie skonczy. Odrobine powagi Czlowieku.
    tom
  • REKLAMA
  • #12 1622294
    Kwaczor

Ocena: 43
    Przeczytaj sobie temat - ogłoszenie o programach symulacyjnych. Warto też zajrzeć do nowego tamatu o zwrotnicach (chociaz przyznam, ze sam go nie czytałem jeszcze). Możesz też poczytać o strojeniu głośnika noname, bo w przypadku alpharda cięzko będzie o dobre parametry.
    Konto firmowe:
    MEDIVOICE Michał Kaczmarek
    Ogrodowa 14, Leszno, 64-100 | Tel.: 609XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.mvoice.pl
  • #13 1622536
    hugolca
    Poziom 11  
    skąd ta niehęć do alphardów?? zwrotnice mam zamontowane prawdopodobnie pochodzą one z altusów 110 albo i jeszcze większych...nie staćmnie na wymiane tego alpharda czy jest ażtaki zły?
  • #14 1622690
    DJ Volt
    Poziom 25  
    Ocena: 47
    Tak jest, aż taki zły :P. Ogromy rozrzut parametrów w ramch jednej serii, a oprócz tego parametry podawane przez producenta <chińczyków> są dodatkowo zawyżane. Brzydko grają i to każdy potwierdzi. Nikt się tam nie przykłada do wykonania. Składają jak chcą.
    Jedyny plus niestety strasznie zmniejszający się w miare poznawania "produktów" Alpharda to niska cena. :)
  • #15 1623084
    hugolca
    Poziom 11  
    a jaka firma jest godna uwaagi? ostatnio montywałem w tych kolumnach dibeisi C6505 ale okazało sie że mają one chyba wade fabryczna bo na wiekszej mocy i przy wiekszych drganiach pękał drucik wychodzący z cewki i to błędnie przyklejony do resora dolnego

Dodano po 3 [minuty]:

...jeszcze jedno. Mam już ten program do symulacji jednak nie moge sie połapać o co tam chodzi. Przeczytałem niby ogłoszenie o obsłudze tego narzędzia ale dalej nie do końca wiem co mam zrobić żeby przeprowadzić syulację tego alpharda

Dodano po 3 [minuty]:

apropo lw1000 nie był taki tani (56zł za sztuke) <lol2>
  • #16 1623173
    DJ Volt
    Poziom 25  
    Hmmm......robienie symulacji Alphardów nie ma większego sensu, bo nigdy nie wiadomo co się kupiło. Mógł Ci się trafić lepszy egzemplarz, ale także całkiem denny<tych do d*** jest zdecydowana większość>.

Chcesz głośnik kup TONSILA.
  • #17 1623182
    hugolca
    Poziom 11  
    może to dosc wysoka cena ale sprawdzałem to u innych sprzedawców i cena u wszystkich wachała sie około 55-60 zł ma może ktoś jego prawdziwe parametry czy są one tak rozbierzne że nie można tego jednoznacznie orzec. Mam jeszcze jedno pytanko czy moce głośników podane na stronie STX'a są nominalne czy maksymalne??
  • #18 1623194
    DJ Volt
    Poziom 25  
    Nominalne, ale są bardzo "mocożerne" i tych większych nie usłyszysz na Unitrze.
  • #19 1623195
    Pyroaniah
    Poziom 28  
    Ocena: 30
    Znajdź sobie temat "alphard nie taki zły" czy jakoś tak.... Tam dowiesz się jakich głośników unikać. Pamiętaj że sprzedawca chce zarobić a nie zafundować ci wspaniały dźwięk za małe pieniądze. Tym się rózni elektroda od allegro - tutaj (raczej) nikt kitu nie wciska (ew. próby są szybko komentowane:) ). Poczytaj forum i wypróbuj taki guzik "szukaj" na górze. Twoja wiedza po 2 dniach lektury powinna pozwolić ci już na uniknięcie podobnych błędów.
  • #20 1624293
    hugolca
    Poziom 11  
    mocożerne oznacza że mają małą efektywność?

Dodano po 6 [minuty]:

a cha mam jeszcze pytanie bo wymysliłem sobie cos w związki z tym zamałym BR. Sokro obudowa jest za płytka żeby wsadzićdo niej BR o długości 25 cm to wpadłem na pomysł że zatkam stary otwór po BR i nowy-dłuższy i szerszy wstawie na dole(znaczy na dnie) gdyż kolumny te stoją na około 3-5 centymetrowych nóżkach i tunele nie będą zatkane. Czy jest to dobry ppomysł ?? proszę o odpowiedźi acha i jeszcze jedno pytanie które zadałem już wczesniej a mianowicie jakiego rodzaju mają być te umocnienia wewnątrz kolumn ?
  • #21 1624391
    Pyroaniah
    Poziom 28  
    Zacznij od zmiany głośnika... Naprawdę, lw to kieski przetwornik. Ogólnie tylko droższe alphardy "grają" w obudowach dobrze zestrojonych i nadają się głównie do samochodów z ich "chińskim basem"..... Tak mocożerny to o niskiej efektywności.
  • #22 1624400
    hugolca
    Poziom 11  
    wolałbym teraz dowiedziećsie cos o BR bo na stx'y nie mam kasy

Dodano po 1 [minuty]:

a pozaym ten alphard był najdroższy w swojej klasie (przynajmniej według mojego rozeznania)
  • #23 1624462
    luke666
    Poziom 33  
    Otwór BR od spodu to bardzo dobry pomysł, pod warunkiem że będzie miał czym "oddychać". Takie rozwiązanie ma kilka zalet. Kolumnę można postawić blisko ściany, bez obawy o podbicie basu. W stosunku do kanału na przedniej ściacne ilość wypromnieniowanych rezosnansów przez kanał BR jest dużo niższa gdy znajduje się on na dolnej ścianie. Zatkaj tunel BR i sprawdź jak będzie grało. Pisząc zatkaj mam na myśli pożądne zaklejenie, lub wstawienie w otwór drewnianego kloska o okrągłym przekroju, a nie zapchania skarpetką :)
  • #24 1624463
    Pyroaniah
    Poziom 28  
    No to przykro mi, mogę ci policzyć obudowę na "jakiś" głośnik bo do alphardów, sczególnie tych najtańszych parametrów nie ma. Tzn są ale zmyślone. (do tych droższych są niezłe, tylko spl przekłamane:) ). Najdroższy w klasie dibeisi - alphard - 888?
  • #26 1624581
    luke666
    Poziom 33  
    Jeżeli chcesz STX'a to lepiej weź GDN 27.... Bardzo dobre przetworniki, lepszych nie znajdzie się w tej klasie cenowej. Niski Qts, solidne wykonanie, prawdziwe deklarowane i powtarzalne parametry.
  • #27 1624624
    Pyroaniah
    Poziom 28  
    Stx zamiennikiem alpharda? A może maluch jest zamiennikiem chevroleta? Mam nadzieję że już zacząłeś łapać gdzi leży twój błąd - kupiłeś ... a nie głośnik.
  • #28 1624811
    tomaszo
    Ocena: 100
    Moja cierpliwosc nie istnieje. Proponuje przeczytac kilka tematow tego forum - potem miec pytania, jesli takowe beda.
    Ogolnie - AKCJA SPRZATANIE.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Autor zbudował kolumny o objętości około 55 litrów z niskotonowcami Alphard LW1000 (100 W RMS, 200 W max, 25 cm średnicy) i zauważa, że ciśnienie w obudowie jest niskie, a bassreflex (BR) o średnicy 5-6 cm działa dopiero przy dużej mocy. Dyskusja wskazuje, że tunel BR jest za wąski i prawdopodobnie za krótki, co skutkuje wysokim strojem i słabym basem. Zaleca się zwiększenie średnicy i długości tunelu BR, np. do 20-28 cm długości, aby uzyskać niższe strojenie (np. 36 Hz). Obudowa wykonana ze sklejki 1 cm jest zbyt cienka dla dużych głośników i mocy, sugeruje się użycie płyty wiórowej 18 mm z wzmocnieniami i odpowiednim tłumieniem wewnętrznym. Umieszczenie tunelu BR z przodu ułatwia ustawienie kolumn i zmniejsza rezonanse, natomiast BR z tyłu wymaga odpowiedniego dystansu od ściany. Alphard LW1000 jest krytykowany za niską jakość i rozrzut parametrów, co utrudnia symulacje i projektowanie obudowy. Polecane są alternatywy, np. głośniki Tonsil lub STX GDN 27, które mają lepsze, powtarzalne parametry i wyższą jakość wykonania. Moc nominalna głośników STX jest podawana prawidłowo, ale mają niską efektywność ("mocożerne"). Autor rozważa zmianę położenia tunelu BR na dno kolumny, co jest uznawane za dobre rozwiązanie pod warunkiem zapewnienia swobodnego przepływu powietrza. Wzmocnienia wewnętrzne powinny być solidne, ale autor potrzebuje więcej informacji na ten temat. Zaleca się zdobycie wiedzy o akustyce i budowie kolumn, korzystanie z programów symulacyjnych oraz lekturę specjalistycznej literatury, np. książek Witorda. Ogólnie, poprawa ciśnienia i jakości basu wymaga lepszego strojenia BR, solidniejszej konstrukcji obudowy oraz ewentualnej wymiany głośników na bardziej renomowane modele.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA