logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zredukować dudnienie i szum powietrza w kolumnach z bass reflex?

paweloo8 30 Sty 2006 13:54 1848 17
REKLAMA
  • #1 2237201
    paweloo8
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    Witam
    Mam taki problem:
    Gdy słucham muzyki i jest dużo basu słysze jak mi wszystko dudni w kolumnie od wytwarzającego się powietrza podczas grania glośnika niskotonowego. Słychać równierz powietrze wydostające się przez bass reflex-y. Co mam zrobić z tym fantem.
  • REKLAMA
  • #2 2237227
    oskar_dyjas
    Poziom 25  
    Ocena: 25
    Jeśli się da, to otwory bass-refleks daj o większej średnicy (albo dołuż drugi z tyłu obudowy) , a i spróbuj uszczelnić obudowę za pomocą kleju, szpachli,
    Jaką masz kolumnę? Sam robiłeś, czy to firmówka? Jaki ten niskotonowy, firma, model?
    Może to być też spowodowane tym, że masz za małą objętość obudowy. Wytrzymałość mocowa, te sprawy, przez co szczeliny robią Ci się samoistnie
  • #3 2237255
    paweloo8
    Poziom 14  
    Powietrze niewydostaje się pomiędzy szczelinamii głośnikó tylko zajeb... hałasuje w środku i przy wydobywaniu sie przez bass reflexy a mam budy od altusów 110 i dwa bass reflexy w otworach poniżej przełączników
  • #4 2239254
    paweloo8
    Poziom 14  
    Co sie z wami dzieje ludzie? Wchodzicie na post a nic niepiszecie. Czy jest tu wogóle ktoś, kto mogłby mi z tym problemem pomóc?
  • #5 2239329
    oskar_dyjas
    Poziom 25  
    Nie zajeb. Może masz za mało wytłumienia, lub źle wyliczone wymiary obudowy.
    Zależy, jakie masz wytłumienie wewnętrzne. Jeśli masz słabe, to czuć np. przy perkusjii, jakby waliło w pustą dechę i karton.
  • REKLAMA
  • #6 2240092
    mroova81
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    Domyślam się, że są to jednak kolumny własnej konstrukcji. Jeżeli tak to: wyjmij wszystkie głośniki i uszczelnij je silikonem, nie żałuj tego to napewno nie zaszkodzi. Na 99% to tutaj był pies pogrzebany. Jeśli chodzi o bass refleksy to są orginalne? Ruru w środku też? Jeżeli tak to powiedzmy, że ok. Orginalnie w niektórych konstrukcjach tego typu były siatki na otworach - ja bym je usunął, mogą świstać. Sprawdź stan membran głównie niskotonowego oraz średnitonowego - czy są szczelne i nie ucieka przez jakieś rozdarcia ciśnienie w środku. Jeżeli to wszystko jest ok a piszesz, że zajeb...... coś hałasuje to już tylko pozostaje przesterowanie głośnika niskotonowego.
    Acha jak kolumna nie gra to naduś lekko na membrane basowego poruszaj nią troche, jeżeli cewka ociera o magnes wyczujesz to dotykiem. Jeżeli tak jest to nie wróze tej cewce długiego żywota :(
  • #7 2240137
    sebba33
    Poziom 13  
    miałem podobny problem rozkreciłem głosniki całe pudła w srodku uszczelniłem vikolem obkleiłem nowom gombeczkomw srodku całe 0,5 cm i jest siiii odrazu power basss

Dodano po 2 [minuty]:

a jesli ci w srodku dudni bo nie dodałem spraw dz czy masz ok zamocowanom zwrotnice i obklej ładnie gombkom obudowy w srodku i wydaje mi sie ze na stowe to jest to
  • REKLAMA
  • #8 2240642
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 787
    paweloo8 napisał:
    Co sie z wami dzieje ludzie? Wchodzicie na post a nic niepiszecie. Czy jest tu wogóle ktoś, kto mogłby mi z tym problemem pomóc?

Co można napisać, skoro pytającemu nie chce się solidnie zadać pytania?
    Każda próba odpowiedzi przy tak kiepskim opisie problemu, to wróżenie.
    Wygląda na to, że wstawiłeś inne głośniki do obudowy obliczonej dla Tonsila. To wina źle dobranego litrażu obudowy, źle dobranych BR, kiepskiej jakości głośnika, a może kiepskiego wzmacniacza, który ma problemy z głośnikiem.
    Taki efekt otrzymasz wstawiając Alpharda, STX lub inne chińskie zabawki w miejsce Tonsila.
  • #9 2240965
    paweloo8
    Poziom 14  
    O jaaaa Niewiem co się z wami dzieje. Widze, że tylko nieliczni umieją czytać ze zrzum ieniem. Napisałem, że mam orginalne Budy Altus110 i to samo za siebie mówi, że kolumny są szczelne. I niechodzi o złe granie głośnika tarcie cewki, czy granie głośników itp. bo to akurat jest w porządku. Jak już napisałęm chodzi o hałasujące powietrze w środku i niewiem co mam z tym zrobić. Możliwe, że trzeaeba wrzucić bass reflex-y o wiekszej średnicy, bądz dożucić jakiś z tyłu żeby zwiększyć przestrzeń wydobywania się powietrza. Wydaje mi sie, że to by pomogło, ale nieiwem tego do końca, aż tak się na tym nieznam.A i wytłumienie mam dobre bo na bass nienarzekam. Więc czekam na pomoc.
  • #10 2241004
    md
    Poziom 41  
    Ty też naucz się czytać ze zrozumieniem - to, że masz oryginalne obudowy nie wystarczy. W oryginalnych obudowach powinny być oryginalne głośniki. Obudowy nie konstruuje się przypadkowo i w zależności od gustów, czy w oparciu o wrażenia estetyczne. Wymiary obudowy, średnica i długość BR zależą od parametrów głośnika. Jakakolwiek zmiana BR, głośnika, zwrotnicy itp. musi powodować zmiany w brzmieniu. Bywa nawet tak, że z czasem wypracowane zawieszenia głośników są przyczyną problemów.
    Napisz jaki masz głośnik niskotonowy, jakie zwrotnice itp. Dopiero wtedy będzie można konkretnie odpowiadać.
  • #11 2241014
    Strit1
    Poziom 17  
    Ocena: 13
    z nami sie nic nie dzieje, ale Ty chyba niezabardzo rozumiesz co inni piszą

podaj jakie głośniki, jaki wzmacniacz i jakie BR a coś będzie można powiedzieć
  • REKLAMA
  • #12 2241023
    paweloo8
    Poziom 14  
    Ok. Ale mi nie chodzi o jakoś dźwięku tylko o powietrze które wydostaje się przeż bass reflex-y i probóje przez przełaczniki które są w tych kolumnach, i sprawia takie jak nieraz jest, że coś czeszczy w pokoju.
    Zwrotnice i głośnik wyskotonowy jest orginalny - niemieniane.
    -Średniotonowy Alphard 80w
    -Niskotonowy Alphard LW1000 10" 200w ;) z tego co wiem to jest jeden z lepszych wypustów Alpharda.
    A wzmacniacz to Technics SU-7700k
  • #13 2241444
    md
    Poziom 41  
    Odpowiedź już otrzymałeś, ale nie zrozumiałeś, więc powtarzam
    - głośnik Alpharda przeznaczony do obudowy zamkniętej wstawiłeś do obudowy BR (porównj parametry Alpharda i Tonsila - kolosalna różnica).
    - obudowa za duża
    - niewłaściwa praca głośnika ze względu na źle dobrane zwrotnice.
  • #14 2242791
    paweloo8
    Poziom 14  
    Co ty mi człowieku gadasz kumpel ma Altusy 140 i ma głosniki stx'a 300w i nie słychać żadnego powietrza. I niegadaj mi, jakiś głupot bo założe sie że jakbym przełączniki zlikwidował i wstawił bass reflex-y to by niebylo z tym problemum gdyż głośnik wytwarza za dużo poowietrza i jest one wypychane z nadmierną siła dlatego tak hałasuje. A obudowa niebedzie zaduża a jak już to zamała widać jak sie znasz. Im więcej basu dajesz tym większe ciśnienie się wytwarza w środku obudowy I z tym pytaniem sie kieruje do osób które by mi mogły pomóc. Czy warto jest zamontować gdzieś z tyłu bass refex'y czy by to pomogło.
  • Pomocny post
    #15 2242873
    PANICZKAMIL
    Poziom 39  
    Ocena: 350
    paweloo8 napisał:
    Co ty mi człowieku gadasz kumpel ma Altusy 140 i ma głosniki stx'a 300w i nie słychać żadnego powietrza. I niegadaj mi, jakiś głupot bo założe sie że jakbym przełączniki zlikwidował i wstawił bas reflex-y to by niebylo z tym problemum gdyż głośnik wytwarza za dużo poowietrza i jest one wypychane z nadmierną siła dlatego tak hałasuje. A obudowa niebedzie zaduża a jak już to zamała widać jak sie znasz. Im więcej basu dajesz tym większe ciśnienie się wytwarza w środku obudowy I z tym pytaniem sie kieruje do osób które by mi mogły pomóc. Czy warto jest zamontować gdzieś z tyłu bas refex'y czy by to pomogło.

Witam.Całkowicie zgadzam sie z kolegą Md i uważam,zę szkoda pisać do Ciebi skoro wiesz lepiej.KAŻDA obudowa jest projektowana POD KONKRETNY ZESTAW GŁOSŃIKOWY a Ty tego nie potrafisz zaakceptować/zrozumieć , więc chyba jendak Ty sie nie znasz.Chcesz dowód-posłuchaj Swoich kolumn.Porónaj parametry Thiella i Smila ALPIARDA i TONSILA i nawet na prostu chłopski rozum sobie policz zalecaną obudowę do tego głośńika na ich podtawie---wiem co mówię bo sie tego uczę teraz-najpierw sprawdź parametry głośńika i porównaj z orginałem i dopiero później wstawiaj. Zresztą SAM SOBIE ODPOWIEDZIAŁEŚ NA ZADANE PYTANIE :

"bo założe sie że jakbym przełączniki zlikwidował i wstawił bas reflex-y to by niebylo z tym problemum gdyż głośnik wytwarza za dużo poowietrza i jest one wypychane z nadmierną siła dlatego tak hałasuje"

więc nie rozumiem po co ludziom głowe zawacasz i nie chcesz posłuchac rad....

POZDRAWIAM
  • Pomocny post
    #16 2243174
    oskar_dyjas
    Poziom 25  
    Czyżby trzeba by na siłę pomagać?
    Mam rozwiązanie: Zrób obudowę otwartą! Pozbędziesz się ciścień i nawet na efektywności trochę zyskasz!
    P.S. Widziałem na allegro jakiś koleś miał kolumny TONSIL, ale w miejsce głośników wstawił Alphardy hwc8. (najtańsze, do gitar), a TONSILE wyremontował i sprzedał osobno. Te kolumny sprzedawał jako TONSIL oczywiście.
    A każdy głośnik potrzebuje innej obudowy- to prawda. W obudowie zamkniętej to jeszcze inne głośniki ujdą, ale jak już jest bass-refleks, to wyliczenia tub biorą w łeb. Innymi słowy bass-refleksy dobiera się do głośnika i obudowy, a jak się coś wymieni(np. głośnik), to dźwięk jest lipny. Za niskie lub wysokie strojenie, mulastość basu, takie rzeczy.
  • Pomocny post
    #17 2243334
    md
    Poziom 41  
    Na siłę się nie pomaga, a zwłaszcza aroganckim i źle wychowanym małolatom, którzy dyskutują o sprawach, o których nie maja zielonego pojęcia, a dyskutują nie na argumenty, a na inwektywy.
    Oryginalny głośnik Tonsila w tej kolumnie miał Qts=0,36 - typowy głośnik do obudowy BR. Zamontowany w jego miejsce Alphard ma Qts=0,85 - głośnik o Qts większym niż 0,6 obowiązkowo należy wstawić do obudowy zamkniętej. To wie każdy, kto choć trochę zna się na tym, a także ten, kto z uwagą czyta dyskusje na Elektrodzie. Niedowiarków odsyłam do programu Winsd, który po wybraniu Alpharda LW1000 od razu sugeruje obdowę zamkniętą.
  • #18 2243343
    paweloo8
    Poziom 14  
    Witam.Całkowicie zgadzam sie z kolegą Md i uważam,zę szkoda pisać do Ciebi skoro wiesz lepiej.KAŻDA obudowa jest projektowana POD KONKRETNY ZESTAW GŁOSŃIKOWY a Ty tego nie potrafisz zaakceptować/zrozumieć , więc chyba jendak Ty sie nie znasz.Chcesz dowód-posłuchaj Swoich kolumn.Porónaj parametry Thiella i Smila ALPIARDA i TONSILA i nawet na prostu chłopski rozum sobie policz zalecaną obudowę do tego głośńika na ich podtawie---wiem co mówię bo sie tego uczę teraz-najpierw sprawdź parametry głośńika i porównaj z orginałem i dopiero później wstawiaj. Zresztą SAM SOBIE ODPOWIEDZIAŁEŚ NA ZADANE PYTANIE :

"bo założe sie że jakbym przełączniki zlikwidował i wstawił bas reflex-y to by niebylo z tym problemum gdyż głośnik wytwarza za dużo poowietrza i jest one wypychane z nadmierną siła dlatego tak hałasuje"

więc nie rozumiem po co ludziom głowe zawacasz i nie chcesz posłuchac rad....

Dzęki za rade i o to mi chodziło bo niebyłem pewien czy jak wstawie jeszce bass reflex-y to się uporam z tym problemem. A co do MD niezgadzałem się z nim, że te budy są zaduże, bo jak już to zamałe i dlatego taka gadka wyszła.

Dodano po 6 [minuty]:

md napisał:
    Na siłę się nie pomaga, a zwłaszcza aroganckim i źle wychowanym małolatom, którzy dyskutują o sprawach, o których nie maja zielonego pojęcia, a dyskutują nie na argumenty, a na inwektywy.
    Oryginalny głośnik Tonsila w tej kolumnie miał Qts=0,36 - typowy głośnik do obudowy BR. Zamontowany w jego miejsce Alphard ma Qts=0,85 - głośnik o Qts większym niż 0,6 obowiązkowo należy wstawić do obudowy zamkniętej. To wie każdy, kto choć trochę zna się na tym, a także ten, kto z uwagą czyta dyskusje na Elektrodzie. Niedowiarków odsyłam do programu Winsd, który po wybraniu Alpharda LW1000 od razu sugeruje obdowę zamkniętą.

Przeprosiny z mojej strony. Wiem, że troche głupio sie zachowałem, no ale już zapóźno.
    A z tego co wiemm to te Alphardy, są typowo basowe.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dudnienia i szumu powietrza w kolumnach bass reflex wynika z nieprawidłowego dopasowania głośników do obudowy oraz niewłaściwego strojenia bass reflexów. W opisywanym przypadku kolumn Altus 110 z oryginalną obudową i głośnikami Alphard (średniotonowy Alphard 80W, niskotonowy Alphard LW1000 10" 200W) pojawia się hałas powietrza wydostającego się przez bass reflexy i przełączniki. Przyczyną jest wysoki współczynnik Qts głośnika Alphard (ok. 0,85), który wymaga obudowy zamkniętej, a nie bass reflex, co powoduje nadmierne ciśnienie i dudnienie. Zalecane jest sprawdzenie parametrów głośników i ich zgodności z obudową, uszczelnienie obudowy, ewentualne powiększenie lub dodanie otworów bass reflex o większej średnicy, a także poprawne wytłumienie wnętrza. Wymiana głośników na oryginalne lub dostosowanie obudowy do parametrów zastosowanych głośników jest kluczowa. Nieprawidłowe dopasowanie zwrotnic i głośników powoduje przesterowania i niepożądane efekty akustyczne. Alternatywnie można rozważyć obudowę otwartą, aby wyeliminować nadmierne ciśnienie powietrza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA