logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Vectra C - Wszystkie kontrolki zapalają się i gasną podczas jazdy

vampireheart 30 Cze 2016 08:21 1053 4
REKLAMA
  • #1 15777557
    vampireheart
    Poziom 1  
    Witam, mam problem z vectra c. Otóż czasami podczas jazdy (nie ma reguły czy to początek jazdy czy 30 min po rozpoczęciu) nagle zapalają mi się wszystkie kontrolki na desce po czym gasną wszystkie łącznie ze wskaźnikiem stanu paliwa w baku i zegarami prędkości i obrotów. Jazda autem nadal jest prowadzona, brak jakichkolwiek dodatkowych mankamentów. Po zgaszeniu silnika odpala normalnie i wszystko jest ok. Czasem podczas prowadzenia samochodu po zgaśnięciu kontrolek (np. stojąc na światłach) wystarczy otworzyć delikatnie drzwi i wszystko wraca do normy. Proszę o wskazówki co może być przyczyną takiego zachowania samochodu.
  • REKLAMA
  • #2 15780654
    decybel91
    Poziom 43  
    Ocena: 4191
    Często siada moduł CIM.
  • REKLAMA
  • #3 15780863
    Yelonek88
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    Mnie to wygląda na problem z masą. Jest słabe połączenie. A po otwarciu drzwi zwiera stycznik sygnalizujący otwarcie drzwi z masą. Nie mam vectry C więc nie bardzo mam jak sprawdzić. Ale ja bym wszystkie połączenia masy z karoserią posprawdzał. Jeśli się myle poprawcie mnie. I kolego informuj jak Ci idzie z tą usterką. Bardzo rzadka usterka .
  • REKLAMA
  • #4 15782507
    decybel91
    Poziom 43  
    Ocena: 4191
    Yelonek88 napisał:
    A po otwarciu drzwi zwiera stycznik sygnalizujący otwarcie drzwi z masą.

Ostatnie takie włączniki montowano do 2000r. Potem już tylko sygnał z zamków.
  • #5 15782978
    zupa z trupa
    Poziom 2  
    decybel91 napisał:
    Często siada moduł CIM.

Mądry wie co pisze, a głupi pisze co wie.
    Masz podany rocznik? Bo ja go nie widzę. Złe CIM' y były w początku produkcji, bodaj kod ALFA XR; już nie pamiętam, na jednym procku motoroli. Późniejsze CIM, na dwu procach Hitachi awarii juz nie miały.
    A na tą usterkę poszukał bym awarii we wtycznie modułu ABS. A wiecie czemu?
    Tak, dwie skrętki kabli białego i zielonego.
REKLAMA