Witam.Całkowicie zgadzam sie z kolegą Md i uważam,zę szkoda pisać do Ciebi skoro wiesz lepiej.KAŻDA obudowa jest projektowana POD KONKRETNY ZESTAW GŁOSŃIKOWY a Ty tego nie potrafisz zaakceptować/zrozumieć , więc chyba jendak Ty sie nie znasz.Chcesz dowód-posłuchaj Swoich kolumn.Porónaj parametry Thiella i Smila ALPIARDA i TONSILA i nawet na prostu chłopski rozum sobie policz zalecaną obudowę do tego głośńika na ich podtawie---wiem co mówię bo sie tego uczę teraz-najpierw sprawdź parametry głośńika i porównaj z orginałem i dopiero później wstawiaj. Zresztą SAM SOBIE ODPOWIEDZIAŁEŚ NA ZADANE PYTANIE :
"bo założe sie że jakbym przełączniki zlikwidował i wstawił bas reflex-y to by niebylo z tym problemum gdyż głośnik wytwarza za dużo poowietrza i jest one wypychane z nadmierną siła dlatego tak hałasuje"
więc nie rozumiem po co ludziom głowe zawacasz i nie chcesz posłuchac rad....
Dzęki za rade i o to mi chodziło bo niebyłem pewien czy jak wstawie jeszce bass reflex-y to się uporam z tym problemem. A co do MD niezgadzałem się z nim, że te budy są zaduże, bo jak już to zamałe i dlatego taka gadka wyszła.
Dodano po 6 [minuty]: md napisał: Na siłę się nie pomaga, a zwłaszcza aroganckim i źle wychowanym małolatom, którzy dyskutują o sprawach, o których nie maja zielonego pojęcia, a dyskutują nie na argumenty, a na inwektywy.
Oryginalny głośnik Tonsila w tej kolumnie miał Qts=0,36 - typowy głośnik do obudowy BR. Zamontowany w jego miejsce Alphard ma Qts=0,85 - głośnik o Qts większym niż 0,6 obowiązkowo należy wstawić do obudowy zamkniętej. To wie każdy, kto choć trochę zna się na tym, a także ten, kto z uwagą czyta dyskusje na Elektrodzie. Niedowiarków odsyłam do programu Winsd, który po wybraniu Alpharda LW1000 od razu sugeruje obdowę zamkniętą.
Przeprosiny z mojej strony. Wiem, że troche głupio sie zachowałem, no ale już zapóźno.
A z tego co wiemm to te Alphardy, są typowo basowe.