Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.
    opelr
    Level 29  
    Witam ,mam problem z uruchomieniem tego sprzętu ,mianowicie kilka osób już próbowało go zaprogramować z niepowodzeniem ,mnie się również nie udało i stwierdziłem uszkodzenie sterownika więc mam go na warsztacie .

Problem -nie da się ustawić "zatrzymań mechanicznych" na bramie skrzydłowej ,po włączeniu diody mrugają ok 8sek (eprom niezaprogramowany) ,podłączone silniki M1 i M2 , punkty stop,foto,foto1 mam zwarte kablami (świecą trzy diody) ,uruchamiam przeszukiwanie przez naciśnięcie przycisku PP ,nastepuje start i początek jest prawidłowy według instrukcji do momentu zamknięcia skrzydeł ,potem powinno się rozpocząć otwieranie M2 i M1 i się niby rozpoczyna ale tylko na przekaźniku silnika M2 tzn "cyka" sobie cały czas a skrzydło ani drgnie (po prostu brak zasilania czyli złe ustawienie w tej fazie przekaźników "wspólny" i "otwiera/zamyka" ) .Poozostaje zakończenie operacji i w epromie nie zostają oczewiście zapisane żadne dane .

Co jest z tym sterownikiem ,mial już ktoś podobny problem , a może coś przegapiłem ,jakiś błąd popełniam ?
    wojjam
    Level 11  
    Kiedyś zakładałem automatyke bram i z tego co pamiętam są tam wyłączniki krańcowe i siłowe może coś z nimi jest nie tak? może są źle ustawione, jeszcze może być coś z kondensatorkiem przy wyjściu na silnik( nie wiem czy to jest w tej automatyce ) najlepiej by było jak byś wstawił schemacik tego utrojstwa. Pozdro
    Paweł Marat
    Level 11  
    opelr wrote:
    Witam ,mam problem z uruchomieniem tego sprzętu ,mianowicie kilka osób już próbowało go zaprogramować z niepowodzeniem ,mnie się również nie udało i stwierdziłem uszkodzenie sterownika więc mam go na warsztacie .

Problem -nie da się ustawić "zatrzymań mechanicznych" na bramie skrzydłowej ,po włączeniu diody mrugają ok 8sek (eprom niezaprogramowany) ,podłączone silniki M1 i M2 , punkty stop,foto,foto1 mam zwarte kablami (świecą trzy diody) ,uruchamiam przeszukiwanie przez naciśnięcie przycisku PP ,nastepuje start i początek jest prawidłowy według instrukcji do momentu zamknięcia skrzydeł ,potem powinno się rozpocząć otwieranie M2 i M1 i się niby rozpoczyna ale tylko na przekaźniku silnika M2 tzn "cyka" sobie cały czas a skrzydło ani drgnie (po prostu brak zasilania czyli złe ustawienie w tej fazie przekaźników "wspólny" i "otwiera/zamyka" ) .Poozostaje zakończenie operacji i w epromie nie zostają oczewiście zapisane żadne dane .

Co jest z tym sterownikiem ,mial już ktoś podobny problem , a może coś przegapiłem ,jakiś błąd popełniam ?

Odświerzam temat, ponieważ mam ten sam problem, z tą różnicą, że nawet po wyłączeniu amperometrycznej ,,nauka'' kończy się na otwarciu M1 i M2. Z chwilą, gdy powinny ruszyć obydwa silniki do zamknięcia, kończąc procedurę programowania, przekaźniki ,,cykną'' raz i na tym koniec - bez zapisu do pamięci.
    Pomóżcie
    Paweł Marat
    Level 11  
    Nikt nie miał z czymś takim doczynienia? Nadmieniam, że programuję wszystko wg. instrukcji (najpewniej coś się stało z samą centralką)
    tomi_c
    Level 11  
    Dzisiaj także montowałem sobie zestaw nice z centralka mindy A400 i miałem podobne problemy. Okazało się że robiłem źle zworki na połączeniach NC, a poszukiwanie automatyczne należało zrobić bez podłączonych fotokomórek. Teraz jest już wszystko OK i wszyscy domownicy pytają sie czy nie trzeba po coś jechać do miasta :D
    Marek J.
    Moderator of Property Security
    Witam.
    Jest jeszcze coś takiego jak regulacja"siły", czyli próg zadziałania czujnika amperometrycznego.
    Fabrycznie ustawiona na 50%.Jeśli brama ciężka to warto zmniejszyć czułość lub wyłączyć.
    Programowanie II stopień.
    Pozdrawiam.
    andios
    Level 15  
    Rok 2008 a mam ten sa problem co autor tego tematu. Zestaw jest nowy. Serwis każe podesłać centralkę do nich.
    Marek J.
    Moderator of Property Security
    Witam.
    Możliwe przyczyny to:
    -awaria centralki(w najgorszym przypadku)
    -pomylenie kierunków zamykania z otwieraniem(należy zamienić miejscami przewody od silników brązowy z czarnym)
    -coś z fotokomórkami(najlepiej odłączyć w fazie programowania,zmostkować wyjścia NC i wyłączyć funkcję fototestu.
    -czasem też zdażało się ,że brama przy zamknięciu tak się wygięła,że przecina promień fotokomórek i zaczyna się ruch rewersyjny
    -tak jak pisałem poprzednio ustawiona zbyt mała siła.
    Pozdrawiam ...
    grzechotnik
    Level 26  
    zle podlaczene , mostki, ew fotokomórki do centralki. Powinny sie swiecic 3 dniody obok siebie i migac dioda miedzy przyciskami. Zamontowalem juz wiele takich centralek i nigdy niebylo znimi problemu

pozdrawiam

grzezgorz
    andios
    Level 15  
    Niestety żadna z tych rzeczy. Okazało się, że trzeba inaczej zrobić mostki w centralce, ale to dopiero okazało się po trzecim telefonie do serwisu Nice.